Po roce 1990 byla v Jindřichově Hradci obnovena tradiční výroba likérů rodinou bývalého místního likérníka Hilse. Sortiment a kvalita alkoholických nápojů zde nabízených je nádhernou ukázkou toho, co lze při troše šikovnosti získat z bezcenného bramborového lihu citlivým přidáním PVC, barviv, cukru a esencí (v nabídce je okolo 200 druhů likérů, rumů, fernetů, koňaků, ...).
Podle paní Hilsové jsou zcela na vrcholu nabídky tři přírodní ovocné šťávy, jsou pouze proslazené a alkoholizované, bez barviv a konzervačních přísad. Jsou to Hruškovice - Wiliamska, Jeřabinka a tu třetí jsem zapomněl, ale to vůbec nevadí, protože právě Jeřabinka je tou pravou královnou zde vyráběných nápojů. U Jeřabinky je možná i její přímá konzumace "z lahve", pokud je likér dostatečně vychlazen, zcela jinou, vyšší, dimenzi pak získává přidáním citrónové (limetkové) šťávy. Experimentálně jsem ověřoval míchání Jeřabinky a citrónové šťávy od poměru 1 : 0; přes poměr 2 : 1; až k poměru 1 : 1; výsledkem byl ve všech případech velmi lahodný nápoj. Po nějakém čase jsem přípravu nápoje ustálil na následujícím předpisu.
|
Suroviny (používej řádně vychlazené):
2 cl citrónové (limetkové) šťávy (v nouzi citrónová šťáva z takové té žluté plastikové lahve), nebo citrónového sirupu
1 lžička cukru (písek, ne moučka!!!) - nepřidávejte, použijete-li místo citrónové šťávy citrónový sirup
4 cl Jeřabinky
5 cl voda (bez bublinek i s nimi) nebo sekt
Postup:
Šejkr naplň ledem téměř do poloviny, na led nalij citrónovou šťávu, přidej případně lžičku cukru, přilij Jeřabinku, uzavři šejkr a obsah důkladně protřes (až se kovové víko šejkru namrazí). Nápoj slij do sklenice a přilij stejný objem velmi dobře vychlazené vody nebo sektu. Podávej ozdobené plátkem citronu.
Poznámky:
Tenhle koktejl jsem vymyslel sám, inspirován hovorem paní Hilsové. Dělám si ho hlavně v létě pro osvěžení při nudných zahradních pracích na chatě. Dokonce ho někdy připravuji (pro větší společnost) ve skleněném džbánu, smícháním ingrediencí s dostatečným množstvím ledových kostek. Ze džbánu si každý nalije svoji dávku a ve sklenici pak případně doředí vodou (sektem) na preferovaný obsah alkoholu.
|