Mixy,

(míním tím alkoholické míšené nápoje)
     Za sociku bylo na všechno dost času, mimo jiné jsem nějaký kratší úsek svého času věnoval i experimentům s mícháním alkoholických nápojů. Získal jsem jakýsi minimální přehled a základní zručnost pro jednoduchý domácí koktejlový bar. Zejména jsem ale nabyl přátelskou důvěru k likérům. Tak jako téměř všichni mí přátelé a známí likéry opovrhovali, protože je nezvládli konzumovat po lahvích podobně jako pivo, víno a destiláty, já jsem věděl, že správně zvolený likér nejen barvou, vůní a chutí  míšený nápoj osvěží, ale že existují i situace, místa a příležitosti, kdy vhodně zvolená sklenka likéru dokáže umocnit příjemný zážitek. Rozuměj mi, likéry nevyhledávám, ale rozhodně je neodsuzuji.

     Po letech jsem se, na stará kolena, ke své "barmanské" minulosti vrátil. Technika a technologie míšených nápojů se od časů mých pokusů vyvinula závratnou rychlostí. Nesnažím se svou teoretickou i praktickou ztrátu dohnat, ale vzal jsem si nějaká poučení z momentálního trendu přípravy osvěžujících nízkoalkoholických nápojů s využitím rozmanitého ovoce (bylin), malého množství neutrálnějšího alkoholu a velkého množství ledové tříště a podle vlastního přesvědčení jsem uspěl. Navíc jsem zjistil, že zábavnější než příprava koktejlů je studium jejich historie, pověstí, variant přípravy a podobných záležitostí, při jejich současné konzumaci.

     Seznam se s mými pokusy, které jsem teoreticky a literárně dotáhl nejdále, není jich mnoho, ale uvědom si kolik milionů lidí nedokázalo za celý svůj život zvládnout byť jen jeden jediný.