Provensálský cibulový koláč (Quiche Pissaladiere)

05.10.2011 13:34

Koláč prezentovaný na oslavě 21. výročí založení DPS
koláč připrav na křehkém těstě (postup viz výše)
magické číslo 16 použité u množství černých oliv, kapar a ančoviček vyplynulo z potřeby porcování (šestnáctinkování) výsledného koláče
Suroviny:
těsto:
    250 g hladké mouky
    125 g (osminka) másla
    1½ lžičky soli
    1 žloutek
    3 - 4 lžíce vody
náplň:
    1 kg cibule
    2 rajčata
    16 kusů filetů ančoviček (sardelek)
    16 kusů kapar - nejsou nutné
    16 černých oliv
    2 stroužky česneku
    čerstvý tymián (nebo sušený, nebo Provensálské koření)
    pepř
    sůl
    olivový olej (na restování cibule a na pokapání koláče před pečením)
     máslo (na vytření formy)

Postup:
    Na vál prosej mouku, zpracuj ji s máslem, do důlku v mouce dej sůl a vodu. Zpracuj. Přidej žloutek a utřené máslo a vypracuj měkké hladké těsto, vytvaruj do koule a nech odpočinout nejméně na 2 hodiny v ledničce (klidně i přes noc). Před přípravou korpusu nech těsto v klidu vytemperovat na pokojovou teplotu.
    Cibuli oloupej, rozkroj napůl a nasekej na tenká půlkolečka. Ve velké pánvi (hrnci, kastrolu) rozehřej asi 4 lžíce olivového oleje, přisypej cibuli a restuj asi 15 minut za občasného promíchání. Cibule by neměla příliš zhnědnout (aby nezhořkla), musí být vláčná. Pak přidej tymián, utřený česnek, osol, opepři a přidej spařená, oloupaná, na drobno nasekaná rajčata.
    Pomalu dus pod pokličkou asi (nejméně) 45 minut. Pak odstraň pokličku a nech vypařit všechnu (většinu) tekutinu. Směs dosol a dokořeň.
    Koláčovou formu (dortovou, nebo nízký pekáč) vytři máslem, z těsta vyválej plát, vlož do formy a propíchej vidličkou. Nanes cibulovou směs a urovnej ji. Povrch poklaď kousky černých oliv, ančovičkami a pokrop olejem. Peč v troubě vyhřáté na 200°C (nejvýše 220°C), asi 25 - 30 minut.

 

 

Zpět