Šulc

15.12.2011 19:26

Sulc určitě nesmím a proto mi tak výrazně chutná, prostě to nevydržím a čas od času si ho koupím, ale jasně lepší je, když si ho udělám.

Domácí sulc
suroviny:
2 - 3 vepřové nožičky
350 g vepřové plece s kůží (nebo kolínko)
sůl
6 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
1 bobkový list
1 cibule, oloupat
150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
asi 50 ml octa na ochucení
mletý pepř

Postup:
    Vepřové nožičky a maso omyj, vlož do hrnce, zalij studenou vodou, osol, přidej koření a uveď do varu. Vař mírným varem do změknutí masa. Během varu odebírej z povrchu tuk a pěnu. Před koncem varu přidej očištěnou, na větší kusy překrojenou kořenovou zeleninu, přepůlenou cibuli a ocet.
    Dovař doměkka. Uvařené maso a zeleninu vyjmi z vývaru do mísy a nech chvíli zchladnout, kůži pomel. Vývar přeceď, nech ustát (nechal jsem ztuhnout v lednici) a z povrchu seber naběračkou všechen tuk.
    Maso nakrájej nadrobno, kořenovou zeleninu na drobné kostičky a v míse promíchej s vývarem. Můžeš přidat ještě sterilovaný hrášek nebo kukuřici, nebo nic. Podle chuti opepři, popřípadě dosol. Směs naběračkou nalij do formy (srnčí hřbet, případě jiné vhodné). Nech vychladnout a potom ztuhnout v lednici. Huspeninu vyklop z formy - lépe to jde, když dno z vnější strany na okamžik ponoříš do teplé vody. Ozdob vejcem, plátkem citrónu. Podávej s nadrobno nakrájenou cibulkou, posypané pažitkou a pokapané citrónovou šťávou, případně přelité octem.

Zpět