Mojito, teorie i praxe (vb)
13.07.2008 22:04
Mojito, teorie i praxe (vb) |
|
HistorieVětšina odborníků nezapomene zdůraznit, že se jedná o oblíbený míšený nápoj z oblasti Karibiku a jeden z nejoblíbenějších nápojů spisovatele Ernsta Hemingwaye, který jej PRÝ často popíjel v baru Bodequita del Medio ve Staré Havaně. No, dobrá, pokročme v historii dále. Nápoje podobné mojitu byly známy už ke konci 16. století. Podle legendy byl vynálezcem předchůdce mojita anglický korzár Richard Drake, který míchal aguardiente (nerafinovaný předchůdce rumu), cukr, limetkovou šťávu a mátu. Svůj drink nazýval „El Draque“ – Drak, podle přezdívky svého nadřízeného, Sira Francise Draka. Základna korzárů byla na Kubě a při jejich výpravách se recept rychle šířil do dalších latinskoamerických zemí. V 19. století byl koktejl poměrně populární mezi chudšími Kubánci. Příkladně v knize Ramóna de Palma z roku 1838 pije „Draquecito“ jedna z hlavních postav, každý den, jako prevenci před epidemií cholery. Skutečné mojito vzniklo z El Draque, záměnou aguardiente za rum, na počátku 20. století na Kubě. Je možné, že na něj také měly vliv recepty na mátový julep či daiquiri. Jeden z nejstarších tištěných receptů na mojito se objevuje v příručce pro barmany ve floridském baru Sloppy Joe’s z let 1931 a 1936. Žádná z uvedených historických polopravd nápoji samotnému na chuti nepřidává, ale ani neubírá. Historie nápoje je nejméně rozporuplná a hádky pravděpodobně nevyvolá. |
Výslovnostje tím prvním, ale ne nejdůležitějším sporným bodem. Mnoho skutečných i samozvaných znalců se snaží své okolí přesvědčit o té své „nejsprávnější“ výslovnosti. Problém je jasný, nápoj si objednáváš většinou česky, kořeny názvu jsou španělské a móda velí přiklonit se k výslovnosti anglické. Řešení je vlastně jednoduché, pozorná obsluha tvé objednávce vždy porozumí, je to v jejím zájmu. Nerozumí-li, nebo se tě snad snaží za tvé peníze poučovat nebo peskovat, změň lokál. Jsi host a tvoje výslovnost je jistě ta nejsprávnější.
Můj příspěvek k výslovnosti (pronounced IPA): Mojito (vyslovováno španělsky) [mo’xito] Mojito (vyslovováno anglicky) [mo’hi.to] Mojito (vyslovováno česky) je s přikloněním k jedné z výše uvedených, nebo ad lib. Jinak slovo mojito zřejmě pochází z označení pálivé omáčky mojo (ze španělského mojar, „navlhčit“). Alternativní etymologií je původ ze slova mojo, které v africké víře Hoodoo označuje kouzlo, kouzelný amulet. |
Surovinyjsou definovány dost precizně, nápoj zpravidla obsahuje čerstvé lístky máty, bílý rum, surový třtinový cukr, limetky a perlivou vodu. Tedy jinak řečeno obsahuje aromatickou složku (mátu), sladidlo (cukr), kyselinu (limetka), alkohol (světlý rum), mrazidlo (led) a ředidlo (voda). Zde ale shoda většinou končí. Zkus se podívat na možné zdroje hádek o suroviny, každá z uvedených možností má své horlivé zastánce i tvrdé kritiky. Zdroje hádek o suroviny: Aromatikum mátové lístky mražené nebo čerstvě trhané, jen čerstvé vrcholky Sladidlo cukr řepný, cukr třtinový, sirup (guarapo), sušený třtinový sirup Kyselina limetkové segmenty, limetková šťáva, citronová šťáva, grapefruit |
Technologietaké poskytuje poměrně prostorný ring pro zápas mezi zastánci úporného nebo mírného vymačkání limetkových segmentů, počtu mátových lístků a jejich jemného či silnějšího promnutí prsty nebo snad lžičkou, mražení ledovou tříští či kostkami ledu. Velký význam se přikládá pořadí vkládaných surovin a jejich zapracování do nápoje, u různých předpisů se ale liší. Většina autorů se shodne na tom, že použitá sklenice má být „namražena“, ale o její velikosti a tvaru už zase shoda neexistuje. Zvláště zuřivě se pak diskutuje o správné barvě a počtu slámek vložených do hotového nápoje, což, jak uznáte, významně ovlivňuje jeho výslednou chuť. Inu zde především platí „co barman, to originál“. |
A teď konečně k meritu věciMojito je tradiční kubánskýkoktejl. Vychlazený nápoj obsahuje zpravidla pět složek, čerstvé lístky máty, surový třtinový cukr, limetky, bílý rum a perlivou vodu. Podává se ve vysokých sklenicích „collins“ se slámkou a míchátkem. Místo limetek se někdy používá limetková šťáva či místo cukru sirup (guarapo) nebo sušená třtinová melasa (rapadura). V některých verzích se do nápoje také přidává některý hořký likér (Angostura bitter) |
Několik receptůCuban Mojito recipe
|
———
Zpět