vánoční cukroví - souhrn (Eva B.)

13.07.2008 19:50

stručné popisy přípravy různého vánočního cukroví podle Evy B.

Linecké kolečka

Suroviny:
42 hl. mouky
28 másla
14 cukru
4 žloutky
citrónová kůra
        spojovat zavařeninou

Vanilkové rohlíčky

Suroviny:
15 hl. mouky
5 ořechů (lepší pouze lískové)
11 másla
4 cukru
1 žloutek
        obalovat horké v moučkovém cukru s vanilkou 

Vánoční dortíčky

Suroviny:
15 hl. mouky
12 másla
4 cukru
6 ořechů
        slepovat zavařeninou
        poleva: 2 žloutky + 7 cukru – utřít do tuha
        nalít na sušenky + vlašský ořech

Košíčky

Suroviny:
21 hl. mouky
3 cukru
10,5 másla
2 žloutky
citr. kůra
vanilk. cukr
        náplň:1 dětské piškoty
        10 cukru
        16 ořechů
        trochu kokos. moučky
        trochu strouhané čokolády
        vařící mléko
        rum
        navrch čokoládovou polevu a lískový oříšek (poleva jako na išelské)

Išelské dortíčky

Suroviny:
42hl. mouky
14 cukru
4 kakaa
28 másla
8 oříšků
vanilkový cukr
citr. kůra
skořice
krém :
20 másla
  1 čokoláda na vaření
    vanilkový cukr
poleva :
8 másla
8 cukru
2 kakaa
1 lžíce mléka
1 lžíce solamylu
        rozpustit na mírném plameni (event. přidat lžíci studené vody na spojení)
   navrch mandle

Vosí hnízda

Suroviny:
1 balíček piškotů na polovinu:
1/2 rozmačkat
16 moučky
8 másla
2 lžíce mléka
2 lžíce kakaa
rum

krém :
 I. Jako na ořechy
II. :
30 másla
 3 vařené nastrouhané žloutky
 3 lžíce slaz. kondenz. Mléka
 5 moučky
 2 lžíce rumu
   piškot drobty

rozpustit máslo a přidat po částech vše ostatní

udělat vosí hnízda, několik hodin nechat usušit, potom náplň a piškot

Citrónové půlměsíčky nebo kolečka

Suroviny:
50 hl. mouky
13 cukru
37 másla
3 žloutky
   šťáva a kůra ze 2 citronů
        spojovat marmeládou, navrch citronová poleva

 Pracny

Suroviny:
25 hl. mouky                                 17
25 másla                                       17
15 cukru                                       10
1 celé vejce ( 2 žloutky)                   1
1 lžíce kakaa                                   1
2 suky                                            1
3 tatranky                                       2

Laskonky

Suroviny:
5 bílků
21 ořechů
35 moučky
    vanilkový cukr
5 hrubé mouky
        mleté ořechy smíchat se 2 bílky, pak přidat cukr, zbylé bílky a mouku a vše třít.
        Na pomaštěný plech dělat malé hromádky lžičkou, ozdobit ořechem a péci
v mírné troubě do růžova

Ořechy

Suroviny:
21 másla
30 mouky
15 cukru
8 oříšků
kakao
citr. kůra
Náplň: 
 I.  3 vejce + 11 cukru + vanilk. cukr v páře šlehat do zhoustnutí
II.  Utřít 20 másla + 15 cukru
        Obě studené spojit a přidat rum

Roláda ožralá (Anička)řechy

Suroviny:
1 koka sušenky rozválet
+ 3 lžíce rumu + 1 vejce

Náplň:
1/8 másla
    vanilkový cukr
1 žloutek
        na rozválenou placku na mikrotenu dát náplň, opatrně srolovat a uchovávat v lednici

Máslové taštičky

Suroviny:
21 másla
21 hl. mouky
1 a 1/2 žloutku
3 lžíce mléka
1 hodinu nechat ve studenu

Náplň:
8 oříšků
5 hrozinek
5 cukru
bílé víno nebo mléko
        uvařit v tom bílém víně nebo v mléce, plnit kolečka , přeložit je zmáčknout okraje upéci a obalovat teplé v moučk. cukru

 Podvodnice

Suroviny:
40 hl. mouky
30 tuku
sůl
6 lžic mléka
2 droždí
        udělat kvásek, zpracovat těsto, nechat přes noc v lednici pod vodou
        vykrajovat drobné tvary, upéci, obalovat v moučce

 

Čokoláda světlá

Suroviny:
25 tuku 10%
25 cukru
7 sušeného mléka
3 kakaa
2 lžíce škrobové moučky
vanilkový cukr
oříšky

Čokoláda tmavá

Suroviny:
16 tuku 100%
20 cukru
6 kakaa
2 sušeného mléka
1 lžíce másla
1-2 pudink vanilkový
ořech
        rozpustit na vodní lázni, nalít do formiček, nechat vychladnout v lednici a vyklepávat (formičky se nemusí vymazávat)

Kuličky s višní ožralé (Jana)

Suroviny:
12 cukru
4 másla
5 kokosu
3 kakaa
3 lžíce rumu
piškotové dropty (asi hrstka)
1 bílek
        obalit v kokosu, dovnitř višni (lepší naloženou v rumu)

