Guláš?

16.09.2008 09:18

     Ale jo, gulám poměrně často, a jestli tě to zajímá, tak asi nějak takhle.

Guláš podle mně i s trochou gulášové teorie: 

     Guláš nakonec zvládne každý, ale taky co kuchař, to guláš. Někdo dává moc cibule a nahrubo, jiný málo a jemně krájenou, někdo přidává česnek, někdo zase česnek nemůže ani cítit, někdo přidává houby, jiný ani kdyby je měl, někdo nesnáší kečup, jiný ho dává i do guláše, někdo koření majoránkou, jiný by ho za to zabil.

Teorie:
    Guláš má jako základ vždy maso, cibuli a papriku.

     Maso používám často hovězí (kližka), to ale pro guláš není tak podstatné, můžeš použít podle libosti vepřové, drůbeží, sojové, důležitější je, aby maso použité na guláš bylo po dohotovení měkké.

     Cibule já dávám tolik, kolik je masa. Pokud se ti bude zdál takovýto guláš příliš cibulově nasládlý, dej jí méně.

     Papriku dávám sladkou, protože většinou chci guláš jíst, pokud ho vaříš jen na ukázku použij klidně pálivou. Já pálivost guláše řeším až na závěr nabídkou "ostřidla", kterým si každý doladí svou porci samostatně, ale o tom až na konec.

     Na úvod nakrájím cibuli (nahrubo, protože jsem líný, jde to rychleji a méně slzím). Po cibuli nakrájím na kostky maso. Pak rozpálím v hrnci olej a cibuli na něm osmahnu. Osmažená cibule dává guláši tu jeho krásnou hnědou barvu. Proto nechám cibulku trochu přismahnout. Proboha, jen trochu!! Pak přidám na cibuli maso a rychle ho obdělám (blanšíruju) tak, aby ze všech stran zbělelo. Obdělané maso zapráším paprikou, zamíchám a zaliji vodou tak, aby maso trošku koukalo. Stáhnu plamen na minimum a jdu od toho, jen občas se připlížím a zamíchám.

     Guláš by se měl vařit velmi pomalu, spíš jen tak "táhnout" a bude se vařit dlouho. Hovězí totiž nejprve teplem změkne ("biftekový čas") a pak začne tuhnout a není k ukousnutí. To trvá třeba hodinu a půl, nebo dvě a více hodin, záleží na stáří masa. Po hodině nevydržím a začnu ochutnávat (maso je tuhé jako podešev), po hodině a půl guláš krásně voní, ale maso je stále tvrdé, takže jen zkontroluji tekutinu, jestli se moc nevyvařila, když tak doleji. Po dvou hodinách je už maso měkčí, ale teprve asi tak za dvě a půl hodiny je masíčko měkoučké, ale omáčka je řídká. Pravý guláš by měl být spíš jako polévka, ale ... Takže je potřeba zahustit. Někdo zahušťuje chlebem, já radši moukou. Aby mouka nezežmolkovatěla, nemíchám gulášem po zaprášení, ale nechám mouku v klidu do guláše vevařit.

     Když má guláš správnou konzistenci, přijde chvíle k jeho dochucení. Fantazii se meze nekladou (viz výše: houby, majoránka, kečup, česnek, různé pálivé přísady, ...). Pokud bude guláš pro větší společnost, udělám radši z části omáčky a pálivých přísad "ostřidlo" zvlášť (tak jako "Na Lavičkách"). Guláš někdy při podávání dozdobím syrovou cibulí, kyselou okurkou, strouhaným křenem, atd. Jím ho s chlebem, pečivem, bramborem, rýží, těstovinami, ale nejlepší je s houskovým knedlíkem (a když není knedlík, tak s chlebem).

     Gulání zdar, tomu našemu zvlášť!

Zpět