Umíš si připravit salát?

16.09.2008 15:00

 

Umíchej si salát Caesar

MF Dnes tě učí připravit salát jaký se podává v nejluxusnějších restauracích.
     Král všech salátů je křupavý, pikantní a má zajímavou historii. Tento nejslavnější americký salát poprvé připravil Caesar Cardini, v 30. letech minulého století šéfkuchař hotelové restaurace v mexické Tijuaně. Jednoho dne, když došla v jeho restauraci většina zásob, zavelel "Doneste na stůl všechny zbytky a předveďte velkou míchací show!". (hm, je to tedy salát ze zbytků, co dům dá). Bývá osvěžující a vydatný, zaboduje i jako lehký hlavní chod. Takže dále ti Mladý Franta Dnes radí kudy na něj.

Vybavení:
    mixér (i ruční, ponorný), nůž, prkénko, pánev s pokličkou, dřevěná vařečka, škrabka na parmazán

Suroviny (pro 4 osoby):
             2 hlávky římského salátu
            2 kuřecí prsíčka
               olej na opékání masa
               sůl a pepř na dochucení
Zálivka
             2 žloutky
150 - 200 ml olivového oleje
                šťáva z jednoho citrónu
             2 filátka z ančoviček v oleji
        2 - 3 lžičky dijonské hořčice
             1 lžička strouhaného parmazánu
             1 lžička worcesterské omáčky
na ozdobu
                čerstvá bageta na krutony
                olivový olej na opečení krutonů
             5 stroužků česneku
                kousek parmazánu vcelku (na hobliny) 

Triky
    na Caesara kupuj římský salát, má výraznou chuť, je šťavnatý a křupavý. V některých restauracích se setkáš s Caesarem z různých druhů listového salátu (ledový, ...), ale originál je jen jeden
    z plnotučné hořčice tu pravou lahodnou zálivku neuděláš, použij dijonskou
    parmazán můžeš nahradit i levnějšími verzemi slavného italského sýra, například Gran Padano, nebo náš Gran Moravia
    ančovičky rozhodně nevynechávej, nemáš-li je použij do zálivky očka včetně kapary
    pořiď si mlýnek na pepř, čerstvě mletý má lepší vůni, chuť i sílu
    škrabku na parmazán vyrábí Tescoma (asi za 150 Kč), umí loupat jemné hobliny, spirály nebo třísky
    pokud nemáš vejce na zálivku, nahraď je přibližně 100 ml smetany ke šlehání
    krutony před smažením krátce nasucho opeč v troubě, zbaví se vlhkosti a nenasákne pak při smažení tolik olejem

Postup přípravy
     Připrav si zálivku a krutony. Všechny suroviny na zálivku vytemperuj na stejnou (pokojovou) teplotu, vlož do nádoby a mixérem prošlehej na hmotu podobnou majonéze. Bagetu nakrájej na centimetrové kostičky, které osmaž do křupava na troše olivového oleje (s česnekem).
     Maso z kuřecích prsíček rozkrájej na co nejtenčí plátky, aby se rychle propekly. Plátky osol a opepři a vlož do rozpáleného olivového oleje, kde je po obou stranách zprudka opeč. Pak na pár minut pánev přikryj pokličkou, maso se propeče a pustí trochu šťávy, tu můžeš přidat do zálivky.
     Pod proudem studené vody pořádně omyj listy římského salátu, listy osuš (v utěrce) a ručně ho natrhej na kousky. Opečené maso nakrájej na proužky.
     Natrhané listy salátu rozděl na talíře a přidej parmazán (jemné hoblinky z bloku sýra). Salát zalij zálivkou, přisyp křupavé krutony a dílo korunuj nakrájenými plátky z kuřecího masa.

P.S.
     letos byl na Albeři příšerný kuřecí jídelníček, pečené kuře s omáčkou a rýží, pečené kuřecí stehno s bramborem, kuřecí rizoto, marinovaný kuřecí plátek, kuře s těstovinami, kuřecí špíz, jenom ten guláš byl, podle značné tuhosti, hovězí. Kdyby mi tak ještě naservírovali salát Caesar s kuřecími plátky, už bych na vás asi mával z nebíčka. Co takhle zkusit Caesara s opečenými plátky vepřové šunky, anglické slaniny nebo bůčku?

P.P.S.
     kdybych neměl ančovičky ani očka do zálivky, přidal bych pro zpestření do salátu trochu sušených rajčat!

Zpět