Kostky bůčku smažené v pivním těstíčku s olomouckými tvarůžky

16.09.2008 10:04

     Tento pokrm bych zařadil spíše do skupiny studených jídel, kostky se dají jíst i teplé, ale studené jsou jasně chutnější. Je to skutečně kulinářský zážitek, pochutnávat si na těchto nádherných, do zlata vypečených mňamkách. Projektuj si je spíše jako zákusek k pivu, vínu, nebo jen tak. Recept je z kuchyně těch dvou "blbců" co vaří každý týden na ČT (Kluci v akci), musím uznat, že výběr receptů pro tenhle pořad je opravdu pozoruhodný. Bůčkové kostky byly připraveny jako předkrm, se zelným salátem, k roládě z vykostěného vepřového kolena se šťouchaným bramborem se slaninou a cibulí.

Suroviny (pro 4 osoby): 
   400 g "libového" vepřového bůčku (specifikace libový, ve spojení s bůčkem, je přinejmenším pozoruhodná)
             drcený kmín
             sůl
na těstíčko
   250 ml světlého ležáku
   100 g hladké mouky
     50 g olomouckých syrečků
             sůl, pepř, olej na smažení

Pracovní postup:
    Vepřový bůček nakrájej na kostky asi 2,5 x 2,5 cm, osol je, opepři, vetři do nich drcený kmín a nech je odležet. Z piva, hladké mouky a jemně strouhaných olomouckých tvarůžků vymíchej hustší hladké těstíčko, osol jej a opepři. Kostky bůčku napichuj na párátka a obal je v těstíčku. Smaž je ve vysokém oleji pozvolna do zlatova. Po usmažení je nech odležet na papírovém ubrousku (odstraní se přebytečný tuk).

P.S.
      Přísahám, že při smažení těstíčko nesmrdí (rohodně ne tak, jako když se smaží samotné olomoucké syrečky). S tím párátkem je to výtečný nápad jak si nezapatlat ruce od těstíčka. Jak už jsem shora poznamenal, nejvíc mi kostky chutnaly po vychladnutí.

P.P.S.
     Ta párátka, Liduško, po osmažení nevyndavej!

Zpět