Uchování, skladování a trvanlivost vína

      Většina vín je určena k přímé konzumaci, proto by se neměla pít příliš dlouho po zakoupení. Víno se samozřejmě jen tak nezkazí, přece je však lepší, když se jeho konzumace příliš neodkládá. Výjimkou jsou vína archivní, nebo vína k archivaci určená.

Jak se víno vyvíjí?

      Prakticky každé víno se vyvíjí od fáze mladosti, přes fázi optimální zralosti až po přezrálost, kdy je již za svým zenitem. Mladé víno nás přiláká svěžími kyselinkami a ovocným buketem, může být ale „rozhárané (rohaté)“. V dokonalé zralosti se víno projevuje optimálním spojením všech extraktivních složek, ve vůni i chuti jsou patrné typické tóny po zrání v láhvi. Pokud je víno za fází optimální zralosti, působí „rozpadlým“, prázdným dojmem.

Kdy nastane ideální zralost vína

      Fáze ideální zralosti nezávistí jen na samotném vínu, ale i na chuťových preferencích konzumentů. Někdo má raději svěží, ovocitý charakter vína, jiný preferuje vyzrálé, archivní tóny. U moravských a českých vín lze obecně předpoklad ideální láhvovou zralost:
– u běžných jakostních a kabinetních vín 1 - 3 let po sklizni
– u extraktivních pozdních sběrů a výběrů 3 - 6 (i více) let po sklizni
– u bobulových výběrů, ledových a slámových vín min. po 3 letech, ale někdy i mnohem později.

      Bílá vína, obecně, zrají v láhvi rychleji, než červená.

Archivace vína

      Některá vína jsou z různých, dále uvedených důvodů, vhodná pro archivaci. Následuje souhrn základních informací o tom, proč a jakým způsobem víno archivovat, jak víno k archivaci vybrat a kdy lze očekávat optimální láhvovou zralost.

Proč archivovat víno

      Nabízí se samozřejmě otázka, proč nakupovat větší množství a druhů vín do zásoby, když nabídka vín ve vinotékách a jiných obchodech je tak široká. To je samozřejmě pravda, ale je několik důvodů k tomu, abyste se, jako milovníci vína, jeho archivací zabývali:

  1. Máte operativní zásobu rozličných druhů vín pro různé příležitosti a použití, to se může hodit zejména v případě nečekaných návštěv. 
  2. Každé kvalitní víno má svůj unikátní charakter daný ročníkem, odrůdou, původem a také „rukopisem vinaře“. Pokud narazíte na víno, které vám obzvlášť chutná, přinese vám velké potěšení mít tohoto vína více láhví a mít možnost víno chutnat v různých fázích zrání. 
  3. Přestože u nás není investování do vína příliš rozšířeno, je potěšitelné sledovat stoupající hodnotu dobře nakoupeného vína. Ne vždy ovšem platí známé přísloví, že nejlepší jsou mladé ženy a stará vína. Současným trendem je konzumovat většinu vín relativně mladých, tj. 1 - 3 roky po sklizni.

Která vína k archivaci vybírat?

      Odhadnout, jak se které víno hodí k archivaci a kdy nastane optimum jeho zralosti, vyžaduje odborné znalosti, zkušenosti i jistou intuici. Existuje ale několik základních faktorů, které vhodnost vína k archivaci ovlivňují:

  1. Odrůda, obsah kyselin a extraktu.
    Existují odrůdy, které dávají vína s vyšším obsahem extraktu, čím vyšší je obsah extraktu, tím větší předpoklad k archivaci víno má. Je to proto, že čím vyšší je obsah kyselin (jako důležitá součást extraktu), tím horší podmínky pro rozvoj má nežádoucí mikroflóra. Jsou samozřejmě výjimky, ale obecně se můžeme říci, že k archivaci jsou nejlepší odrůdy jako je Rulandské bílé a šedé, Ryzlink rýnský a vlašský, Sauvignon, Chardonnay a další; z červených vín např. Rulandské modré, Cabernet Sauvignon atd. Naopak odrůdy s nižším obsahem kyselin a extraktu, jako je například Müller-Thurgau či Veltlínské červené ranné zrají rychleji a jsou vhodné ke konzumaci spíše jako mladé a svěží.
  2. Obsah alkoholu.
    Obsah alkoholu přispívá k celkové „robustnosti“ vína a mimo jiné omezuje možný rozvoj nežádoucích bakterií. Víno, které chceme delší dobu skladovat, by mělo mít min. 12% obj. alkoholu. Výjimkou jsou přírodně sladká vína, např. ledové víno, u kterých je extrémně vysoký obsah cukru a obsah alkoholu naopak nižší.
  3. Obsahem volné kyseliny siřičité.
    Kyselina siřičitá chrání víno před oxidací. Víno s nízkým obsahem kyseliny siřičité rychle stárne, případně se může oxidací úplně zkazit.

