Suroviny:
olej
cibule
květák
mrkev
papriky
kyselé okurky
černé olivy
rajský protlak
konzervovaný tuňák ve vlastní šťávě
bílé víno
celerová nať (řapíkatý celer)
bobkový list
Postup:
Očistěte květák a mrkev. Na rozpáleném oleji zpěňte nahrubo (na čtvrtkolečka) nakrájenou cibuli, přidejte protlak a v něm duste květák rozdělený na malé růžičky s mrkví nakrájenou na půlkolečka do poloměkka. Přidejte nahrubo nakrájené papriky, po chvíli ještě kyselé okurky nakrájené na kostky a černé olivy nakrájené na kolečka. Směs ochutnávejte, nesmíte ji rozvařit, spíš musí křupat. Přidejte konzervovaného tuňáka i se šťávou, dosolte, dokyselte, doslaďte podle vlastní chuti. tekutinu zredukujte, vmíchejte bobkový list a celerovou nať. Po chvíli odstavte z ohně a zalijte bílým vínem. Po vychladnutí dejte odležet do ledničky. Podávejte s bílým pečivem.
26.1.2017
olej lžíce
cibule 2 ks - střední
květák 1 hlávka - blanšírováno (1 min) a zachlazeno
mrkev 2 střední
papriky 1 veliká
kyselé okurky 8 ks
černé olivy všech 8 co bylo doma
rajský protlak 1 střední konzerva
konzervovaný tuňák ve vlastní šťávě z kilového balení 1/2 až 2/3
bílé víno 2 dc (+další 1 dc)
celerová nať (řapíkatý celer) jeden stvol
bobkový list nevšiml jsem si, zato jsem přidal kapary (květ)
krátce podusil, oddělil tekutinu, zredukoval (přidal to 1 dc vína a vrátil - JEDLÉ a VÝTEČNÉ
Poznámka:
neuvádím množstevní poměry surovin, ani já jsem je neznal a zjistil jsem, že je nepotřebuji. Salát vytvořte tak, aby v něm byly na první pohled rozlišitelné všechny suroviny, nevidíte-li nějakou, přidejte ji. Chuť by mohla být pikantně slano, sladko nakyslá, rozhodně zřetelně ovlivněná tuňákem. Tuňák by měl být v kouscích, ale protože se mícháním snadno rozpadne, můžete použít i drceného. Já přidávám s vínem i trochu ostré paprikové omáčky, ale ve výsledné chuti by neměla palčivost převládat.
P.S.
Musím uznat, že lepší květák jsem ještě nejedl.
|