Houbový Kuba podle Evy B. (tradiční vánoční)

13.07.2008 15:51

Kubula a Kuba Kubikula,  tentokráte v houbově kulinářském provedení

Suroviny:
   2 - 3 polévkové lžíce sádla (já dávám vepřové)
   2 čajové lžičky majoránky (* poznámku pod čarou hledej dole)
   2 - 4 stroužky nevyčpělého česneku (** poznámku pod čarou hledej dole)
   3 velké hrsti sušených hub (*** poznámku pod čarou hledej dole)
   1 kostka Masoxu
    kmín (špetka)
   sůl podle chuti
   0,5 pytlíku krup (jeden pytlík je, myslím, 0,5 Kg)
poznámka:
    nekupujte krupky nebo perličky, kroupy jsou nejlepší – mají číslování 7, 8, 10 a 12 nebo 14, nebo tak nějak, já kupuju tak ten střed, ale také se mi stalo, že jsem byla ráda, že jsem sehnala vůbec nějaké. Z jednoho balení je toho hodně, takže záleží na počtu strávníků a na tom, jaké máte množství sušených hub. Pro dva rozhodně stačí půlka a určitě jim zbude na druhý den. Takže budu psát na půlku pytlíku krup.

Postup:
    Kroupy několikrát řádně vyperte ve vlažné vodě, dejte do velkého hrnce a zalijte vodou. Až se začne voda vařit, osolte a dále vařte doměkka. Uvařené kroupy zceďte a ještě jednou dobře properte, až se zbavíte vzniklého šlemu (já ho nemám ráda, pak je to moc patli a kejda).
    Než se kroupy uvaří dejte do kastrolku sušené houby, přidejte trošku kmínu a jeden Masox, zalijte vodou jen aby byly houby zakryté a duste doměkka. Vodu nevyvařte, ale nechte si tak dvě polévkové lžíce (na vmíchání do krup). Jestliže jste si houby předem namočili, budou podušené asi za 20 min. Změklé houby nechte zatím v kastrolku.
    Zcezené kroupy dejte do zadělávací mísy, k nim přidejte utřený česnek (trošku si nechte na vymazání kastrolu), sůl a majoránku. Polévkovou lžící postupně nabírejte z kastrolku houby, posekejte je trošku nožem a dávejte do mísy ke kroupám. Nakonec přidejte tu zbylou šťávu z povařených hub a poloviční lžíci rozpuštěného sádla. Vše dobře promíchejte.
    Zbylý utřený česnek vmíchejte do sádla a dobře s tím vymažte pekáč. Sádlem nešetřete (v záloze máte Pancreolan). Kroupy se všemi přísadami dejte do pekáče a v dobře vyhřáté troubě zapečte asi 40 minut při 200°C.
    Kuba reklamu nepotřebuje, je moc dobrý a jí se sám. Možná vám ho naservíruju letos na kolech po houbovém kulinářském šílenství.
                                                                                                        Eva
P.S.
    Psát recepty je sice mnohem zábavnější než psát Rozhodnutí, ale času nazbyt už opravdu nemám.

Poznámky pod čarou
*      2 čajové lžičky majoránky (nesplést s marihuanou)
**    2 - 4 stroužky nevyčpělého česneku (nejlépe z mé zahrádky - množství řiďte podle množství Pancreolanu, který nesmí chybět ve vaší lékárničce).
***   3 tři velké hrsti sušených hub (určitě ne Edíčkovy hrstičky, to by bylo moc málo a nedobré

Zpět