Jak zacházet s masem

 (doporučení Státní veterinářské zprávy)

     Samozřejmě to, co si koupíš v tržní síti, bylo vyrobeno pod veterinárním dozorem a bylo uvedeno do oběhu, jako zdravotně nezávadné. Ale záleží na dalším domácím zacházení. Právě tady může dojít k pomnožení nežádoucích mikroorganismů, které se vyskytují všude v ovzduší, tudíž i na povrchu potravin. K tomu by mohlo dojít při převážení masa či uzenin v teple, či v igelitových pytlících, kdy může například dojít i k zapaření.

     Také můžeš koupit masné polotovary určené k přímé spotřebě. Samozřejmě, že je možné si je připravit i doma, podle vlastní chuti. Domácí příprava však vyžaduje zvýšenou obezřetnost. Velké problémy může způsobit salmonelóza, popřípadě kampylobakteriová infekce.

     Salmonelou se člověk nejčastěji nakazí přímým kontaktem s nemocným zvířetem, nebo slinami, jeho močí a trusem, anebo právě nedostatečně tepelně opracovanými potravinami živočišného původu. Nejvnímavější a nejohroženější jsou děti, starší lidé či lidé oslabení nebo těhotné ženy. Salmonelóza se projevuje úpornými průjmy, zvracením, nechutenstvím a následnou dehydratací. Může vést i ke smrti. První pomoc je dostatek pití a návštěva lékaře, uvádí mluvčí SVS Josef Duben.

     Salmonelózy i kampylobakteriózy způsobují bakterie, které se vyskytují všude v okolním prostředí. Kampylobakteriózou je možné se nakazit při nedostatečné úrovni hygieny od domácích a hospodářských zvířat, největší riziko je však prostřednictvím nedostatečně tepelně zpracovaných potravin. Projevy jsou podobné. Nejčastěji onemocní děti do pěti let, ovšem ani dospělí nejsou mimo nebezpečí. Vždy je neúčinnější obranou dostatečná hygiena a potraviny řádně tepelně zpracovat, v případě grilování propéci.

     Při transportu surovin je vhodné, zejména v teplých dnech, mít maso v chladicích taškách anebo aspoň zabalené v několika vrstvách papíru.