Zásady zdravého grilování

  • Používej vhodný typ grilu. 
     
  • Před a po použití gril i ostatní grilovací pomůcky důkladně umyj. 
     
  • Investujte do kvalitního dřevěného uhlí. 
     
  • Chceš-li předejít nákaze bakteriemi, musí mít maso ve středu teplotu minimálně 70 °C po dobu deseti minut. Maso můžeš nejprve tepelně opracovat v mikrovlnné troubě a teprve poté na grilu. Pro zjištění teploty použij vpichovací teploměr. 
     
  • Pokud je to možné, dej si trochu práce s přípravou marinády. Marinované maso je chutnější a podle některých studií se z něj uvolňuje méně heterocyklických aminů. Použitá marináda musí být vždy čerstvá. 
     
  • Maso musí být dobře propečené do hloubky, až ke kosti, ne jen na povrchu. 
     
  • Nepoužívej stejné talíře, příbory a prkénka na grilované maso a další přílohy, pokud jsi na nich před tím připravoval syrové maso. 
     
  • Dodržujte obecné hygienické zásady. Po manipulaci se syrovým masem si důkladně umyj ruce. 
     
  • Nenech se zmást barvou masa pokud jsi ho marinoval. Za svoji zahnědlou barvu může více vděčit marinádě a ne tomu, že je dobře propečené. 
     
  • Potraviny podléhající zkáze nikdy nenechávej vystavené přímému slunci. Na krátkou chvíli je můžeš odložit do stínu, jinak používej ledničku, ze které je vyndáš až ve chvíli použití a poté je do ní vrátíš. 
     
  • Grilovat začni až ve chvíli, kdy je gril rozpálený, uhlíky dřevěného uhlí musí žhnout, ne z nich šlehat plameny. 
     
  • Nenech tuk odkapávat do ohně. Zabránit tomu můžeš použitím alobalu nebo hliníkové grilovací mřížky. Některé grily jsou konstruované tak, že odkapávání tuku do ohně přímo zamezují. 
     
  • Nevystavuj grilované maso přímému plameni. 
     
  • Připálené maso nejez. 
     
  • Preferuj pro grilování méně tučné maso, drůbež, ryby. Méně vhodné je vepřové a hovězí. Uzeninám nebo tlustému vepřovému se raději vyhni. Odstraň tučné okraje masa, u drůbeže stáhni kůži. 
     
  • Zeleninový salát je nejlepší přílohou k ugrilované masové pochoutce. 
     
  • Maso vždy krájej přes vlákno – zůstane křehké 
  • Maso před grilováním nalož do kořenící marinády – vůně a chutě se v mase rozleží 
  • Marinádu nikdy nesol, maso zůstane křehké a solí se až v závěru grilování 
  • Grilovací rošt potři za studena olejem, zamezí se přilepení masa k mřížce 
  • Zeleninu i ovoce je také možno marinovat, obohatí se přirozená chuť 
  • Grilování v alobalu je ideální při grilování s nádivkou 
  • Ryby před úpravou propláchni citronovou vodou a osuš, zbaví se silné rybí příchutě a slizu 
  • Do marinády je možné přidat čerstvé byliny, rozjasní chuť masa 
  • Máslo nikdy nepoužívej při grilování, připaluje se 
  • Máslo nebo bylinkové máslo nech v závěru roztéct na mase

 Věděl jsi?

200g porce kuřecích prsou připravených na grilu obsahuje přibližně o polovinu nižší množství tuku než obdobná porce smaženého kuřete. (zdroj: stripky.cz)