Umíš si usmažit karbanátky?

16.09.2008 14:54

 

Usmaž si prima karbanátky.

MF Dnes tě učí smažit karbanátky lepší než u Mac D'.
     Karbanátky jsou pravá česká klasika. O velké renomé, ale i zatracení karbanátků se postaral zámořský příbuzný hamburger. Chceš bojovat proti fast foodům jejich vlastní zbraní, servíruj doma lahůdku z mletého masa ovoněného kečupem, hořčicí, česnekem a majoránkou, to je recept na nejlepší karbanátky. Takže dále ti Mladý Franta Dnes radí kudy na ně.

Vybavení: 
     velká hluboká mísa, hlubší pánev na smažení, obracečka, talíř, papírové ubrousky

Suroviny (pro 4 osoby):
  1,5 kg mletého masa (směs hovězího a vepřového)
       2 cibule nakrájené na jemno
       4 lžíce francouzské nebo plnotučné hořčice
       1 lžíce majoránky
       2 vejce
      4 lžíce ostrého kečupu
      5 stroužků česneku (nastrouhaných nebo prolisovaných)
         strouhanku z čerstvého toustového chleba
      2 lžičky koření na mleté maso
          sůl, pepř
         olej na smažení

Triky
     Na mletí používej šťavnaté hovězí z plece, hrudi nebo boku, vepřové z plece a boku. Maso musí být čerstvé a nesmí být příliš tučné. Ideální je směs hovězího a vepřového masa.
     Neváhej sáhnout po čerstvém koření, bylinky dodají karbanátkům krásnou barvu a především výraznou chuť a vůni, Dobrou volbou je vedle majoránky i rozmarýn, tymián, saturejka nebo oregano, z mletého koření pak vedle pepře použijte nové koření, nebo sladkou papriku.
     Experimentovat můžeš i se zahušťováním, místo pečiva použij vařenou bramboru se dvěma lžícemi mouky
    Karbanátky nemusíš smažit, ale můžeš je péct. Stačí je zlehka obalit v mouce (budou pak ještě křupavější) a poskládat je na vymaštěný plech. Nezapomeň je opéct z obou stran, obrať je jakmile začnou chytat zlatou barvu. Karbanátky lze i grilovat
     Tvarovat můžeš karbanátky stejně, jako vánoční cukroví. Rozválej masovou směs na silnější placku a skleničkou vykrajuj jednotlivé bochánky
     Hamburger připrav výhradně z hovězího masa, přidáním soli, pepře a kapky worcesterské omáčky, peč je na grilu.

 

Postup přípravy
     Do velké keramické mísy vlož mleté maso, rozklepni do něj vejce, přihoď jemně nasekanou cibulku, česnek (prolisovaný), přidej hořčici, kečup a koření. Propracuj masovou směs a postupně zahušťuj strouhankou. Ta doporučená je jen nadrobený toustový chléb. Pokud jej nemáš, použij rohlík, ten ale nejdříve namoč a vyždímej. Pokud chceš, přidej ještě nasekanou petrželovou nať, krásně zvýrazní barvu i chuť. Potom směs ručně zpracuj (hněť) . Výsledkem má být hmota ani řídká ani tuhá, ze které budeš snadno tvarovat placičky. Nezapomeňte syrovou směs ochutnat, jestli není dost slaná, je lepší ji dokořenit ještě teď, za syrova.
     Vytvaruj masové koláčky. Z hotové hmoty uválej váleček, ten rozkrájej na plátky a z těch tvaruj placičky. Masové bochánky nemají být větší než dlaň. Také pozorujte tloušťku placiček, ty při smažení nabudou na objemu, takže nemají být příliš tlusté. Karbanátky v této fázi můžeš zmrazit, aby se neslepily, dej je do mrazáku nejprve na plastovém tácku a teprve po zmražení je sesyp do plastikového sáčku.
     Pokud budeš karbanátky smažit, rozpal na pánvi olej a jednotlivé kousky do něj polož tak, aby měly dostatek prostoru. Smaž z obou stran. Pokaždé nech olej pořádně rozpálit. Hotové karbanátky skládej na talíř s papírovým ubrouskem, aby se odsál tuk.
     Karbanátky si užij třeba jen tak, s hořčicí a kyselou okurkou, s bramborovou kaší z nich ale uděláš výtečný oběd.
     Jsi-li vegetarián, připrav si zeleninové karbanátky, třeba s kapustou. Směs připrav z půl kila kapusty, dvou rohlíků, cibule, vejce a 100 g strouhanky

Zpět