Novoroční banány s rumovou omáčkou

13.07.2008 19:28

Novoroční banány s rumovou omáčkou, podle mně.

    Tohle je lehký dezert, stravitelný i pro oslavami oslabený žaludek. A hlavně, jinak to u mně ani nemůže být, je to úsporná mňamka z doma se povalujícího bezcenného odpadu. Uznejte, že po vánocích vám určitě doma zbyl nějaký ten banán, pomeranč, oříšky a ze Silvestra určitě zbyla i kapka rumu (brandy, whisky, ...)
    Pokud po zapečení zjistíte, že by to váš žaludek nezvládl, nevadí, dezert se dá stejně dobře jíst později za studena.

Suroviny:
    6 ks   banánů
             citrónová šťáva
    1 lž.  cukru (nejlépe třtinový, není-li, nevadí)
 1,5 dl   pomerančové šťávy
    1 lž.  mleté skořice
    5 cl   rumu (brandy, whisky, ...)
 0,5 šá. oloupaných nasekaných mandlí
 0,5 šá. vlašských ořechů
 0,5 šá. vloček kokosu
Poznámka 1:
     lž.=lžíce, šá=šálek

Další suroviny:
              rum (brandy, whisky, ...)
              šlehačka

Postup:
    Banány nakrájej na špalíčky, vlož do zapékací misky a zakapej citrónovou šťávou. Posyp je lžící cukru a zalij pomerančovou šťávou. Pak je posyp skořicí a zakapej rumem a přidej mandle a ořechy. Zapékej 20 minut.
    Podávej horké i s omáčkou, před podáváním můžeš ještě pokapat rumem. Studený dezert ozdob rumem, šlehačkou a sekanými oříšky.

Poznámka 2:
    Pokud ti v dezertu ještě něco schází, vezmi z ledničky tekutou čokoládovou polevu v praktické plastové láhvi (já ji tam mám hned vedle šlehačky ve spreji) a můžeš polévat kdykoliv, cokoliv.

Poznámka 3:
    Kdo jsi línější povahy, rozkroj banán na polovinu po délce, zakapej citronem, polej vaječným likérem (rumem, brandy, whisky, ...), ozdob šlehačkou a zmíněnou čokoládovou polevou a konzumuj. Rumovou omáčku podávej zvlášť ve sklenicích nalévaných rovnou z lahve, oříšky naber do hrsti a přikusuj.

 

Zpět