Nigiri

Nigiri Sushi

    Ostrým nožem ukroj plátek ryby o rozměrech asi 2 x 5cm a váze od 15 - 30 g uchop jej ukazovákem a palcem levé ruky (pro leváky opačně). V pravé ruce vytvaruj ze Suši rýže váleček, který velikostně odpovídá plátku (plátek by měl přesahovat), ukazovákem naber trochu Wasabi a potři jím plátek (jedním tahem). Váleček vlož na plátek, obrať rybou nahoru a vytvaruj do úhledného tvaru pomocí prstů pravé ruky, ukazovákem a palcem ze strany a ukazovákem a prostředníkem ze shora. Přípravu proveď rychle, aby ryba nebyla s rukou příliš dlouho v kontaktu (příprava trvá zkušeným mistrům jen několik vteřin).

Nigiri Suši s krevetou, nebo lososem, nebo tuňákem

    Z rýže tvoř hrudky o délce asi 4 - 5 cm, potři křenem Wasabi, navrch vloží krevety, plátky lososa a tuňáka.

Gunkan Nigiri s trojí náplní (12 kousků)

Ingredience:
    Uzený losos 2 plátky, 2 lžíce lososového krém, 1 stéblo kopru, 1 a ½ řasy Nori, 4 lžíce rýžového octa, 250 g rýže na Suši, 6 lžiček kaviáru, 6 lžiček jiker hranáče šedého
Příprava:
    Uzeného lososa rozdrť vidličkou a vmíchej do lososového krému, následně ochuť nasekaným koprem. Řasy Nori rozřízni na 8 stejných proužků.
Rýžový ocet smíchej v misce s 200 ml vody. Z uvařené a studené Suši rýže zformuj 12 kousků. Rýžovou hrudku oviň plátkem Nori. V horní části poklaď lososím krémem, kaviárkem Keta a jikrami.

Nigiri Sushi s tuňákem (8 kousků)

Ingredience:
    150 g filetů z tuňáka, sůl, pórek, 4 lžičky rýžového octa, 200 g rýže na sushi , 1 citrón
    Tuňáka použij již připraveného, nebo syrového. V případě užití jakékoliv přísady v syrovém stavu je doporučeno kupovat suroviny výhradně čerstvé či mražené a důkladně ryby umývat.
Příprava:
    Tuňáka omyj!
    Pórek očisti, umyj, spař ve slané vodě. Poté ho opláchni, nech okapat a zchladnout. Listy nakrájet na 10 proužků.
    Rýžový ocet smíchej s 200 ml vody. Vytvarované rýžové kousky poklaď tuňákem a svaž pórkovým proužkem.
    Citrony omyj v horké vodě, utři do sucha a nakrájej na dílky. Porce Nigiri uprav na talíře a podávej s dílky citronu. Před jídlem citrónem pokapej jednotlivá sousta. Kdo nemá rád citrón, nemusí ho používat.

Japonské Nigiri s houbami Shiitake (10 kousků)

Ingredience:
    10 hub Shiitake, sůl, pórek, 4 lžičky rýžového octa, 200 g rýže na Suši, 1 citrón
Příprava:
    Houby je nutné nasucho otřít papírovou utěrkou, houby nemyj! Houby 2 minuty griluj či krátce osmaž, aby změkly. Poté je posol.
    Pórek očisti, umyj, spař ve slané vodě. Poté ho opláchni, nech okapat a zchladnout. Listy nakrájej na 10 proužků.
    Rýžový ocet smíchej s 200 ml vody. Vytvarované rýžové kousky poklaď houbami a svaž pórkovým proužkem.
    Citrony omyj v horké vodě, utři do sucha a nakrájej na dílky. Porce Nigiri uprav na talíře a podávej s dílky citronu. Před jídlem citrónem pokapej jednotlivá sousta.

Lososí Nigiri s křenem Wasabi (8 kousků)

Ingredience:
    150 g lososa, 4 lžičky octa , 175 g rýže na sushi, 1 lžička křenu Wasabi , 1 lžíce naložené japonské ředkve
Příprava:
    Filet opláchni studenou vodou, osuš. Podélně ho rozpul a lehce šikmo proti vláknům nakrájej na 8 kusů.
    Rýžový ocet smíchej s vodou.
    Z rýže vytvaruj 8 kousků. Filety lososa potři křenem Wasabi. Filety poklaď na kousky rýže. Podávej s naloženou ředkví.

