Soljanka

15.09.2008 15:03

pikantní a léčivá

 Suroviny:
   0,8 - 1 kg hovězího masa (zadní, kližka)
      2 velké cibule
      4 kyselé okurky
      4 lžíce rajčatového protlaku
      3 stroužky česneku 
      2 dl suchého vína (č/b)
      2 vrchovaté lžíce hladké mouky
      1 kostka bujónu
      olej
      pepř
      sůl 

Postup:
     Maso nakrájej na drobnější kostky nebo na nudličky, cibuli nasekej nahrubo, okurky pokrájej na kostičky. Na rozpáleném oleji osmaž cibuli do "sklovata", přidej maso a orestuj (5 - 10 min.). Přidej prolisovaný česnek, osol a opepři. Pak přidej mouku a nech chvíli zasmahnout. Přidej rajčatový protlak, okurky, kostku bujónu a víno. Dus asi 90 min. za stálého podlévání. Podle podlévání získáš buď hustší polévku, nebo řidší guláš. Polévku podávej s chlebem, guláš s chlebem, nebo rýží nebo houskovým knedlíkem. K polévce i guláši je vhodným nápojem pivo i  víno.

Poznámka:
     Soljanku můžeš připravit i v tlakovém hrnci (nech si tlakový hrnec zkontrolovat svým plastickým chirurgem). Postup je shodný jako nahoře, před dušením jen podlij větším množstvím vody, hrnec uzavři, počkej až začne "odfrkávat", ztlum vařič asi na 1/4 výkonu a dus asi 45 min.

P.S.
Ministerstvo zdravotnictví varuje:
     konzumace alkoholu způsobuje kocovinu, kocovinu léčí, zesláblý organizmus posiluj pikantní, léčivá Soljanka.

Zpět