Archiv článků

Gazpacho (gazpačo)

15.09.2008 15:08
studená nevařená zeleninová polévka      je osvěžující chladné zeleninové pyré plné vitamínů z rozmixované čerstvé zeleniny. Tato letní, hladká, čerstvá polévka je častým jídlem v horké Andalusii na jihu Španělska, odkud pochází. Je připravována z čerstvých...

Soljanka

15.09.2008 15:03
pikantní a léčivá  Suroviny:    0,8 - 1 kg hovězího masa (zadní, kližka)       2 velké cibule       4 kyselé okurky       4 lžíce rajčatového protlaku       3 stroužky česneku ...

Anglická cibulačka

15.09.2008 14:57
     Cibule - je dobrá nejen na nachlazení, ale je vůbec strašně zdravá. V roce 1640 jeden anglický lékař napsal: "Cibule a česnek spalují sádlo, kterým zarůstá srdce". Ono se to obecně ví, že cibule a česnek jsou moc zdravé, ale lékaři jsou tu od toho, aby nám to stále...

Kapustová polévka s hlívami

15.09.2008 14:53
když ti někde dá (půjčí, přenechá, najdeš, ...) hlívy Suroviny:       polovina menší kapusty       1 cibule       čerstvé hlívy       2 lžíce rajského protlaku       sladká...

Smíchovská Bouillabaisse

15.09.2008 14:48
Francouzská rybí polévka po česku Suroviny:       500g očištěných ryb (bez hlav)       1 menší cibule       2 dl bílého vína (sklenka)       2 lžíce olivového oleje       1...

Boršč podle Marušky Švejdové

15.09.2008 14:37
     Boršč je národní ruská polévka. Ten její název s dvojhláskou "šč" není pro nás úplně jednoduchý, ale Rusové mají ještě jednu, mnohem hůře pojmenovanou polévku, jejíž jméno se podobá už docela kýchnutí, ta se jmenuje "šči".      Boršč je tedy ruská...

Mixy

10.09.2008 10:00
     Sekce o míšených nápojích se jmenuje MIXY proto, aby položka menu byla co nejkratší.      Svoje experimenty s mícháním alkoholických nápojů jsem převedl ze Zvěřince (sekce KVok - Kuchyňské vokýnko), protože tam nikdo jiný než já nepřispíval. Takže tady...

Burčák

08.09.2008 15:36
     Minulý týden jsem ochutnal litřík burčáku. Byl připraven z u nás málo rozšířené ranné odrůdy Sieger.Burčák byl ještě ve fázi, kdy cukr přvyšuje nad alkoholem, to já můžu. Lákavá žlutá, lehoulince narůžovělá, barva, nádherná vůně a příjemná osvěžující...

Oprášené grilování

27.08.2008 10:38
     Našel jsem své starší texty o grilování, prohlédl jsem je a rozhodl se je trochu oprášit a připojit je sem.

O vínu

30.07.2008 12:45
     Konečně jsem se dostal k publikaci nastřádaných kapitol o vínu. S hrůzou zjišťuji, jak moc toho vlastně je. Trochu texty redukuji, ale jde to pomalu. Zatím prosím o shovívavost. (vb)