Jeřabiny pí. Hillové (Mrs. Hill's Rowan)

Vlastní receptura inspirovaná vyprávěním paní Hillové.
(psáno 31.12.2002)

Varování:
     Pokud nemáš doma Jeřabinkový likér od firmy Hill tak si jenom počti, a pak při příští návštěvě Jindřichova Hradce si ho rozhodně kup. Pokud jsi šťastným majitelem této jemné a lahodné pochutiny, běž bez otálení rovnou na recept.

Úvod:
     Po roce 1990 byla v Jindřichově Hradci obnovena tradiční výroba likérů rodinou bývalého místního likérníka Hilla. Sortiment a kvalita alkoholických nápojů zde nabízených je nádhernou ukázkou toho, co lze při troše šikovnosti získat z bezcenného bramborového lihu citlivým přidáním PVC, barviv, cukru a esencí (v nabídce je okolo 200 druhů likérů, rumů, fernetů, koňaků, ...).

     Podle osobního sdělení paní Hillové jsou zcela na vrcholu nabídky tři přírodní ovocné šťávy, jsou pouze proslazené a alkoholizované, bez barviv a konzervačních přísad. Jsou to Hruškovice - Wiliamska, Jeřabinka a tu třetí jsem zapomněl, ale to vůbec nevadí, protože právě Jeřabinka je tou pravou královnou zde vyráběných nápojů.

     U Jeřabinky je možná i její přímá konzumace "z lahve", pokud je likér dostatečně vychlazen. Zcela jinou, vyšší, dimenzi pak získává přidáním citrónové (limetkové) šťávy. Experimentálně jsem ověřoval míchání Jeřabinky a citrónové šťávy od poměru 1 : 0; přes poměr 2 : 1; až k poměru 1 : 1; výsledkem byl ve všech případech velmi lahodný nápoj. Po nějakém čase jsem přípravu nápoje ustálil na následujícím předpisu.

Jeřabiny paní Hillové (Mrs. Hill's Rowan) - koktejl

Suroviny (používej řádně vychlazené):
   2 cl citrónové (limetkové) šťávy 
        (v nejvyšší nouzi použij citrónovou šťávu z takové té žluté plastikové lahve)
   4 cl Jeřabinky
   5 cl (až 10 cl) voda (bez bublinek i s nimi) nebo sekt 
 
Postup:
    Šejkr naplň ledem téměř do poloviny, na led nalij citrónovou šťávu, přilij Jeřabinku, uzavři šejkr a obsah důkladně protřes (až se kovové víko šejkru namrazí).  Nápoj slij do sklenice a přilij stejný objem velmi dobře vychlazené vody nebo sektu. Podávej ozdobené plátkem citronu.

Poznámka:
    Receptura tohoto nápoje je má vlastní, je to výsledek experimentu inspirovaného rozhovorem s paní Hillovou. Připravuji si ho hlavně v létě pro osvěžení při nudných zahradních pracích na chatě. Dokonce ho někdy připravuji (pro větší společnost) jen ve skleněném džbánu, smícháním ingrediencí s dostatečným množstvím ledových kostek. Ze džbánu si každý nalije svoji dávku a ve sklenici pak případně doředí vodou (sektem) na preferovaný obsah alkoholu. Při pití si vždycky vzpomenu na laskavá slova paní Hillové a už se těším, až si k ní zase v srpnu přijedu pro svou tradiční výroční objednávku