Mrkvová polévka s koriandrem

15.12.2011 19:07

Mrkvovou polévku jsem ochutnal na farmářských trzích v Dejvicích a hned jsem si také nakoupil potřebné suroviny na její přípravu. Nepovedla se mi tak, jako ta ochutnávaná, ale i tak jsem s ní byl spokojen.

Mrkvová polévka s koriandrem
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 25 minut
Počet porcí: 4

Suroviny:

  • 1 cibule
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 brambora
  • 400 g mrkve
  • šťáva z půlky pomeranče
  • 1 l vývaru
  • lžička strouhané pomerančové kůry

Příprava jídla:
    Jednu cibuli, pokrájenou, opeč v hrnci na 2 lžících slunečnicového oleje dosklovita.2
    Přidej 1 lžičku mletého koriandru, 1 bramboru (pokrájenou), 400 g mrkve (pokrájené) a opékej další minutu. Přilij šťávu z půlky pomeranče, asi 1 l vývaru a vařt asi 15 – 20 minut doměkka.
    Přidej lžičku strouhané pomerančové kůry, rozmixuj a případně dosol. Podávej ozdobené lístky čerstvého koriandru.

a možná raději takhle:
    Ve velkém hrnci nech na olivovém oleji zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli, zalij to asi půllitrem vody a přiveď do varu. Poté přidej zhruba kilo mrkve nakrájené na kostky, zeleninový bujon, pepř, sůl, mletý koriandr, špetku římského kmínu a hnědého cukru, a pokud je k dispozici, tak i čerstvý koriandr. Dále do hrnce nakrájej pár kousků jablek, nastrouhej trochu pomerančové kůry, vymačkej šťávu a ještě prolisuj zázvor a česnek.
    Velké kusy koření jako bobkový list, skořici, hřebíček a kuličky nového koření nacpi do látkového pytlíku nebo do čajového sítka a vhoď do hrnce. Celou směs asi dvacet minut povař.. Pro zahuštění ještě vmíchej nastrouhanou uvařenou bramboru. Nakonec to rozmixuj tyčovým mixérem a zjemni smetanou. Polévku servíruj se zakysanou smetanou a lístečky koriandru.

Zpět