Zásady zdravého grilování
- Používej vhodný typ grilu.
- Před a po použití gril i ostatní grilovací pomůcky důkladně umyj.
- Investujte do kvalitního dřevěného uhlí.
- Chceš-li předejít nákaze bakteriemi, musí mít maso ve středu teplotu minimálně 70 °C po dobu deseti minut. Maso můžeš nejprve tepelně opracovat v mikrovlnné troubě a teprve poté na grilu. Pro zjištění teploty použij vpichovací teploměr.
- Pokud je to možné, dej si trochu práce s přípravou marinády. Marinované maso je chutnější a podle některých studií se z něj uvolňuje méně heterocyklických aminů. Použitá marináda musí být vždy čerstvá.
- Maso musí být dobře propečené do hloubky, až ke kosti, ne jen na povrchu.
- Nepoužívej stejné talíře, příbory a prkénka na grilované maso a další přílohy, pokud jsi na nich před tím připravoval syrové maso.
- Dodržujte obecné hygienické zásady. Po manipulaci se syrovým masem si důkladně umyj ruce.
- Nenech se zmást barvou masa pokud jsi ho marinoval. Za svoji zahnědlou barvu může více vděčit marinádě a ne tomu, že je dobře propečené.
- Potraviny podléhající zkáze nikdy nenechávej vystavené přímému slunci. Na krátkou chvíli je můžeš odložit do stínu, jinak používej ledničku, ze které je vyndáš až ve chvíli použití a poté je do ní vrátíš.
- Grilovat začni až ve chvíli, kdy je gril rozpálený, uhlíky dřevěného uhlí musí žhnout, ne z nich šlehat plameny.
- Nenech tuk odkapávat do ohně. Zabránit tomu můžeš použitím alobalu nebo hliníkové grilovací mřížky. Některé grily jsou konstruované tak, že odkapávání tuku do ohně přímo zamezují.
- Nevystavuj grilované maso přímému plameni.
- Připálené maso nejez.
- Preferuj pro grilování méně tučné maso, drůbež, ryby. Méně vhodné je vepřové a hovězí. Uzeninám nebo tlustému vepřovému se raději vyhni. Odstraň tučné okraje masa, u drůbeže stáhni kůži.
- Zeleninový salát je nejlepší přílohou k ugrilované masové pochoutce.
- Maso vždy krájej přes vlákno – zůstane křehké
- Maso před grilováním nalož do kořenící marinády – vůně a chutě se v mase rozleží
- Marinádu nikdy nesol, maso zůstane křehké a solí se až v závěru grilování
- Grilovací rošt potři za studena olejem, zamezí se přilepení masa k mřížce
- Zeleninu i ovoce je také možno marinovat, obohatí se přirozená chuť
- Grilování v alobalu je ideální při grilování s nádivkou
- Ryby před úpravou propláchni citronovou vodou a osuš, zbaví se silné rybí příchutě a slizu
- Do marinády je možné přidat čerstvé byliny, rozjasní chuť masa
- Máslo nikdy nepoužívej při grilování, připaluje se
- Máslo nebo bylinkové máslo nech v závěru roztéct na mase
Věděl jsi?
200g porce kuřecích prsou připravených na grilu obsahuje přibližně o polovinu nižší množství tuku než obdobná porce smaženého kuřete. (zdroj: stripky.cz)