Perníčky – výstava

Suroviny:
1/2 hl. mouky konzumní
20 cukru
2 celá vejce
6 tuku
2 – 4 lžíce medu
3 lžíce kakaa (podle zabarvení)
1 lžička sody a trošku
2 – 3 lžíce mletého koření prosít přes síto (hřebíček, nové koření, anýz, fenykl, zázvor, skořice, badyán, tymián)
        vypracujeme těsto, necháme 24 hodin odpočinout v lednici. Vykrajujeme různé tvary, potíráme žloutkem  a pečeme v mírné troubě. Zdobíme citr. polevou

Poleva:
  1 bílek
14 moučkového cukru
  citrónová šťáva (asi z 1/2 citrónu)
 1 lžíce horké vody

Kuličky z piškotových droptů

Suroviny:
1 balíček piškotů
20 cukru
6 lžic rumu
1/8 másla
1/8 100% tuku
10 čokolády nastrouhat
1 lžíce kakaa
kokos nebo oříšky na obalování

Oříškové čtverečky

Suroviny:
14 másla
14 cukru
14 ořechů
4 vejce
7 pol. mouky
trošku kakaa
Poleva:
25 cukru
 5 lžic rumu
 1 lžíce horké vody
na zdobení ořechy
        máslo, cukr, žloutky utřeme, pak přidáme mleté ořechy, mouku kakao a ze 4 bílků sníh. Těsto rozetřeme na vymazaný plech a upečeme. Mezitím si připravíme polevu : 20 cukru, 2 lžíce vařící vody, 4 lžíce rumu.Polevu natíráme na mírně vychladlou placku a hned krájíme čtverečky mokrým nožem(musí to být teplé jinak se trhají). Každý čtvereček zdobíme ořechem nebo mandlí

 Jetelíčky

Suroviny:
14 moučky
14 ořechů
1 bílek
1 lžíce pikantní zavařeniny
3 lžíce hrubé mouky
        bílkem zadělat těsto, z malých 3 kuliček tvořit jetelíček, doprostřed lískový oříšek, péci v mírné troubě do bleda.

Pusinky

Suroviny:
3 bílky
30 cukru
1 lžíce octa
        1/2 hodiny třít, plech dobře vymazaný

Slané pečivo Anička

Suroviny:
12 hl. mouky
12 másla
12 strouhaného sýra
6 mandlí
1 žloutek
1/2 pedopu
sůl
        Vyválet placku, vykrajovat rádýlkem, dát na pomaštěný plech, pomazat žloutkem, sypat kmínem, solí, mákem, sezamem.

Brabanské dortíčky

Suroviny:
12 hl. mouky
12 tuku
6 cukru
6 oříšků
1 žloutek
trochu kakaa
Krém:
jako na Išelské

Poleva:
jako na Išelské

        Navrch mandle

Kokosové věnečky do strojku

Suroviny:
35 hl. mouky
25 másla
15 kokos. moučky
Kvásek:
2 droždí
2 kostky cukru
2 lžíce mléka
        sušenky se obalují v moučkovém cukru

Kávové ořechy

Suroviny:
15 ořechů vlašských
15 moučk. cukru
1 lžička nescafe s trochou horké vody
vanilkový cukr
trochu tuku (asi lžíci)
        vše zpracovat v těsto, utvořit kuličky, nechat do druhého dne oschnout, pak polévat kávovou polevou a zdobit ořechem.
Poleva:
12 moučk.cukru
 1 lžíce silné kávy
    trochu vanilkového cukru

 Brynzáky

Suroviny:
20 brynzy
20 tuku
25 pol. mouky
        zpracovat těsto, trošku osolit. Vyválet plát , potřít rozšlehaným vejcem, rádýlkem vykrajovat tyčinky, posypat solí, kmínem, paprikou a prudce upéci

Kokosové koule

Suroviny:
25 másla
50 dětské krupičky
25 cukru
3 lžíce kokos. moučky
3 lžíce rumu
mléko na uvaření (asi hrníček)
Poleva:
8 másla
8 cukru
2 lžíce mléka
1 lžíce kakaa
1 lžíce moučky bramborové
        máslo rozehřejeme s mlékem a rumem, v tomto podusíme krupičku, přidáme cukr a kokos. moučku. Z těsta děláme kuličky, namáčíme v polevě a obalujeme v kokosu. Dáme do chladna ztuhnout

 

 

Marokánky

Suroviny:
1/8 sladké smetany
1 másla
1,5 hl. mouky
4 cukru
5 kandované ovoce nebo pomerančová kůra
5 mandlí
2 bílky
ztužený tuk a mouka na plech
        mandle vyloupeme a nakrájíme na nudličky, stejně tak kandované ovoce. Smetanu rozkvedláme s moukou a cukrem a povaříme na vodní lázni. Přidáme vše ostatní a odstavíme.Do vychladlého vmícháme ušlehaný sníh. Na vymazaný a vysypaný plech klademe malé hromádky, trochu rozetřeme na placičky, klademe je dál od sebe, protože se roztečou. Zvolna a dobře propečeme. Ještě horké placičky přeneseme na vál a necháme vychladnout. Potom je na spodní straně poléváme polevou a vidličkou rýhujeme do vlnovek

Zpět