Cuketa na kvadrát

16.09.2008 08:53

neboli Zapečená cuketa nadívaná cuketou (časopis Katka 17.8.2004)
     Po návratu z Albeře jsem náhodně v časopise Katka objevil recept na "Tajemství pensionu U Dračice", Zapečenou cuketu nadívanou cuketou, tedy "Cuketu na kvadrát". Po konzumaci "U Dračice" 28.8.2004 ji moc chválili Kačka. a Eva.

Zapékané nadívané cukety

Suroviny pro 4 osoby:
       3 cukety
       3 papriky (červená, žlutá a zelená)
       1 cibule
       1 stroužek česneku (? tak málo)
  100 ml mléka
  200 g sýra  (Niva, nebo ! Lučina s bylinkami !)
       2 lžíce nasekaných míchaných bylinek (bazalka, rozmarýn, tymián, petržel naťová)
          pepř

Postup:
    Zeleninu očisti a omyj, papriky zbav jadérek. Dvě cukety podélně rozpul, (dužinu vydlabej) a ve vroucí osolené vodě tři minuty blanšíruj. Papriky, třetí cuketu a vydlabanou dužinu z půlek cuket nakrájej na kostičky, Cibuli a česnek oloupej a nasekej.
    Na oleji zpěň cibuli, přidej česnek a nakrájenou zeleninu a krátce orestuj.
    Zapékací formu vymaž tukem, vlož do ní půlky cuket, na ně navrš zeleninovou náplň. Ohřej mléko, rozmíchej v něm strouhaný sýr, osol, opepři a plněné cukety ochuceným mlékem přelij. Nakonec je posypej směsí nasekaných bylinek a dej 10 až 12 minut zapéct při 180 ºC. Podávej s vychlazeným pivem.

Poznámka:
     K přípravě si vybírej čerstvé, pevné, hladké cukety, Neměly by na nich být žluté skvrny, ani by neměly být seschlé.

P.S.
    Vsadím se že U Dračice to prostě prdli do mikrovlnky

Zpět