Tohle je lehký dezert, stravitelný i pro oslavami oslabený žaludek. A hlavně, jinak to u mně ani nemůže být, je to úsporná mňamka z doma se povalujícího bezcenného odpadu. Uznejte, že po vánocích vám určitě doma zbyl nějaký ten banán, pomeranč, oříšky a ze Silvestra určitě zbyla i kapka rumu (brandy, whisky, ...)
Pokud po zapečení zjistíte, že by to váš žaludek nezvládl, nevadí, dezert se dá stejně dobře jíst později za studena.
|
Suroviny:
6 ks banánů
citrónová šťáva
1 lž. cukru (nejlépe třtinový, není-li, nevadí)
1,5 dl pomerančové šťávy
1 lž. mleté skořice
5 cl rumu (brandy, whisky, ...)
0,5 šá. oloupaných nasekaných mandlí
0,5 šá. vlašských ořechů
0,5 šá. vloček kokosu
Poznámka 1:
lž.=lžíce, šá=šálek
Další suroviny:
rum (brandy, whisky, ...)
šlehačka
Postup:
Banány nakrájej na špalíčky, vlož do zapékací misky a zakapej citrónovou šťávou. Posyp je lžící cukru a zalij pomerančovou šťávou. Pak je posyp skořicí a zakapej rumem a přidej mandle a ořechy. Zapékej 20 minut.
Podávej horké i s omáčkou, před podáváním můžeš ještě pokapat rumem. Studený dezert ozdob rumem, šlehačkou a sekanými oříšky.
Poznámka 2:
Pokud ti v dezertu ještě něco schází, vezmi z ledničky tekutou čokoládovou polevu v praktické plastové láhvi (já ji tam mám hned vedle šlehačky ve spreji) a můžeš polévat kdykoliv, cokoliv.
Poznámka 3:
Kdo jsi línější povahy, rozkroj banán na polovinu po délce, zakapej citronem, polej vaječným likérem (rumem, brandy, whisky, ...), ozdob šlehačkou a zmíněnou čokoládovou polevou a konzumuj. Rumovou omáčku podávej zvlášť ve sklenicích nalévaných rovnou z lahve, oříšky naber do hrsti a přikusuj.
|