Umíš si umíchat pomazánku?

16.09.2008 14:50

Připrav si chutnou pomazánku.

MF Dnes tě (20.7.2006) učí přípravu čtyř nevšedních pomazánek
     Jakpak bys neznal pomazánky, výborné na výlety, do školy, na drobné pohoštění, na jednohubky. Jejich základem bývá obvykle tvaroh rozetřený s máslem, majonézou a doplněný dalšími přísadami.
     Pomazánkám obecně prospívá, necháš-li je rozležet, Pokud ale obsahují zeleninu pouštějící vodu, tak se naopak uležením ředí. Takové pomazánky připravuj těsně před podáváním.
     Konzistenci pomazánek přispěje ředění bílým jogurtem, který je hutnější než mléko a méně vydatný než máslo a majonéza.
     Když změníš "nosič" změníš i celkové vyznění, tatáž pomazánka chutná jinak na čerstvém tmavém chlebu, na čerstvé bagetě, loupáku, opečeném toustu nebo křupavém sucharu. Vyzkoušej to!
     Takže dále ti Mladý Franta Dnes radí kudy na pomazánky.

Vybavení:
    prkénko, ostrý nůž, struhadlo, mixér (nebo mačkadlo na brambory), vidlička
Suroviny na všechny pomazánky:
    sůl, pepř, špetka cukru
   dále suroviny u jednotlivých postupů 

 Triky
    Všechny zakysané mléčné výrobky snesou chuťovou korekci špetkou cukru, i když pomazánky jsou slané.
    Kvůli soudržnosti a roztíratelnosti musí být základ pomazánky správně krémový, proto přidej podle potřeby máslo, olej či jogurt.
    Důležité je jemné krájení (drcení, mletí), velké kusy a hrudky nemají v pomazánce co dělat.
    Pro aromatické dotažení vycházej ze základu pomazánky, ostré a pikantní sýry vyžadují opatrnost se solí a vůni jim dodá zelenina, cibulka nebo pažitka, luštěniny jsou samy o sobě nevýrazné, velmi jim pomůže česnek a aromatizovaný olivový olej.

 


Postup přípravy

1) Rokfórová pomazánka s pečeným česnekem:
   200 g sýra s modrou plísní
   200 g sýra žervé (lučina) nebo cottage
       3 lžíce bílého jogurtu
       1 palička česneku
       Troubu rozehřej na střední teplotu, česnek zabal do alobalu, vlož do trouby a peč asi 30 min. Můžeš využít i doby, kdy se v troubě peče něco jiného, nebo vlož zabalený česnek do dohasínajících uhlíků grilu (po upečení česnek vymačkaný ze slupky můžeš uchovat ve skleničce v chladu, zalitý olivovým olejem). Na pomazánku česnek polož na prkénko a stroužky naráz vytlač tupou hranou nože a rozetři. V misce utři sýry, přidej česnek, dochuť a na chlebu dozdob posypem  klíčky

2) Sýrová (vše na drobno):
   250 g tvrdého sýra
       3 různě barevné papriky
   150 g šunky
   100 g majonézy
   100 g bílého jogurtu
       4 třešňová rajčátka
          pažitka
    Na hrubším struhadle nastrouhej sýr. Papriky opláchni, seřízni a vyjmi střed, rozkroj je na čtvrtky, odřízni vnitřní žebra, dužinu nakrájej na co nejužší proužky a ty na drobné kostičky. Do misky přidej majonézu a jogurt, drobně nakrájenou šunku (můžeš vynechat) a všechno lehce, ale důkladně promíchej. Dochuť, před podáváním nech rozležet v chladu, ozdob čtvrtkami rajčete a pažitkou

3) Fazolová s ořechy:
   250 g konzervovaných bílých fazolí
       4 lžíce panenského olivového oleje
          libeček
          petrželka nebo cibulka
    Fazole vyklop do cedníku, propláchni pod kohoutkem a nech okapat. Pak je v misce rozdrť vidličkou a vetři do nich olej (můžeš použít mixér). Ořechy nasekej, umel nebo rozmixuj a přimíchej k fazolím. Dochuť česnekem, případně jemně nasekanými bylinkami, solí a pepřem, je-li pomazánka málo vláčná, přidej olej. Před podáváním nech rozležet v chladu

4) Ředkvičkové máslo:
       2 svazky ředkviček
   150 g másla
   150 g žervé (lučina)
          tymián
          pažitka

    Tato jemná a pikantní pomazánka je oblíbená zejména vr Francii a je vynikající s čerstvou bagetou. Často se vozí na pikniky (pique - nique) nebo se dává dětem do školy.
    Jemně nastrouhané ředkvičky lehce posol a nech odstát asi 15 min. Vodu slij přes cedník a hodně vymačkej. Promíchej máslo s žervé, přidej ředkvičky, chuť uprav solí, pepřem, případně špetkou cukru. Ozdob tenkými plátky ředkviček.

Zpět