Mrkvová polévka s koriandrem
15.12.2011 19:07Mrkvovou polévku jsem ochutnal na farmářských trzích v Dejvicích a hned jsem si také nakoupil potřebné suroviny na její přípravu. Nepovedla se mi tak, jako ta ochutnávaná, ale i tak jsem s ní byl spokojen.
Mrkvová polévka s koriandrem
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 25 minut
Počet porcí: 4
Suroviny:
- 1 cibule
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 brambora
- 400 g mrkve
- šťáva z půlky pomeranče
- 1 l vývaru
- lžička strouhané pomerančové kůry
Příprava jídla:
Jednu cibuli, pokrájenou, opeč v hrnci na 2 lžících slunečnicového oleje dosklovita.2
Přidej 1 lžičku mletého koriandru, 1 bramboru (pokrájenou), 400 g mrkve (pokrájené) a opékej další minutu. Přilij šťávu z půlky pomeranče, asi 1 l vývaru a vařt asi 15 – 20 minut doměkka.
Přidej lžičku strouhané pomerančové kůry, rozmixuj a případně dosol. Podávej ozdobené lístky čerstvého koriandru.
a možná raději takhle:
Ve velkém hrnci nech na olivovém oleji zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli, zalij to asi půllitrem vody a přiveď do varu. Poté přidej zhruba kilo mrkve nakrájené na kostky, zeleninový bujon, pepř, sůl, mletý koriandr, špetku římského kmínu a hnědého cukru, a pokud je k dispozici, tak i čerstvý koriandr. Dále do hrnce nakrájej pár kousků jablek, nastrouhej trochu pomerančové kůry, vymačkej šťávu a ještě prolisuj zázvor a česnek.
Velké kusy koření jako bobkový list, skořici, hřebíček a kuličky nového koření nacpi do látkového pytlíku nebo do čajového sítka a vhoď do hrnce. Celou směs asi dvacet minut povař.. Pro zahuštění ještě vmíchej nastrouhanou uvařenou bramboru. Nakonec to rozmixuj tyčovým mixérem a zjemni smetanou. Polévku servíruj se zakysanou smetanou a lístečky koriandru.
———
Zpět