Apricot Happy Bubbles

Ovocné koktejly se sektem (psáno 30.12.2002)

 Varování:
    Pokud jsi mužem (ženou) akce, nezdržuj se čtením následujících plků, ale běž přímo na recept.

 Úvod:
     Není vyloučeno, že si zítra večer otevřeš s přáteli láhev sektu a připijete si na zdraví a štěstí v roce 2003. Tomuto obecnému zvyku se jen málokdo ubrání, přestože je dlouhá řada lidí, kteří se bez sektu obejdou vůbec, nebo jej snesou jen v miniaturním množství.
     Co s otevřenou lahví sektu, když další přídavek již všichni zúčastnění odmítnou? Připrav jim překvapení formou osvěžujícího, vesele bublajícího ovocného koktejlu. Tento způsob konzumace sektu je vhodný proto, že můžeš přímo řídit poměr sektu k nealkoholickým přísadám, a také proto, že v kyselém ovocném prostředí z nápoje rychleji vyprchá kysličník uhličitý.

Teorie:
     Nápoj připravuj přímo v servírovací sklence, vhodná bude sklenka obvyklá pro servírování sektu, ať již typu "flétna", nebo ještě lépe "šampaňská miska" (široká sklenice s vysokou nožkou, vhodná pro podávání sektu a nápojů (frozen) obsahujících drcený, nebo vločkový led).

     K přípravě použij čerstvé, nebo kompotované ovoce. Sám jsem použil jednak rozdrcené čerstvé jahody zasypané cukrem a zakapané citrónovou šťávou, jednak kompotovanou ananasovou drť (rovněž okyselenou citronem). To by asi mohl být princip, čerstvé ovoce je lépe přisladit (zvlášť kyselé - višně, rybíz, ...), kompotované podle chuti okyselit citrónovou šťávou. Výsledná ovocná drť by ti měla chutnat i "jen tak". Originální recept, letmo zaslechnutý o víkendu v "Prima vařečce" vycházel z kompotovaných meruněk, těch se přidržím.

     Ledovou tříšť (drť) si mistr na obrazovce připravoval z kostek ledu, uvězněných v utěrce, otloukaných o kuchyňskou linku, já jsem použil systém utěrka + prkýnko + palička na maso, a taky to šlo. Ledovou tříšť si připrav nejdřív a dbej, aby byla  dostatečně jemná.

     Přiznávám, že jsem koktejl před podáváním nezdobil, na test jsem ho vypil jen tak, a pak další a další, až jsem zmenšil svou zásobu sektu na zítřejší oslavu na 60%. Koktejl se obecně zdobí ve stylu zamíchaných ingrediencí, takže ty zdob meruňkou, pokud máš čerstvou mátu nebo meduňku, tak zdob bylinkou, ale snad lépe jenom kolečkem citronu.

Happy Bubbles (Apricot) - koktejl

Suroviny:
   ledová tříšť
   nadrobno nasekaný meruňkový kompot zakapaný citronem
   nebo rozdrcené syrové ovoce (s přídavkem cukru, zakapané citronem)
   sekt

Postup:
    Předchlaď si sklo, nasyp do něj ledovou tříšť (minimálně do poloviny obsahu), přidej připravené ovoce (tak asi centimetr pod okraj sklenice) a krátce, ale pořádně promíchej. Opatrně zalij sektem jen do výše předchozích tuhých ingrediencí. Podávej ozdobené plátkem citronu.

Poznámka:
   Teda na tomhle koktejlu jsem já vymyslel jen název (je moc krásný), ale pil jsem ho s nadšením pravého autora a v puse jsem nechával rozpustit tu ledoovocnou tříšť a zdálo se mi to dost dobrý. Tak snad ...