Archiv článků

Umíš si zamíchat vejce?

16.09.2008 14:32
    Co takhle zamíchat si vejce? MF Dnes tě učí smažit míchaná vejce podle receptu starých kavárníků.      Když jsem si přečetl název letní kuchařské přílohy MF Dnes (4.7.2006), zdálo se mi, že se jedná o nejapný žert, ale četl jsem dále, přestože si myslím, že o...

Mousaka (Musaka)

16.09.2008 10:11
není myší žrádlo, ale nákyp z lilků zapečený se sýrovým bešamelem     Tento vynikající pokrm (Řecko, Středomoří) je jakýmsi nákypem z lilků, mletého masa, rajčat, cibule a brambor, ochucený kořením a bylinkami, na vrchu před zapékáním polévaný sýrovým bešamelem. Jídlo je to...

Kostky bůčku smažené v pivním těstíčku s olomouckými tvarůžky

16.09.2008 10:04
     Tento pokrm bych zařadil spíše do skupiny studených jídel, kostky se dají jíst i teplé, ale studené jsou jasně chutnější. Je to skutečně kulinářský zážitek, pochutnávat si na těchto nádherných, do zlata vypečených mňamkách. Projektuj si je spíše jako zákusek k...

Cyklokari, jemné, Thaiské, kuřecí kari

16.09.2008 09:58
protože to nakonec zůstane v jednom hrnci může se tomu říkat také "Thaiský  EinTopf"      Karí, tak se v tamilském nářečí říká kořeněné omáčce, která se podává s masem nebo zeleninou. První „curey" uvedla ve své anglické kuchařce paní Hannah Glasseová už roku 1745....

Nadívaná kuřecí křidýlka po thajsku

16.09.2008 09:54
Nadívaná kuřecí křidýlka po thajsku      Tento neobvyklý, chutný pokrm je trochu pracnější, ale jistě stojí za tu námahu. Vzniklá zajímavá symfonie chutí je příjemná. Podávej jako předkrm, nebo doplň nudlemi či rýží a zeleninovým salátem. Suroviny (pro 4...

Mexikánský guláš - Chilli Con Carne

16.09.2008 09:37
POZOR!!!      za recepty je ještě připojen text "Ochutnávka Chilli", který mi zaslal kamarád Vít Hron, přečti si ho, stojí to opravdu za to. Mexikánský guláš (Chilli Con Carne) podle mně, i když u Dutků ho dělají líp.      Mexikánský guláš je oblíbené a...

Guláš?

16.09.2008 09:18
     Ale jo, gulám poměrně často, a jestli tě to zajímá, tak asi nějak takhle. Guláš podle mně i s trochou gulášové teorie:       Guláš nakonec zvládne každý, ale taky co kuchař, to guláš. Někdo dává moc cibule a nahrubo, jiný málo a jemně...

Těstoviny Linguine

16.09.2008 09:06
Linguine, co to je?      Docela dlouho jsem význam slova Linguine hledal na webu, až jsem se dověděl, že to jsou úzké nudle, a že jsou nahraditelné špagetami. Abyste nemuseli ještě hledat význam slova Gqrbanzo, tak vězte, že se jedná o Cizrnu -  (fazole Garbanzo). No dá se...

Cuketa na kvadrát

16.09.2008 08:53
neboli Zapečená cuketa nadívaná cuketou (časopis Katka 17.8.2004)      Po návratu z Albeře jsem náhodně v časopise Katka objevil recept na "Tajemství pensionu U Dračice", Zapečenou cuketu nadívanou cuketou, tedy "Cuketu na kvadrát". Po konzumaci "U Dračice" 28.8.2004...

Buřty na černém pivu

15.09.2008 15:25
     20.5.2003 jsem v Radyptakaloskutakovi našel kouzelný obrázkový recept na "Buřty Koňáky předáka Dadyho", je pěkné, jak tyhle dva recepty spolu hezky ladí. Tak tedy: Buřty na černém pivu (jednoduché, chutné) Suroviny:    10 až 12 špekáčků (musí v nich být opravdu...