Nigiri z avokáda s černým pepřem

Ingredience:
    2 avokáda, 3 lžičky citronu, 4 lžičky rýžového octa, ½ řasy Nori, 200 g rýže na sushi, čerstvě namletý pepř
Příprava:
    Z rýže vytvaruj stejné kousky, obal je řasou Nori a posyp pepřem. Kousky avokáda pokapej citrónem a poklaď na kousky rýže.

Omeleta nigiri se zeleným opaskem (8 kousků)

Ingredience:
    6 vajec, 75 ml Daši (instantní rybí vývar), 1 lžička sojové omáčky, 2 lžíce cukru, sůl, 1 lžíce Mirinu, 2 až 3 lžíce zdravého oleje, 175 g rýže na Suši, 8 stébel pažitky
Příprava:
    Rozklepni 6 vejce a dej do misky. Studený vývar Daši smíchej se sojovou omáčkou, cukrem, solí, a Mirinem. Směs přilij k vejci a šlehej až vznikne krémová hmota.
Olej rozehřeje na pánvi a z vaječné hmoty udělej 2 cm silnou omeletu. Omeletu nech následně zchladnout, rozřež ji na 1 cm stejné plátky, na hezké pravoúhlé kousky.
Připraví si Suši rýži, uvaří ji a následně z ní vytvaruj malé bochánky, kousky omelety poklaď na rýži a vše svaž pažitkou. Vznikne krásné žlutobílozelené Suši.

Sardinkové Nigiri s vůní citrónu (8 kousků)

Ingredience:
    8 filetů sardinek s kůží, 2 lžičky soli, 3 lžičky rýžového octa, 1 lžička Mirinu, 1 lžička cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, nastrouhaná citrónová kůra - malé množství, 175 g rýže na Suši, 2 lžičky křenu Wasabi, 8 stébel pažitky
Příprava:
    Sardinkové filety opláchni, osuš a kosti odstraň pinzetou. Filety potři solí a hodinu nech uležet. Poté znovu opláchni a osuš.
    Rýžový ocet smíchej s Mirinem, cukrem, citrónovou šťávou a citrónovou kůrou. Sardinky nech ve směsi marinovat pod pokličkou 2 hodiny v lednici.
    Po uležení sardinky vyjmi z marinády, osuš, nakroj příčně - udělej více zářezů.
    Připrav si Suši rýži a vytvaruj z ní malé bochánky. Jednu stranu potři Wasabi a polož na ni sardinku, vše zamotej stéblem pažitky.

Sushi z garnátů á la Miss Saigon (8 kousků)

Ingredience:
    8 syrových neloupaných garnátů, sůl, 2 lžičky rýžového octa, 1 Mirin, 1 lžička cukru, 1 lžička citrónové šťávy, 175 g rýže na Suši, 1 lžička křenu Wasabi
Příprava:
    Garnáty opláchni studenou vodou, nech osušit a napíchni na kovový špíz. V pánvi uveď do varu 200 ml osolené vody a špízy v ní pod pokličkou dělej 4 minuty. Vyjmi je, zchlaď studenou vodou a špízy odstraň.
    Garnáty až na ocas vyloupni z ulity, spodní část nakroj, ale nerozkroj! Vyjmi z nich střevo.
    Rýžový ocet smíchej s 4 lžícemi vařící vody, Mirinem, cukrem, citrónovou šťávou a solí. Garnáty ve směsi marinuj 10 minut. Následně je vyjmi a nech okapat.
    Z rýže vytvaruj 8 kousků, garnáty potři křenem Wasabi a poklaď jimi rýži.

Tamagoyaki Sushi

Ingredience:
    8 ks vajec, 2 lžičky cukru, 1 lžička soli, 1 lžička sójové omáčky, 8 lžic rybího vývaru (může být i granulovaný), 2 lžíce bílého vína, 1 kg rýže, 1 plátek řasy Nori.
Recept je pro čtyři osoby.
Příprava:
    Vejce rozkvedlej vidličkou. Sůl, cukr, sójovou omáčku a rybí vývar smíchej v malém kastrůlku, ohřej a nech vychladit. Rozkvedlané vejce smíchej s vychlazenou směsí a dobře promíchej. Na menší pánvičce pak udělej jednu, případně dvě silnější omelety (5 až 10 mm silné).
    Hotové omeletky nech vychladnout na savém papíře a nakrájej na plátky, z rýže utvoř bochánky, poklaď omeletkou a svaž proužkem řasy.