Boršč podle Marušky Švejdové

15.09.2008 14:37

     Boršč je národní ruská polévka. Ten její název s dvojhláskou "šč" není pro nás úplně jednoduchý, ale Rusové mají ještě jednu, mnohem hůře pojmenovanou polévku, jejíž jméno se podobá už docela kýchnutí, ta se jmenuje "šči".

     Boršč je tedy ruská polévka, která si vydobyla domovské právo ve všech světových kuchyních nebo aspoň v předních restauracích. Je to v podstatě hovězí polévka, v níž je drobně nakrájená zelenina. Polévka se podává zároveň s kousky vařeného masa.

    Tato polévka má vždy červenou barvu. Rusové do ní přidávají kysanou červenou řepu, a ta právě dává boršči barvu a nakyslou příchuť. Protože my kysanou červenou řepu nemáme, dostačí, jestliže v poslední chvíli vaření přidáme do připraveného boršče trochu nakládané, nebo předem uvařené čerstvé červené řepy. Tím polévka zčervená. Nakyslé chuti jí dodáme přidáním kysaného, nebo sterilovaného zelí, nebo trochu octa. Podle klasického zvyku si mimo to každý přidá velkou lžíci kysané smetany.

     Tenhle recept se přibližuje tomu, podle kterého vařila svůj nezapomenutelný boršč paní Maruška Švejdová.

Suroviny:
    0,5kg přední hovězí maso
    0,5kg prorostlejší vepřové maso
    3 velké mrkve
    1 petržel
    1 střední cibule
    1/4 většího celeru
    1 malá sklenička sterilovaného zelí (nebo kysaného)
    1 malá sklenička červené řepy
    2 střední brambory
    2 lžíce rajského protlaku
    2 bobkové listy
    2 nová koření
    5 pepřů
    3 stroužky česneku
    petrželka
    zakysaná smetana


Postup:
    Do vody dej vařit hovězí maso. Když začne měknout, přidej vepřové. Mezitím si na trošce másla orestuj mrkev, cibuli, petržel a celer, nakrájené na nudličky (ke konci můžeš zeleninu trochu poprášit moukou). Když je maso měkké, vyjmi je a nakrájej na kostky. Koření dejte do pytlíčku, jinak ho už v polévce nenajdeš. Jednu bramboru nakrájej na kostičky, druhou nahrubo nastrouhej. Maso, obě brambory, zeleninu, koření, protlak, nasekaný česnek, překrájené zelí a červenou řepu vhoď do vývaru a vař dokud není vše měkké. Případně dochuť cukrem, octem a solí. Pak už jen vyndej pytlíček s kořením a na talíři zdob zakysanou smetanou a petrželkou. Móc dobré :o)

Poznámka:
    Když máš dobrou domácí klobásu, neváhej ji přidat tak, aby se ke konci varu jen prohřála. Chceš li přidat uzené, vař je zvlášť a přidej jen maso bez vývaru (nebo vývaru jen trošičku).

Zpět