"Kaviár chudých", pomazánka z lilků

13.07.2008 14:14

výtečná, afrodisiakum!

Úvod:
   Recept na pomazánku bez česneku (s cibulí) údajně pochází z ruské kuchyně. Česneková varianta je obvyklá na Balkáně i jinde pod názvy "Balkánský kaviár", "Kaviár chudých", "Kaviár hochů z Essexu", nebo jen "Kaviár z lilku". U Braunů se tomu odjakživa říká "Žabinec".

 

Suroviny:
varianta česneková (lepší)                                  varianta bez česneku pro žlučníkáře
2kg lilků (baklažánů-patlažánů)                         2kg lilků (baklažánů-patlažánů)
1 velká palice česneku                                        2 velké cibule
1 masitá červená paprika (nemusí být)            dtto
olivový olej (asi 4 lžíce?)                                       dtto
rajčatový protlak - nemusí být                              raději ano
pepř                                                                          dtto
sůl                                                                             dtto

 

Postup:
     Očištěné lilky peč v troubě vyhřáté na 200ºC až změknou (když lilky puknou, jsou pečené, když nepuknou, tak asi 2 hodiny). Velkým ostrým nožem je podélně rozřízni a z vnitřní strany slupky seškrabej pečenou dužinu (pozor na kousky slupky, zůstala by tvrdá!!!). Dužinu jemně posekej (nemixuj, nech droboulinkou strukturu včetně jadérek). Další ingredience přidávej do směsi k dužině dokud je teplá!!! (stihnete to snadno).
Varianta česneková:
     K dužině přimíchej česnek jemně utřený se solí.
Varianta cibulová
     Velmi jemně nasekej cibuli, nech zesklovatět na olivovém oleji a přimíchej k dužině.
Obě varianty:
     Na olivovém oleji krátce opeč drobounce nakrájenou (sloupnutou) červenou papriku (barevně vylepší výslednou směs, jinak tam nemusí být) a přidej do směsi.  Směs osol opepři, zjemni olivovým olejem, případně dochuť rajčatovým protlakem (nebo Chilli omáčkou). Nech vychladnout (nejméně přes noc v chladnu)!!!
     Získaná pomazánka je výtečná na pečivo i chléb (vždy ji podmaž máslem, nebo margarínem), asi ji klidně můžeš použít jako přílohu ke grilovaným masům (to je škoda), já ji někdy mlsám rovnou jen tak, lžičkou, (to je zase velká spotřeba).
Poznámky:
1) Množství surovin je uvedeno, vlastní kaviár si ale musíš vypiplat co do množství česneku, oleje,
    pepře a soli. Proto radši nezačínej ze dvou kil, ale ze dvou lilků a klidně "laď" kaviár třeba několik
    dní, jeho chuť se stáním v chladu harmonizuje. Výsledek rozhodně stojí zato.
2) Kdo umí spařit a sloupnout papriku, ať to udělá (já to neumím)
3) Komu nestačí česnek, ať přidá podle chuti ostré tekuté červené koření (Tabasko, Chilli sauce,
     nebo vše co má v názvu "Hot", "Ďábelské" nebo "Extra Pálivé" (já to dělám)

P.S.
    Pomazánka je mírňoulince (takřka neznatelně) nahořklá, ta příchuť pochází z pečení lilku a existuje trik, jak hořkost odstranit, byl uveden v Prima vařečce - asi je to oddělení tekutiny (tu vyhoď) od tuhé části lilku po jeho upečení, ale u nás se zrovna tou dobou pouštěl mixér, takže já jsem slyšel akorát "kulový s peckou". Kdo ví, ať mi poradí.

Zpět