Kuchyňský Vokýnko - průvodce kulinářským světem

09.07.2008 15:32

jak se já zúčastním na tvorbě kuchařky?
  tady najdeš vzorový recept, takže snad nějak takhle
    Někdo byl historicky už tak prozíravý a šikovný, že si vedl recepty na počítači, a teď, bude-li chtít, se s vámi o ně snadno podělí. Jiný si recepty psal rukou, nebo je vystřihoval z časopisů a pro něho to přepisování bude naopak velmi pracné, takže se na vás vykašle. Tím chci říci, že kuchařka je vaše, ale příspěvky do ní lze vložit jen přeze mne a já při tom chci (a mohu) strávit jen minimálně času, takže rukou psané, ofocené, scanované (a pod.) recepty neberu a termín zařazení právě vašeho receptu nemůžete uspěchat. Recepty ale posílejte, zvláště ty, o kterých jste přesvědčeni, že nejsou tak zcela běžné, uvidíte jaká je síla skutečné lidové tvořivosti.
Jak by měl recept vypadat:
0) recept zpracujte ve svém oblíbeném textovém procesoru (editoru). Spíše než na formátování (stejně bude ztraceno) dbejte na gramatickou i faktickou správnost popisu. Dokument(y) zašlete jako přílohu pošty na Braun@ZZNet.cz
1) výtvor má mít nějaké jméno (třeba "Bábinčiny nepřekonatelné zelné vdolky")
2) za názvem by měl následovat seznam surovin v běžných jednotkách váhových, objemových, nebo kusů, balení, nebo jiných - praktických (lžíce, lžička, na špičku nože, špetka, přiměřeně?, ....)
3) za seznamem surovin popište pracovní postup v náležité časové posloupnosti, nezapomeňte uvést důležité časové a teplotní informace, zvláště zdůrazněte vlastní triky, které jakost výtvoru ovlivňují, nebo postup urychlují
4) na závěr popište procedury dokončování, zdobení, servírování, doporučené přílohy, nápoje a pod.
5) na úvod, nebo na závěr by mohla být uvedena charakteristika výtvoru a reference (pokud existují)
6) pokud se k uvedenému výtvoru váže nějaká veselá (tragická) historka, zkuste ji  krátce popsat (prosím, nešpikujte svým humorem věcný popis surovin a postupu, nechte si jej až na konec)

Zpět