Suroviny:
100 g matjesů (běžné jsou dost dobré, uzené jsou výtečné, slanečka nedoporučuji)
500 g vánočního bramborového salátu (takového, jaký je ve vaší domácnosti obvyklý)
Postup:
vypůjčíme si (oddělíme) část salátu připraveného ke štědrovečerní večeři (ke smaženým rybím specialitám).
Matjesy oddělíme od cibule (v případě uzených matjesů není nutno) a rybu nakrájíme na menší kousky (nejvýše 1 x 1 cm). Kousky ryby vmícháme do salátu a ten pak necháme rozležet do druhého dne (nejméně 6 hodin).
Vychlazený salát podáváme s pečivem. Vhodným nápojem je pivo nebo bílé víno.
Poznámka:
salát můžete vylepšit přidáním natvrdo vařených vajec, ty nakrájejte na kostky a opatrně vmíchejte do hotového salátu
P.S.
Jedná se vlastně o klasickou stravu na štědrý den, ryba a salát, není tedy vyloučeno ani shledání se zlatým vepřem.
Dodatek:
25.12.2004 jsem použil směs kyselé ryby (zavináče) a matjesa a taky to šlo
|