Archiv článků
Gazpacho (gazpačo)
15.09.2008 15:08
studená nevařená zeleninová polévka
je osvěžující chladné zeleninové pyré plné vitamínů z rozmixované čerstvé zeleniny. Tato letní, hladká, čerstvá polévka je častým jídlem v horké Andalusii na jihu Španělska, odkud pochází. Je připravována z čerstvých...
———
Soljanka
15.09.2008 15:03
pikantní a léčivá
Suroviny:
0,8 - 1 kg hovězího masa (zadní, kližka)
2 velké cibule
4 kyselé okurky
4 lžíce rajčatového protlaku
3 stroužky česneku ...
———
Anglická cibulačka
15.09.2008 14:57
Cibule - je dobrá nejen na nachlazení, ale je vůbec strašně zdravá. V roce 1640 jeden anglický lékař napsal: "Cibule a česnek spalují sádlo, kterým zarůstá srdce". Ono se to obecně ví, že cibule a česnek jsou moc zdravé, ale lékaři jsou tu od toho, aby nám to stále...
———
Kapustová polévka s hlívami
15.09.2008 14:53
když ti někde dá (půjčí, přenechá, najdeš, ...) hlívy
Suroviny:
polovina menší kapusty
1 cibule
čerstvé hlívy
2 lžíce rajského protlaku
sladká...
———
Smíchovská Bouillabaisse
15.09.2008 14:48
Francouzská rybí polévka po česku
Suroviny:
500g očištěných ryb (bez hlav)
1 menší cibule
2 dl bílého vína (sklenka)
2 lžíce olivového oleje
1...
———
Boršč podle Marušky Švejdové
15.09.2008 14:37
Boršč je národní ruská polévka. Ten její název s dvojhláskou "šč" není pro nás úplně jednoduchý, ale Rusové mají ještě jednu, mnohem hůře pojmenovanou polévku, jejíž jméno se podobá už docela kýchnutí, ta se jmenuje "šči".
Boršč je tedy ruská...
———
Mixy
10.09.2008 10:00
Sekce o míšených nápojích se jmenuje MIXY proto, aby položka menu byla co nejkratší.
Svoje experimenty s mícháním alkoholických nápojů jsem převedl ze Zvěřince (sekce KVok - Kuchyňské vokýnko), protože tam nikdo jiný než já nepřispíval. Takže tady...
———
Burčák
08.09.2008 15:36
Minulý týden jsem ochutnal litřík burčáku. Byl připraven z u nás málo rozšířené ranné odrůdy Sieger.Burčák byl ještě ve fázi, kdy cukr přvyšuje nad alkoholem, to já můžu. Lákavá žlutá, lehoulince narůžovělá, barva, nádherná vůně a příjemná osvěžující...
———
Oprášené grilování
27.08.2008 10:38
Našel jsem své starší texty o grilování, prohlédl jsem je a rozhodl se je trochu oprášit a připojit je sem.
———
O vínu
30.07.2008 12:45
Konečně jsem se dostal k publikaci nastřádaných kapitol o vínu. S hrůzou zjišťuji, jak moc toho vlastně je. Trochu texty redukuji, ale jde to pomalu. Zatím prosím o shovívavost. (vb)