Recepty

než přijdou na řadu recepty, tak napřed ještě základ

Vaření rýže:

    Rýži řádně proper třením o dno hladké nádoby s dostatečným množstvím vody (Shari Togi - leštění rýže). Měň vodu, dokud nevytéká čistá. Nepropírej však příliš dlouho, protože rýže nasakuje vodu a mohlo by dojít k rozvaření. Dbej na to, aby zrnka nebyla polámaná.
    Rýži vař ve varném hrnci, přidej vodu, na 1 díl rýže asi 1,1 dílu vody. Pokud vaříš rýži na sporáku, vař, dokud se voda nevyvaří. Potom rýži nech 10 minut dojít mimo zdroj tepla.
    Rýži vyklop do vhodné nádoby (hrnec, lavor apod., nejlepší je však dřevěná díže, odvádí přebytečnou vlhkost).
    Do ještě horké rýže vmíchej Sushi su – octové vody (na 6 dílů syrové rýže 1,25 dílu Sushi su). Míchej a zároveň chlaď, až dosáhneš pokojové teploty. Chlaď ovíváním vějířem nebo puštěným ventilátorem. Je důležité oddělovat zrnka od sebe, ale nerozpatlat je.

Rada:
    Aby se ti Suši podařilo, je dobré si rolovací podložku určenou k jeho přípravě obalit v potravinové fólii. Suroviny se nebudou na podložku lepit.

Vaječná omeleta (Tamago)

Tamago je jeden z používaných Topingů (jako ryba, zelenina, sýr, …)
Suroviny:
    1 dl rybího vývaru přpravený z DASHI NO MOTO, (postačí i kuřecí), 6 ks vajec, trochu sojové omáčky a mirinu, špetku soli, 2 velké špetky cukru
Postup:
    Vše smíchej, rozehřej pánev (nejlépe japonskou hranatou), omasti jako na palačinky, nalij 1/4 vajec, upeč je, a pak roluj do spirály. První rolku odsuň na vzdálenější konec, omasti, nalij další 1/4 vajec, propeč a zase zaroluj. Takto pokračuj, dokud se nezpracují všechna vejce.