Řeřicha zahradní

(l. Leppidum sativum, n. Kresle, a. Cress)

      říká se jí i setá, lidově zvaná „začanka, režucha, žerucha“, pochází ze severní Afriky a západní Asie. Tato jednoletá rostlina byla pěstována jako zelenina již ve starém Egyptě. Ve středověku byla součástí královských tabulí. Dnes je pěstování rozšířeno zejména v Anglii, Francii, a Dánsku. Je to ideální zelené koření pro pěstování na okně nebo na balkóně. Zlepšuje krevní obraz. Obsahuje vitamíny a další důležité látky. Je  účinná při ledvinových potížích. V antice se používala proti kurdějím.

Pěstování řeřichy

      Řeřicha je rostlina s rychlým vývojem a krátkou vegetací. Po zasetí klíčí během několika dnů. Vyžaduje dostatek vláhy a polostín.

      Při pokojové teplotě začínají semínka klíčit již druhý den a za týden rostlinky dorostou výšky 6 až 8 cm a lze je nůžkami sestřihnout. Po zasetí udržuj půdu vlhkou. I po vyklíčení je pravidelná závlaha vhodná. V zimním období ji pěstujš při pokojové teplotě. Opakuješ-li výsev každý týden, mátš zelené koření pořád po ruce. Pro začátek nevyžaduje ani zeminu, stačí vyložit plochou misku vatou, navlhčit ji a hustě posypat semínky řeřichy.

Sklizeň řeřichy

      Pro kořenění v kuchyní stříhej řeřichu podle potřeby.

Jak uskladnit řeřichu na zimu

      Řeřicha se v kuchyních využívá hlavně v čerstvém stavu. V zimě si ji raději vypěstuj v misce na navlhčené vatě při pokojové teplotě .

Vlastnosti řeřichy       

      Řeřicha obsahuje vitamíny a další důležité látky. Zlepšuje krevní obraz, v antice se používala proti kurdějím. Je  účinná při ledvinových potížích, při zánětu močového měchýře i  na pročištění dýchacích cest a na podporu trávení. V Iráku a Maroku se její semena používají dokonce jako afrodiziakum.

      Řeřicha zahradní má příjemnou štiplavou chuť a vůni, (glykosidy), připomínající ředkvičky nebo křen. Použij ji do všech zeleninových a bramborových salátů, pomazánek, ke zdobení obložených chlebíčků, Připrav si ji jako salát s octem, pepřem, solí a olejem. 

Příklady použití řeřichy

Řeřichová polévka

recepty.vareni.cz/

Suroviny:
      800 ml zeleninového vývaru, 30 g másla, 75 g řeřichy, 200 ml smetany, 30 g hladké mouky, mletý pepř, 1 šalotka, muškátový oříšek, sůl

Postup přípravy:
      Řeřichu nakrájej na kousky, stejně tak šalotku. Tu nech zesklovatět na másle, zapraš moukou a když je opražená dozlatova, zalij ji vývarem a rozšlehej dohladka. Vař asi 20 minut. Řeřichu také nech povařit a do vývaru přidej polovičku smetany, všechno důkladně rozšlehej na kaši a dochuť solí a pepřem. Zbylou smetanu ušlehej dotuha a polévku jí ozdobte na talíři, posypejte zbytkem řeřichy.

Bramboračka s řeřichou

Bramboračka s vejcem a strouhaným sýrem
recepty.vareni.cz/

Suroviny:
       900 ml vývaru, 1 lžíce másla, 500 g brambor, 1 svazek řeřichy , 4 žloutky, 1 šálek mléka, mletý, 3 lžíce strouhaného sýra, pepř, sůl,

Postup přípravy:
      Oloupané brambory uvař do měkka ve vývaru. Vývar vlij do hrnce, brambory prolisuj, přidej do vývaru s větší částí nadrobno nakrájené řeřichy a povař 5 minut. Přidej žloutky rozšlehané s mlékem, máslo pepř, sůl, přihřej, ale nevař. Před podáním hotovou polévku posypej jemně nakrájenou řeřichou a strouhaným sýrem.

Bramborová polévka s lososem

Labužník.com

Suroviny pro dvě osoby:
       500 ml zeleninového vývaru, 4 plátky uzeného lososa, 250 g brambor, 60 ml kysané smetany, řeřicha, mletý pepř, muškátový oříšek, mořská sůl

Postup přípravy:
      Brambory nakrájej na malé kostičky a dej je vařit do vývaru. Nastříhej řeřichu a lžíci si odlož na ozdobu stranou. Ostatní řeřichu dej do hrnce k bramborám. Lososa nakrájej na tenké nudličky, brambory i s vodou a řeřichou rozmixuj na polévku. Přimíchej smetanu, dochuť solí, pepřem a muškátem, na talíři zdob řeřichou, trochou smetany a navrch dejtnudličky lososa.

Salát s čerstvým sýrem

recept.cz, „Expres kuchařka"

Suroviny pro dvě osoby:
      200 g čerstvého sýra, 250 g tvarohu, 3 rajčata, řeřicha, 1 lžíce hořčice, mletý pepř, 150 g oliv, 100 g naložených feferonek, 1 hlávka salátu, sůl

Postup přípravy:
      Rajčata nakrájej na kostičky (trochu odlož stranou na zdobení). Feferonky posekej nadrobno a promíchej je s rajčaty a čerstvým sýrem, tvarohem a hořčicí, podle chuti osol, opepři. Do tohoto krému vmíchej vaničku řeřichy. Salát natrhej, dejte na mísu, poklaď malými nočky ze sýrového krému, posyp kousky rajčat a olivami.

