Mousaka (Musaka)

13.07.2008 17:05

Mousaka (Musaka)

není myší žrádlo, ale nákyp z lilků zapečený se sýrovým bešamelem (vb)

    Tento vynikající pokrm (Řecko, Středomoří) je jakýmsi nákypem z lilků, mletého masa, rajčat, cibule a brambor, ochucený kořením a bylinkami, na vrchu před zapékáním polévaný sýrovým bešamelem. Jídlo je to nádherné, ale pracné. Pracnost plyne z nutnosti vypracovat, před společným zapečením, každou z vrstev samostatně. Pro zmíněnou pracnosti je vhodné připravovat Mousaku i pro menší společnost ve větším množství (nejméně jeden, případně více pekáčů). Rozhodně to nebude na škodu, Mousaku si každý rád přidá, nehledě ke skutečnosti, že stejně výtečně bude chutnat studená nebo ohřátá.

Suroviny (asi na jeden pekáč): 
   500 g lilků
   500 g brambor
   500 g rajčat
   500 g mletého masa (méně tučnou směs, jinak bude Musaka mastná)
       3 ks cibule
             petrželová nať, bazalka, tymián, rozmarýn, česnek,
             sůl, skořice, olej na smažení

na sýrový bešamel
      3 lžíce másla
      4 lžíce hladké mouky
   0,5 l mléka
        2 ks vejce (žloutky a sníh z bílků)
        1 šálek strouhaného sýra
          muškátový oříšek

Pracovní postup:
vrstva brambor:
    oloupané, předvařené brambory (asi 5 min) nakrájejte na plátky asi 0,5 cm, lehce posypejte solí a skořicí a osmažte dozlatova (ne dohněda), nasucho (nebo na co nejtenčí vrstvě oleje)
vrstva lilku:
    neloupaný lilek nakrájejte napříč na plátky asi 0,5 cm, osolte a nechte "vypotit" asi 30 min (nutno pro odstranění nahořklé příchuti lilku), pak opláchněte vodou a osušte a posypané solí a skořicí, osmažte dozlatova (ne dohněda), nasucho (nebo na co nejtenčí vrstvě oleje) - pracnější alternativou je osmažení v těstíčku - vejce, mouka
masová směs:
    cibuli nakrájejte (nastrouhejte) nahrubo a poduste na troše vody (nechte vodu vydusit), pak ji osušte a osmahněte na troše oleje, přidejte maso, osolte, opepřete a rovněž osmahněte, pak přidejte nadrobno pokrájená oloupaná rajčata a bylinky (naposledy česnek) a odpařte vodu (vyduste), směs nechte prochladnout a vmíchejte sníh z bílků
sýrový bešamel:
    na rozpuštěném másle opražte mouku a vzniklou světlou jíšku rozpusťte za stálého míchání v horkém mléce, po zchladnutí vmíchejte žloutky, okořeňte muškátovým oříškem a nakonec vmíchejte strouhaný sýr
a nakonec kompletace Mousaky:
    do olejem vytřené zapékací nádoby dejte vrstvu brambor, pak vrstvu lilku, na ní vrstvu masové směsi (pokud zbyly brambory a lilek, navrstvěte je na maso, vše zalijte bešamelem a pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 - 40 min.

P.S.
    zvýšení poměru ve prospěch brambor a lilku proti masu není na závadu

P.P.S.
    pokud jde o ohřívání studené Mousaky v mikrovlnce na maximum stačí 4 minuty

 

Zpět