Umíš si připravit salát tabbouleh s pečeným lososem?

16.09.2008 15:08

Umíš si připravit to, co já nedovedu ani přečíst (,a to ještě s lososem)?

MF Dnes tě (24.8.2006) učí přípravu salátu tabbouleh s pečeným lososem
     Ve skutečnosti je to vlastně vánoční dieta - ryba se salátem. Sice trochu nezvyklá, ale vynikající kombinace pikantního salátu s pečenou rybou je jemná a osvěžující s dobře sladěnou konzistencí. Losos je křehký, zelenina křupavá a kuskus vláčný, lepší škálu chuťových vjemů si nemůžeš ani přát. Takže dále ti Mladý Franta Dnes radí kudy na to.

Vybavení: 
     struhadlo, ostrý nůž, kuchyňské prkénko, plech na pečení, papír na pečení, mísa na salát
Suroviny na 4 porce:
         4 filátka z lososa (každé asi 150 g)
            kůra z jednoho citrónu
            sůl a pepř na dochucení
na tabbouleh
     250 g kuskusu nebo bulguru (viz Triky)
         4 zralá rajčata nakrájená na drobno
       1/2 okurky, jemně krájené
          1 svazek jarní cibulky, jemně krájené
          1 svazek zelené petrželky
             kůra z jednoho citrónu
na zálivku
          6 lžic olivového oleje
          2 lžíce citrónové šťávy
          1 stroužek česneku
             sůl a pepř na dochucení
Triky
    bulgur jsou drcená zrna naklíčené pšenice
    kuskus vzniká z hrubě mleté tvrdozrnné pšenice (triticum durum), zrnka se postříkají vodou a obalují se vrstvičkou hrubé mouky a pak se prosívají. technicky jde o jakousi primitivní těstovinu. pochází z oblasti Maghrebu (Maroko, Alžírsko, Tunis, Mauretánie). V Evropě je znám od 17. století
    kuskus se nemusí dlouho vařit, obvykle se jen namáčí vroucí vodou (obdobně se chová i bulgur), vždy zkontroluj návod na obalu.
    do tabboulehu se původně používal pouze bulgur, dnes se připravuje i verze s kuskusem, bulgur má oříškovější chuť
    olivový olej nemusí pocházet jen z itálie nebo Španělska i olej ze severní Afriky vyniká výbornou kvalitou, musí mít ovšem tu správnou "panenskou" kvalitu
    lososa vol vždy čerstvého, jinak raději použij lososa uzeného, případně tmavou sušenou šunku, tak vlastně také vyřadíš ze hry sporák

Postup přípravy
     Troubu rozehřej na 220ºC (horkovzdušnou na 180ºC), rybu polož na plech vyložený pečícím papírem, nastrouhej na ni citrónovou kůru, lehce osol a opepři a zakápni trochu olejem (stačí opravdu málo, losos je tučná ryba). Rybu vlož do trouby a peč 10 až 12 min (podle výšky filetu). Upečené maso jakoby "zbělá" a lehce zprůsvitní. Troubu vypni a lososa ulož do tepla.
     Kuskus krátce povař nebo jen zalij vroucí vodou až zvláční. Každý výrobce uvádí doporučený postup na obalu.
     Zeleninu důkladně opláchni a jemně nakrájej, jarní cibulku na kolečka, okurku a rajčata zbav tekutiny a semínek a nakrájej na plátky nebo kostičky. vše důkladně vmíchej do kuskusu. 
     Petrželovou nať nasekej na jemno a přimíchej do salátu. Suroviny na zálivku prošlehej v misce vidličkou na emulzi a rovněž přidej do salátu.
     Salát podávej k rybě ihned, nebo ho nech prochladit v ledničce, aspoň se dobře rozleží chutě. Tabbouleh má osvěžující, výrazně navinulou chuť, pokud chceš, můžeš chuť korigovat přídavkem cukru nebo medu do zálivky.
P.S.
     ve skutečnosti se tedy asi dělá nejdřív salát a potom teprve ryba, nevím proč to tu mají opačně.

 

Zpět