Umíš si uvařit ovocné knedlíky?

16.09.2008 14:44

Udělej si tvarohové knedlíky s ovocem

MF Dnes tě učí vařit plněné tvarohové knedlíky
     Vynikající těsto, uvnitř šťavnaté ovoce a navrch výtečná posypka! Uděláš-li si plněné tvarohové knedlíky podle tohoto návodu, budeš nadšen. 
     V našich zeměpisných šířkách se nejčastěji ovocné knedlíky připravují z kynutého nebo tvarohového těsta. Labužnické knihy opovrhují knedlíky velikosti středověké dělové koule se silným, tvrdým nebo lepkavým těstem. Správné ovocné knedlíky mají mít tenké, jemné a lehké těsto, kterým ovoce prosvítá. 
     Jahody jsou klasika, vynikající jsou meruňky nebo švestky, s nimi se ti navíc podaří knedlíky s úplně tenounkou vrstvou těsta. Až pokročíš, zkus knedlíky s malinami, chutnají přímo úžasně, ale maliny jsou při balení trochu neposlušné a mají tendenci utíkat všemi směry. Krajovou specialitou jsou švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané strouhaným perníkem.
     Takže dále ti Mladý Franta Dnes radí kudy na ovocné knedlíky.

Vybavení: 
     větší miska, gumová stěrka, vál a váleček, velký hrnec, struhadlo na tvaroh, kastrůlek na rozpouštění másla

Suroviny:
   250 g tučného tvarohu (v kostce)
       2 vejce
  250 g hrubé mouky a ještě trochu na podsypání
          špetka soli
       1 lžička prášku do pečiva
   120 ml mléka
   200 g zralých jahod (čerstvé nebo mražené)

na posypku například:
         tvrdý tvaroh
         moučkový cukr
         máslo
Triky
     Na knedlíky ti doporučuji tučný tvaroh v kostkách (ve stříbrném obalu), který je proti vaničce tužší. Pokud si hlídáš štíhlou linii, zvol tvaroh polotučný nebo odtučnělý
     K posypce na knedlíky můžeš přidat kopeček smetanového krému (Pribináček) nebo zakysané smetany
     Kromě strouhaného tvarohu můžeš knedlíky sypat lehce opraženým a pak umletým mákem, nastrouhaným perníkem, osmaženou strouhankou nebo skořicí smíchanou s cukrem. Nezvyklou, ale velmi dobrou posypkou je strouhaná oplatka (Tatranka a pod.)
     Pokud máš příliš měkké jahody nebo ti povolily mražené (nemůžeš je balit do těsta), udělej si malé neplněné knedlíčky a klasicky je uvař a na ně připrav omáčku prohřátím ovoce, vody a cukru. Knedlíky přelij omáčkou, posyp strouhaným tvarohem a cukrem a přelij rozpuštěným máslem.

     Pokud máš knedlíků víc než sníš, nevař je, ale zamraz. Ještě nevařené knedlíky naskládej na plastový tácek a dej do mrazáku. Když ztuhnou, sesyp je do plastového sáčku a dál uchovej v mrazničce. Až budeš mít na knedlíky chuť, naházej je vroucí vody a povař necelých 10 min. než vyplavou. Pokud jsi zmrazil již uvařené knedlíky, ohřej je na páře nebo v mikrovlnce.

Postup přípravy

     Do větší misky dej kostku tvarohu, špetku soli a rozklepni vajíčko. Stěrkou hmotu důkladně utři. Pak přisyp mouku a prášek do pečiva a přilij většinu mléka. Vše znovu promíchej vařečkou. Je-li hmota příliš suchá, přidej mléko.
     Tvarohovou hmotu přesuň na podsypaný vál a důkladně zpracuj na těsto hnětením. Těsto pak nech chvilku odpočinout a připrav si jahody. Čerstvé opláchni studenou vodou, odstopkuj a osuš papírovým ubrouskem. Mražené jahody nerozmrazuj.
     Těsto můžeš rozválet na asi půlcentimetrovou placku, nakrájet na drobné čtverečky a do každého zabalit jahodu. Když nechceš špinit váleček, uždíbni kousek těsta, v dlaních vytvaruj placičku a do ní ovoce zabal. Jen dej pozor, aby ovoce nikde nevykukovalo. Do velkého hrnce natoč vodu a přiveď ji k varu. Než začne bublat, dokonči všechny knedlíky. Pokládej je na vál nebo pečící papír, aby se neslepily.
     Knedlíky naházej do vroucí vody, po necelé minutě jimi zamíchej, aby se nepřilepily ke dnu. Vař pět až osm minut, hotové knedlíky vyplavou na hladinu. Mezitím rozpusť v kastrůlku máslo a nastrouhej tvrdý tvaroh. Uvařené knedlíky vylov cedníkem a propíchej je, aby se nesrazily. Rozděl na talíře, posyp strouhaným tvarohem, popraš moučkovým cukrem a zalij máslem.

Zpět