Tatarák z lososa

25.05.2009 08:59

     O skutečnosti, že dieta nemusí být zásadně nechutná tě přesvědčí ochutnávka Tataráku z lososa. Mne k tataráku postupně dovedl požadavek lékaře metabolické poradny na mou zvýšenou konzumaci mořských ryb. Přes ryby smažené, pečené a dušené jsem se postupně dopracoval až k rybám syrovým. Zkusil jsem sushi, carpacio a nakonec jsem, zejména pro rychlost přípravy a variabilitu chutí, zakotvil u tataráku. Následuje popis přípravy mých dvou nejoblíbenějších variant této pochoutky, ale další varianty s využitím jiných bylinek jistě můžeš objevit a vyzkoušet sám.

                                           Tatarák z lososa
s koprem a kapari                                                           s petrželkou a sušenými rajčaty
Suroviny (pro 4 osoby): 
                             300 g  "čerstvého" (chlazeného) lososa
                                1 ks  cibule (jarní cibulka, šalotka, cibule)
                                1 ks  limetka (limetková šťáva, případně citronová)
                                        olivový olej
                                        sůl
                                        pepř

velká hrst kopru                                                 velká hrst petržele naťové (ne kudrnky)
     2 lžíce kapari                                                      100 g sušených rajčat
                                                                             1 lžíce hořčice (Dijonské)      

Pracovní postup:
    Lososvý filet zbav kůže, nakrájej na tenké plátky, ty pak překrájej na nudličky, a nudličky pak na drobné kousky. Lososa na tatarák lze také "naškrábat" jako svíčkovou, ale chutnější je drobně krájený - sekaný). Nasekané maso osol, opepři a zalij limetkovou (citronovou) šťávou, která rybí maso "zpevní". Přidej cibulku nakrájenou na drobno. Šalotka je jemnější (vhodnější) než cibule, jarní (naťová) cibulka je výtečná, ale cibule je dost dobrá (bílá i červená). Zakápni olivovým olejem.
    Pro modrou variantu přidej kopr nasekaný na drobno a překrájené kapari, pro červenou pak hořčici, drobně nasekanou petrželku a drobně krájená rajčata.
    Pokud chceš, dochuť čímkoli (Worchester, sojová, rybí nebo úsřicová omáčka, Tabasko, ...), ale je to asi zbytečné, pro tatarák by měla zůstat charakteristická rybí příchuť, ovoněná citronem a podpořená bylinkami.
    Vše řádně promíchej a nech v chladu rozležet. Podávej s toastem (na toastu). Lehké svěží bílé nebo růžové víno, ale také sklenka piva, přijdou vhod, pokud to dieta dovolí.

P.S.
      K servírování na talíři lze použít kovové válcové tvořítko, které dovolí upravit tatarák do úhledného válečku. Vhodné zdobení je listem křehkého salátu, případně proužky čerstvých rajčat, paprik, nebo .....  Já nezdobím, protože podávám tatarák navrstvený na toastu z bílého pečiva. 

P.P.S.
     Kupuji vykostěné lososové filety s kůží, pokud nejsou, použiji "podkovy", ty je třeba před přípravou nejen zbavit kůže, ale také vykostit, proto jsou o něco levnější.

Zpět