Gazpacho (gazpačo)

15.09.2008 15:08

studená nevařená zeleninová polévka

     je osvěžující chladné zeleninové pyré plné vitamínů z rozmixované čerstvé zeleniny. Tato letní, hladká, čerstvá polévka je častým jídlem v horké Andalusii na jihu Španělska, odkud pochází. Je připravována z čerstvých rajčat, paprik, cibule,celeru, okurek, a chlebových drobků nebo strouhanky, česneku, olivového oleje, vinného octa a k tomu přidáme ještě něco málo citrónové šťávy podle chuti.

     Gazpacho může být hlavním jídlem, když do již hotové směsi přidáme další čerstvou zeleninu, jako jsou plátky celeru, nakrájenou zelenou jarní cibulku, okurku a zelený pepř. Populární přílohou jsou krutony a plátky natvrdo uvařených vajec.

Gazpacho I

Suroviny:
      1 veka
      2cl vinného octa
      2 stroužky česneku
  100g salátové okurky
      1 cibule
      1/2 zelené papriky
      1,5kg rajčat
  125ml olivového oleje
      sůl, drcený pepř, (citrónová šťáva, rajská šťáva)
      dobromysl, bazalka
Do hotové polévky:
  100g salátové okurky
      1/2 zelené papriky
      6 plátků veky bez kůrky (máslo na osmažení)

Postup:
    Nasekejte najemno cibuli a česnek, rajčata zbavte semen. Část střídky veky rozdrobte a smíchejte se zeleninou, octem, solí, dobromyslí a bazalkou. Směs rozmixujte a postupně do ní vmixujte olivový olej. Dochuťte solí, pepřem, případně citrónovou šťávou. Pokud je polévka příliš hustá (má být hustá) zřeďte vodou (rajskou šťávou). Polévku řádně vychlaďte.
    Před podáváním vložte do každého talíře trochu na kolečka nakrájené salátové okurky, kousky papriky nakrájené na proužky a plátky veky (bez kůrky) osmažené na másle a zalijte vychlazenou polévkou.

Legendární Gazpacho

 

(Gazpacho podle Arnolda J. Rimmera z vesmírné lodi Červený trpaslík)
pro milovníky televizního seriálu Červený trpaslík vybráno z událostí roku 2180)
(16.března 2180) 
    Rimmer ztratil panictví s Yvonne McGruderovou - lodní přebornicí v boxu. (Ona se uhodila hlavou o rumpál a ztratila paměť, proto také říkala Rimmerovi Normane) Pohlavní styk začal v 19:31 a skončil v 19:43. Trval tedy dvanáct minut! A to do něj Rimmer počítá i to, jak s Yvonne jedli pizzu. Od té doby již Rimmer neměl nikdy sex.
     Lister po 10ti letech ukončil svůj pracovní poměr v supermarketu, kde pracoval jako uklízeč vozíků, protože se nechtěl stát otrokem své vlastní kariéry.
(14.října 2180) 
    Lister slavil své 25.narozeniny se šesti svými přáteli v jedné z liverpoolských hospod. Odešel na chvíli ven s tím, že jde koupit hru Monopoly. Když se vzbudil, byl na Saturnově měsíci Mimas, bez peněz a s pasem na jméno Emily Berkensteinová.
(25.listopadu2180) 
    Rimmer byl pozván ke kapitánovu stolu a to byl v podniku pouhých 14 let! Jen on a šest důstojníků. Jako první chod byla polévka Gazpacho. Rimmer ale nevěděl, že tato polévka se podává studená a nechal si zavolat kuchaře. Řekl mu, aby ji odnesl a přinesl teplou. Důstojníci se mu nezřízeně smáli, zatímco on jedl svou vařící polévku Gazpacho a myslel, že se všichni smějí kuchaři. Od té doby má Rimmer po kariéře a  25.listopad slavíme jako „Den polévky Gazpacho“.

