Anglická cibulačka

15.09.2008 14:57

     Cibule - je dobrá nejen na nachlazení, ale je vůbec strašně zdravá. V roce 1640 jeden anglický lékař napsal: "Cibule a česnek spalují sádlo, kterým zarůstá srdce". Ono se to obecně ví, že cibule a česnek jsou moc zdravé, ale lékaři jsou tu od toho, aby nám to stále připomínali.

     Cibulačka je typicky francouzská polévka, tahle její verze je naopak anglická.

Suroviny:
    máslo
    cibule
    vývar
    pivo
    tymián
    sýr (Niva)
    houska na krutony
    
Postup:
    Rozpusť v hrnci kousek másla a přidej cibuli. Barva cibulačky záleží na stupni karamelizace cibule. Čím víc je cibule osmažena tím bude pak polévka tmavší. Chvilku to trvá než cibule změkne a musíš ji při tom pořád míchat. Přidej trochu vývaru smíchaného s pivem. Můžetš ho smíchat i s vínem, nebo alkohol docela vypustit, ale s pivem je to lepší. Dá polévce ten správný říz. Teď dej ještě trochu tymiánu. Tymián je skvělá bylinka a relativně dobře dostupná. Dej ho jenom trošku, abys nepřerazil chuť cibule, osol a opepři.
    Vše spolu povař asi tak čtvrt hodiny. Pak přidej sýr. Můžeš použít Nivu, ač se ti to bude zdát neuvěřitelné. Sýr nastrouhej najemno, přidej do polévky a nech za míchání rozpustit. Pak přiklop pokličkou a nech vařit dalších 15 minut.
    Zatím si připrav krutony (tj. osmaženou housku nakrájenou na kostičky). Krutonů není nikdy dost, nezapomeň na to! Na pánev dej olej. Můžeš přidat i česnek, jestli ho máš rád. Olej musí být pořádně rozpálený, jinak se ti vsákne do housky a pak to není ani dobré ani zdravé. Cibulačka se rozvoněla a pěkně bublá! Krutony máš dozlatova opečené. Takže můžeš podávat.

Poznámka:
    dovedeš si jistě představit, že sýr v polévcen nerozvaříš, ale posypeš jím krutony na talíři a to vše horkou cibulačkou přeliješ.

Zpět