Jablečný bramborový salát s řeřichou

recept.cz, „Expres kuchařka"

Suroviny pro 4 osoby:
      500 g brambor, 100 ml masového vývaru, 4 navinulá jablka, 100 g eidamu, 1 svazek pórku, lžička hořčice, 1 lžíce sekané majoránky, ½ lžičky cukru, 3 lžíce bílého vinného octa, sůl, pepř, 8 lžic oleje, 1 stroužek česneku, 3 lžíce slunečnicových semínek, ½ vaničky řeřichy

Postup přípravy:
      Brambory omyj a ve slupce uvař doměkka, oloupej a nech vychladnout. Pak je nakrájej na plátky a zalij horkým masovým vývarem. Jablka oloupej, rozčtvrť, vyřízni jádřince, dužinu rozčtvrť. Sýr nakrájej na nudličky, očištěné pórkové cibulky na jemná kolečka. Na salátovou zálivku rozšlehej plnotučnou hořčici, majoránku, cukr, ocet, sůl a pepř. Vmíchej olej. Česnek oloupej a prolisuj do zálivky. Slunečnicová semínka upraž nasucho na teflonové pánvi dozlatova. Řeřichu odstřihni a semínky i řeřichou posypej salát.

Kapr v pikantní omáčce

home.karneval.cz/0187246401/rybykapr.html

Suroviny:
      1 naporcovaný kapr, 2 vaječné bílky osmažené na oleji nasekané nadrobno, 4 dl rajčatové šťávy, šťáva z jednoho citrónu, 3 dl bílého vína, 2 lžičky sójové omáčky, 6 vlašských ořechů, 12 bobkových lístků, 2 lžíce medu, 4 lžíce vody, řeřicha, pepř, sůl, olej na smažení

Postup přípravy:
      Kousky kapra pokapej citrónovou šťávou, prolož bobkovými listy, zatiž a nech odležet. Na pánvi smíchej olej, vodu a sójovou omáčku a na směsi osmaž kapra. Maso vyjmi, omáčku doplň zbytkem surovin (vyjma řeřichy) a krátce povař. Kapra na talíři zalij omáčkou a posypej řeřichou.

Ryba v krémové omáčce

recepty.vareni.cz/

Suroviny pro 4 osoby:
       4 plátky rybího masa, 400 g brambor, 100 g másla, 150 ml smetany, 125 ml bílého vína, 1 svazek pažitky, 1/2 svazku petrželky, řeřicha, 1 cibule, mletý pepř, 1/2 svazku kerblíku, sůl

Postup přípravy:
      Bylinky nasekej (v mixéru), přidej do nich 80 g másla, ušlehej v jemný krém a dej do ledničky. Brambory rozpul a dej vařit. Troubu předehřej na 200 ºC. Rybí filety osol, opepři, dej do olejem vymazané misky, podlij vínem a nech zakryté asi 10 minut péci. Cibuli podus na másle, zalij vypečenou šťávou z ryb, povař, zahusti smetanou, aby vznikla omáčka. Prohřej, dochuť a stáhni z ohně. Uvařené brambory podávej s rybou přelitou smetanovou omáčkou, zdob citronem.

Medová kuřecí prsa

recepty.vareni.cz/

Suroviny pro 4 osoby:
      800 g kuřecích prsou, 250 g cibule perlovky, 250 g rýže, 4 lžíce medu, 3 mrkve, cuketa, pomeranč, citron, česnek, sůl, máslo, řeřicha, hořčice, zázvor, mletý pepř, olivový olej,

Postup přípravy:
      Troubu rozehřej na 200 stupňů. V žáruvzdorném kastrolu rozehřej máslo a olej a kuře v něm během 3 minut po každé straně lehce opeč a odlož na talíř. Na mírném ohni v kastrolu asi 10 minut dus cibuli, mrkev a cuketu. Pomerančovou a citrónovou kůru a šťávu smíchej s medem, hořčicí, česnekem, zázvorem, solí a pepřem. Kuře vrať do kastrolu a přelij medovou směsí. Přiveď k varu a odstav kastrol z plotny. Zakrytý kastrol dej do trouby a peč asi 50 minut, přelévej omáčkou. Po 25 minutách dej vařit rýži. Jakmile je kuře propečené a rýže hotová, přenes kuře se zeleninou doprostřed mísy, kolem rozlož rýži, vše ozdob řeřichou a pomerančovou kůrou a podávej.

Sýrové suflé

apetitonline.cz

Suroviny pro 4 osoby:
      200 g goudy, 100 g ovčího sýra, 4 vejce, řeřicha, majoránka, 1 lžička hořčice, mletý pepř

Postup přípravy:
Goudu nastrouhej, ovčí sýr rozdrob, k sýru přidej žloutky, hořčici, majoránku a pepř, vše dobře promíchej. Řeřichu omyj a lístečky smíchej se sýrovou hmotou, vmíchej ušlehaný sníh z bílků a naplň směs do vymazané zapékací misky. Peč v předehřáté troubě asi 20 minut, ihned podávej.

Poznámka:
      Suflé můžeš zapékat v malých zapékacích mističkách a podávat přímo v nich.