Umíš si usmažit koblihy?

16.09.2008 15:04

Usmaž si koblihy jako z pohádky

MF Dnes tě učí smažit koblížky jako z pohádky, nebo jako z babiččiny kuchyně
     Baculaté a zlaté koblížky. Jsou oblíbené na celém světě. V anglosaských zemích se jim říká Doughnuts a jejich poznávacím znamením je otvor uprostřed. Tento zlepšovák pochází údajně ze světa námořníků, aby se za bouřky při řízení lodi dal napíchnout přímo na kolík kormidelního kola. Věřte nebo nevěřte, každopádně se tím zamezilo riziku, že bude vnitřek koblihy nedopečený. U nás hraje stejnou roli náplň.
     Takže dále ti Mladý Franta Dnes radí kudy na koblížky.

Vybavení:
    hrnek na mléko, velká mísa, dřevěný vál, váleček, čistá suchá utěrka, hluboký hrnec, vařečka

Suroviny (na 15 až 20 koblih):
   330 g hladké mouky
     30 g hrubé mouky
       1 lžíce cukru krupice
     30 g másla
       2 žloutky
     25 g droždí
          špetka soli
       1 lžička citrónové kůry
    1/2 sáčku vanilkového cukru
       2 lžíce rmu
   200 ml vlažného plnotučného mléka
     1/2 l oleje na smažení
    200 g zavařeniny
 
Triky
    Mouku do koblih dávej hladkou, buď v biokvalitě, nebo prostě tu co máš doma (podle testu Apetitu je dobrá mouka Ramill, Penam, nebo Sedlčanská).
    Čím kvalitnější budou vejce, tím krásnější barvu budou koblihy mít. Úžasnou barvu získáš použitím domácích vajec, nebo vajec od slepic z ekologických chovů.
    Náplň řiď podle rodinných chutí, spolehlivá volba je jahodová nebo meruňková marmeláda. I tady platí, že domácí zavařenina je grunt. Zajímavé jsou citrusové jamy, ale překvapením je nádivka z modrého máku, připravuje ji rodinná firma Kovandovi (Globus, Makro, 350 g za 40 Kč)
    Smažit můžeš samozřejmě i ve fritéze (fritézu uděláš z obyčejného hrnce zakoupením fritovací mřížky)
    Koblihy můžeš tvarovat i následovně: skleničkou s navlhčenými okraji vykrajuj kolečka a vždy mezi dvě dej náplň a okraje slep
    Po osmažení koblihu zabal do papírového ubrousku, odsaje přebytečný tuk.

Postup přípravy
     Připrav si kvásek rozdrobením droždí do hrnku s vlažným mlékem, přidej lžičku cukru, rozmíchej a nech směs vzejít. Že se to podařilo, poznáš podle toho, že směs začne pěnit (nemělo by to trvat déle než 1/4 hodiny).
     Ve velké míse utři máslo s cukrem, přidej rum, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Do tohoto základu prosej mouku a vlij kvásek i zbylé mléko. Vařečkou vypracuj vláčné a pružné těsto.
     Zpracované těsto popraš moukou a přikryj utěrkou, těsto bude kynout půl až tři čtvrtě hodiny a hmota se přibližně zdvojnásobí. Těsto dej kynout pod peřinu, do teplé trouby nebo do koutku na kamnech, rozhodně ho nedávej do průvanu.
     Vykynuté těsto ještě jednou prohněť a rozválej na placku s dvoucentimetrovou výškou. Odkrajuj takové množství těsta, aby se ti vešel koblížek do dlaně, palcem je protáhni na placku, doprostřed dej lžičkou náplň, utvoř uzlíček, nahoře těsto pevně spoj, švem dolů ho polož na utěrku a vrať zpět do tepla. Koblížky nech ještě další půlhodinu vykynout.
     Do hlubšího kastrůlku dej tolik oleje, aby koblihy mohly plavat a olej rozpal. Jeho vřelost otestuj kouskem chleba, vhoď ho do oleje a počítej do čtyřiceti, chléb by měl do té doby zezlátnout. Koblihy vkládej do hrnce tak, aby se nedotýkaly. Obrátí se buď samy, nebo jim pomoz vařečkou. Koblížky mají mít zlatou barvu. Hotové odkládej na papírový ubrousek.

P.S.
     nejlevnější kobliha sice stojí v pekárně jen 4,50 Kč, ale je to zavlhlý blivajz.

Zpět