Mousaka (Musaka)

16.09.2008 10:11

není myší žrádlo, ale nákyp z lilků zapečený se sýrovým bešamelem

    Tento vynikající pokrm (Řecko, Středomoří) je jakýmsi nákypem z lilků, mletého masa, rajčat, cibule a brambor, ochucený kořením a bylinkami, na vrchu před zapékáním polévaný sýrovým bešamelem. Jídlo je to nádherné, ale pracné. Pracnost plyne z nutnosti vypracovat, před společným zapečením, každou z vrstev samostatně. Pro zmíněnou pracnosti je vhodné připravovat Mousaku i pro menší společnost ve větším množství (nejméně jeden, případně více pekáčů). Rozhodně to nebude na škodu, Mousaku si každý rád přidá, nehledě ke skutečnosti, že stejně výtečně bude chutnat studená nebo ohřátá.

Suroviny (asi na jeden pekáč): 
   500 g lilků
   500 g brambor
   500 g rajčat
   500 g mletého masa (méně tučnou směs, jinak bude Musaka mastná)
       3 ks cibule
             petrželová nať, bazalka, tymián, rozmarýn, česnek,
             sůl, skořice, olej na smažení

na sýrový bešamel
      3 lžíce másla
      4 lžíce hladké mouky
   0,5 l mléka
        2 ks vejce (žloutky a sníh z bílků)
        1 šálek strouhaného sýra
          muškátový oříšek

Pracovní postup:
vrstva brambor:
    oloupané, předvařené brambory (asi 5 min) nakrájej na plátky asi 0,5 cm, lehce posypejte solí a skořicí a osmažte dozlatova (ne dohněda), nasucho (nebo na co nejtenčí vrstvě oleje)
vrstva lilku:
    neloupaný lilek nakrájej napříč na plátky asi 0,5 cm, osolte a nechte "vypotit" asi 30 min (nutno pro odstranění nahořklé příchuti lilku), pak opláchni vodou a osuš a posypané solí a skořicí, osmaž dozlatova (ne dohněda), nasucho (nebo na co nejtenčí vrstvě oleje) - pracnější alternativou je osmažení v těstíčku - vejce, mouka
masová směs:
    cibuli nakrájej (nastrouhej) nahrubo a podus na troše vody (nech vodu vydusit), pak ji osuš a osmahni na troše oleje, přidej maso, osol, opepři a rovněž osmahni, pak přidej nadrobno pokrájená oloupaná rajčata a bylinky (naposledy česnek) a odpař vodu (vydus), směs nech prochladnout a vmíchej sníh z bílků
sýrový bešamel:
    na rozpuštěném másle opraž mouku a vzniklou světlou jíšku rozpusť za stálého míchání v horkém mléce, po zchladnutí vmíchej žloutky, okořeň muškátovým oříškem a nakonec vmíchej strouhaný sýr
a nakonec kompletace Mousaky:
    do olejem vytřené zapékací nádoby dej vrstvu brambor, pak vrstvu lilku, na ní vrstvu masové směsi (pokud zbyly brambory a lilek, navrstvi je na maso, vše zalij bešamelem a peč v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 - 40 min.

P.S.
    zvýšení poměru ve prospěch brambor a lilku proti masu není na závadu

P.P.S.
    pokud jde o ohřívání studené Mousaky v mikrovlnce na maximum stačí 4 minuty

Zpět