 

Suroviny (pro 4 osoby):
    1/2 menší okurky
    1/2 menší zelené papriky zbavené semínek a pokrájené na malé kousky
   500 g zralých oloupaných rajčat nebo 400 g konzervovaných rajčat
    1/2 nahrubo nasekané cibule
    2-3 rozetřené stroužky česneku
       3 lžíce olivového oleje
      2 lžíce bílého vinného octa
   1-2 lžíce citrónové šťávy nebo citrónového džusu
      2 lžíce rajčatového protlaku
    4,5 dl rajčatové šťávy
         sůl a pepř
Při podávání:
    pokrájená zelená paprika
    tence nakrájené kroužky cibule
    česnekové osmažené kostičky chleba

Postup:
    Do velké mísy pokrájej na větší kousky okurku a přidej pokrájenou zelenou papriku.  Zpracuj v mixéru rajčata, cibuli a česnek, přidejte olej, vinný ocet, citronovou nebo limetovou šťávu a rajčatový protlak a umixuj vše do hladka. Můžeš rovněž rajčata nakrájet nadrobno a cibuli jemně nastrouhat a pak oboje umixovat s česnekem, olejem, citronovou nebo limetovou šťávou a rajčatovým protlakem. Přidej umixovanou směs do mísy, vše dobře promíchej, pak přidej rajčatovou šťávu a znovu vše promíchej. Osol a opepři polévku podle chuti, mísu přikryj a nech v ledničce důkladně vychladit - nejméně 6 hodin a lépe ještě déle, aby se chuti spojily. Připrav do zvláštních misek zelenou papriku, kroužky cibule a česnekové smažené kostičky chleba. Naběračkou naplň vychlazenou polévkou misky, nejlépe z polévkové mísy umístěné na stole tak, aby v její blízkosti byly i misky s přílohami. Podávej misky s přílohami hostům, aby se obsloužili sami.

 Gazpacho II.

Suroviny pro 4 osoby:
    200 g veky,
    100 ml olivového oleje,
       4 stroužky česneku,
         špetka kmínu,
     750 g rajčat,
        1 okurka,
        1 zelená paprika,
          sůl
       2 lžíce červeného vinného octa

Postup:
    Z veky odkrojte 1/4 a zbytek rozdrobte do misky a pokapejte olivovým olejem. Přidejte utřený česnek, posypejte kmínem, promíchejte a nechte asi 30 min. necháme odpočinout. Mezitím spařte a oloupejte rajčata. Polovinu rajčat pokrájejte nadrobno, zbytek nahrubo. Oloupejte okurku, papriku očistěte a omyjte. Třetinu nakrájejte na kostičky, zbytek na větší kusy. Nahrubo nakrájenou zeleninu i s chlebem rozmixujte, poté prolisujte sítem. Zalijte 250 ml vody, ochuťte solí a octem. Nejméně na 1 hod. vložte do chladničky. Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180°C, zbylou veku nakrájejte na kostičky, nasypte je na plech nebo do skleněné misky, pokapejte olivovým olejem a opečte dorůžova (trvá to zhruba 10 minut). Studenými chlebovými krutonky posypte vychlazenou polévku těsně před podáváním. Gazpacho podávejte se zeleninou a bílým pečivem.

 

Gazpacho podle DDK

    vyrobené ze zelených paprik, nakrájené cibule, čerstvého estragonu, česneku, okurek, a nezbytných rajčat.

Postup:
    Připravte si do hrnce olivový olej a trochu octa. Pak přidejte hrst cibule a hrst nasekaného estragonu, pokrájené papriky, několik stroužků nasekaného česneku a trochu nakrájené okurky. Vše rozmixujte ponorným mixérem na pyré. Potom přidejte hromadu oloupaných a nakrájených rajčat a znova mixujte. Dále přidejte tajnou ingredienci, kterou je přírodní čisté rajčatové pyré, nevařené, ničím neochucené, neupravované, se spoustou ledu a pokračujte v mixování. Nakonec přidejte trochu pepře, soli a cukru. A je to!
    Přesto, že jste do toho dali led, není od věci, když je obzvláště horké počasí, dát to na půl hodiny do lednice. A mimochodem, v lednici to vydrží i několik dní. Když Gaspacho podáváte, můžeme je nalít do mísy, přidat trochu nakrájené cibule, nakrájené zelené papriky a okurky, trochu červených paprik a nakonec pár krutonů.
    V některých restauracích, když se dostanou do téhle fáze rozmixované směsi, tak ji přecedí a podávají ji ve sklenici jako nápoj. Před obědem je to velice osvěžující. Já to mám ale raději ve stylu polévky, která je trochu hustší a má nějakou texturu.

Zpět