      Při nákupu vína k archivaci je ideální nejdříve koupit vzorky od různých vín po 1 – 2 láhvích a po důkladném posouzení dokoupit u vybraných vín větší množství. Přepokladem toho ovšem je, že nakupujete víno přímo u vinaře, nebo u dobré vinotéky, která vám garantuje, že při opakovaném nákupu dostanete víno ze stejné výrobní šarže, jakou jste kupovali dříve.

      Nakonec ještě drobná poznámka : základním předpokladem pro uchování vína v archivu je jeho kvalitní zátka.

 

Skladování a archivace

       Víno je nápojem ušlechtilým a zaslouží si, aby se s ním podle toho také zacházelo. Nejvhodnější je skladovat láhve v chladničce, nebo ještě lépe v tmavém, dostatečně studeném sklepě, pokud možno při teplotě, ve které se později bude víno podávat. Červená vína, která bývají servírována při vyšších teplotách, uchováváme v prostředí chladnějším a před otevřením je necháme v místnosti „odrazit“ na správnou teplotu. V žádném případě se nedoporučuje skladovat víno v běžném obývacím pokoji, ve stojáncích, které se v poslední době staly populárními. Jako dekorace tyto stojany sice vypadají dobře, ale pokud hosté vínu rozumí, budou spíše pohoršeni než nadšeni. Takto skladované víno nemůžeme rovnou servírovat kvůli vysoké teplotě. Nápoj v nich také nevydrží příliš dlouho kvalitní.

       Po otevření by se měla láhev vypít. Je sice možné znovu ji zazátkovat a nechat ještě 1 – 2 dny v chladnici, kvalitě vína to však neprospěje.

Jak uchovávat a archivovat víno?

       Pro skladování a archivaci vína je ideální vinný sklep s konstantní teplotou 10 až 12°C. To je teplota, která je ideální pro servírování většiny bílých a růžových vín. Při archivaci v místě s vyšší teplotou je nutno počítat s tím, že víno bude zrát, (stárnout) rychleji. Pokud nemáte k dispozici vinný sklep, je pro uchování vína na kratší dobu, v řádu měsíců, možno využít i jiný vhodný prostor, např. chladnou komoru či speciální místnost s chlazením. Mnohem větším zlem, než mírně vyšší teplota při skladování, je časté kolísání teploty.

       Dobrým řešením pro uchování je speciální chladící skříň – „vinotéka“. Některé vinotéky mají oddělení s rozdílnou teplotou určenou pro skladování od červených vín až po sekty. Při vyjmutí vína z takovéto skříně jej můžete přímo servírovat. Při nákupu lze doporučit nákup raději dražších skříní, u kterých se na celou skříň, a tím i na uskladněné víno, nepřenášejí otřesy z motoru chlazení. Také by se nemělo s lahvemi zbytečně manipulovat, to proto aby se zbytečně nenarušovala harmonie aromatických látek.

       Při skladování je třeba zabránit přístupu světla. Pokud to nelze udělat jinak, lze tuto podmínku zajistit skladováním láhví uzavřených v originálních kartonech. Také musíte dát pozor na to, aby v prostoru pro uchování vína nebyly žádné cizí pachy, které by se přes korek mohly dostávat do vína.

       Láhve s korkovým uzávěrem musejí být při skladování položeny tak, aby byl korek smáčen vínem a nevysychal. V nastojato skladovaných láhvích by mohl korek vysychat a k vínu by se mohl dostávat vzduch a mohlo by tak, kromě jiného. „zvětrávat“. Tato podmínka však, zvláště při kratším uložení, striktně neplatí, je-li v místnosti vysoká vlhkost, která způsobí, že korek nevyschne.

       Tyto základní podmínky jsou bohužel porušovány i v mnoha „specializovaných“ prodejnách s vínem“.