Lotrinský koláč (Quiche Lorraine)

17.11.2011 12:19

koláč připrav na křehkém těstě (podrobný popis výše)
Suroviny na těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla
1 lžička soli
4 lžíce vlažné vody
(1 žloutek)

Suroviny na náplň:
200 g méně tučné anglické slaniny
220 ml smetany na šlehání, nebo zakysané smetany
3 vejce
100 g na kostičky nakrájeného sýra (raději nestrouhej, v troubě se rychle rozpustí a ztratí pak dalším pečením chuť)
sůl
špetka muškátového oříšku.

Postup:
    z mouky, změklého másla a vody uhněť hladké nelepící těsto, Z těsta udělej kouli, kterou zabalenou do fólie nech minimálně 120 minut odpočívat v ledničce. Těsto již poté nehněť, jen jej lehce rozválej válečkem na placku maximálně půlcentimetrové tloušťky a vlož do vymazané formy (koláčové nebo dortové), okraje seřízni. Těsto propíchej vidličkou.

    Pak těsto poklaď na kousky nakrájenou slaninou (můžeš ji osmahnout) a sýrem. Rozšlehej šlehačku (smetanu) s vejci, přidáme špetku mletého muškátového oříšku a nalij do formy. Peč v předehřáté troubě při 200 stupních asi tři čtvrtě hodiny.

Nebo
    připrav si náplň:
cibuli (3 cibule) nakrájej na jemné měsíčky, slaninu na kostičky a osmaž společně, dokud není cibule měkká. Dej na připravený předpečený korpus. Nahoru na cibuli nadrob nivu (nebo podobný aromatický sýr). Vejce rozkvedlej ve smetaně (osol a opepři) a nalij na koláč. Peč půl hodinky v troubě.

Nebo
    sýr nastrouhej, do smetany, osolené a opepřené vmíchej pažitku nebo bylinky, vejce rozšlehej, vmícháme k nim smetanovou směs a 2/3 nastrouhaného sýra. Na těsto do formy nalij trochu vaječné směsi, lžící rozetři, poklď slaninou, nalij další část hmoty a oblož polovinou šunky, zase zalij hmotou a rozlož zbylou šunku a tu potři zbytkem vaječné hmoty. Navrch quiche nasypej sýr a zapékej 5 minut v troubě na 200 °C, pak teplotu sníž a dopékej dozlatova.

Zpět