Petržel naťová

(l. Petroselinum Crispum, n. Petersilie, a. Parsley)

       pochází ze Středozemí. Již ve 3. století je uvedena petržel jako koření v římské kuchařské rukověti. U nás se rovněž obecně rozšířila a její nať byla používána ve staročeské kuchyni do omáček. Tvořila také součást nádivek a tradičních vaječných velikonočních pokrmů.

      I dnes je petržel základní zelené koření – naťová zelenina denní potřeby. Lze ji přidat téměř do všech pokrmů, polévek, smetanových a houbových omáček, sekaných mas, nádivek, dušených a pečených mas, salátů. Užívá se ke zdobení obložených chlebíčků a různých lahůdek. V úměrných dávkách je petrželka každodenní zdravou součástí jídel kuchyní mnoha národů.

Pěstování petržele

      Petržel je chladnomilná rostlina, nepotřebuje moc světla, příliš vlhká, nebo studená půda jí nedělá dobře.

Sklizeň petržele

      Petrželovou nať sklízej průběžně podle potřeby.

Jak uskladnit petržel na zimu

      Zelené výhonky rozděl na růžičky a zmraz. Zamraženou petrželku přesyp do uzavíratelné krabičky a uchovej v mrazničce.

Vlastnosti petržele

      Petržel má močopudný účinek, byla užívána při problémech s uchováváním tekutiny v těle, včetně edémů a otylosti. Působí neobyčejně příznivě na ledviny a močové cesty, používá se při ledvinových i močových kamenech, ledvinových kolikách, zánětech ledvin, močových cest a prostaty.

Příklady použití petržele

Hovězí bourguignon

ifemina.cz

Suroviny (na jednu porci):
      500 g hovězího libového masa, 2 velké cibule, 4 velké mrkve, petržel a tymián (větvičku), bobkový list, pepř, olej, asi 50 g slaniny, 0,5 – 1 l červeného vína (nejlépe suchého) a sůl.

Postup přípravy:
      Maso pokrájej na větší kostky, mrkev na kolečka a cibuli na kousky. Petržel a tymián svaž do kytičky přidej jeden bobkový list a vlož do mísy. Na dno mísy dej cibuli, pokračuj vrstvou masa, pokryj vrstvou mrkve. Vše osol, opepři, zalij červeným vínem (aby to bylo pěkně utopené) a nech přes noc natáhnout. Druhý den sceď víno a maso odděl od zeleniny. V kastrolu rozehřej olej, přidej na kostičky nakrájenou slaninu a rozpai ji, přidej maso a zprudka opeč, pak vmíchej zeleninu. Chvíli všechno podus. Nakonec přilij scezené víno a na mírném ohni nech přes dvě hodiny maso bublat. Nešiď čas! Podávej s vekou, s rýží, bramborovým knedlíkem, nebo s bramborovými placičkami.

Plakija ze zelené fazolky

(plakija - zeleninová směs podávaná k rybám)
bulharska-kucharka.cz

Suroviny:
      250 g zelené fazolky, 20 ml oleje, 10 g mrkve, 15 g celeru, 30 g cibule, 40 g rajčat, 5 g mouky, 10 g citrónu, 5 g česneku, 5 g zelené petržele, 2 g soli.

Postup přípravy:
      Očištěné zelené fazolky vlož do vroucí, osolené vody a vař do změknutí. Vodu sceď a uchovej. Do části studeného tuku s malým množstvím vody a soli vlož cibuli nakrájenou na plátky, mrkev a celer nakrájené na kousky a dus do změknutí. Pak vlož kousky rajčat a plátky česneku a znovu podus. Dušenou zeleninu smíchej se zelenou fazolkou a polož na plech. Posypej nadrobno nakrájenou petrželí a zalij vodou z fazolí (poměrné množství), ve které je rozmíchána mouka. Přilij zbytek oleje, poklaď plátky rajčat, pokap citrónovou šťávou a zalij malým množstvím vody z fazolí. Podávejte studené.

Cuketa na kvadrát

neboli Zapečená cuketa nadívaná cuketou
časopis Katka 17.8.2004 - zpracováno vb
      Po návratu z Albeře jsem uholiče náhodně v časopise Katka objevil recept na "Tajemství pensionu U Dračice", Zapečenou cuketu nadívanou cuketou, tedy "Cuketu na kvadrát" (po konzumaci "U Dračice" 28.8.2004 ji konzumenti chválili)

Suroviny:
    3 cukety, 3 papriky (červená, žlutá a zelená), 1 cibule, 1 stroužek česneku (? tak málo), 100 ml mléka, 200 g sýra  (Niva, nebo ! Lučina s bylinkami!), 2 lžíce nasekaných míchaných bylinek (bazalka, rozmarýn, tymián, petržel naťová), pepř

Postup přípravy:
      Zeleninu očisti a omyj, papriky zbav jadérek. Dvě cukety podélně rozpul, (dužinu vydlabej) a ve vroucí osolené vodě tři minuty blanšíruj. Papriky, třetí cuketu a vydlabanou dužinu z půlek cuket nakrájej na kostičky, Cibuli a česnek oloupej a nasekej.
      Na oleji zpěň cibuli, přidej česnek a nakrájenou zeleninu a krátce orestuj.
     Zapékací formu vymaž tukem, vlož do ní půlky cuket, na ně navrš zeleninovou náplň. Ohřej mléko, rozmíchej v něm strouhaný sýr, osol, opepři a plněné cukety ochuceným mlékem přelij. Nakonec je posypej směsí nasekaných bylinek a dej 10 až 12 minut zapéct při 180 ºC. Podávej s vychlazeným pivem.

Poznámka
     K přípravě si vybírej čerstvé, pevné, hladké cukety, Neměly by na nich být žluté skvrny, ani by neměly být seschlé.
Poznámka vb
    Vsadím se že U Dračice to prostě prdli do mikrovlnky

Grilované ryby

klatryb.cz, „Klatovské rybářství, a.s. - recepty"

Suroviny:
      1 kg ryb, 100 g cibule, 250 g rajčat, 150 g paprik, máslo, citrón, sůl, sladká paprika, ocet, zelená petržel

Postup přípravy:
      Rybu očisti, omyj, osol uvnitř i zvenku, posyp mletou sladkou paprikou a pokap octem. Cibuli nakrájej na plátky, rajčata, papriky a zelenou petržel nadrobno a spolu s máslem promíchej. Touto směsí naplň rybu, obal papírem na pečení a griluj 20 – 30 minut. Podávejte s kousky citrónu.

Zapečená ryba s bramborami

klatryb.cz, „Klatovské rybářství, a.s. - recepty"

Suroviny:
      200 g bílé ryby, 8 g mouky, 2 g soli, 0,2 g černého pepře, 10 ml oleje, 20 g másla, 200 g brambor, 4 g petrželky, 3 g česneku, 10 g citrónu

Postup přípravy:
      Očištěnou a omytou rybu nakrájej na porce. Marinuj solí, pepřem, a citrónovou šťávou 1 hodinu v ledničce. Obal moukou a upeč. Do zapékací misky s olejem a 2 lžícemi vody přidej oloupané brambory nakrájené na plátky. Posol, nahoru polož kousek másla a peč do změknutí. Nakonec do misky vlož kousky ryby, petrželku (nadrobno) s česnekem a kouskem másla a nech 10 minut zapéct.

Balkánský kapr

klatryb.cz, „Klatovské rybářství, a.s. - recepty"

Suroviny:
      200 g kapra, 160 g cibule, 50 g rajčat, 20 ml oleje, 3 g mouky, 10 g citrónu, 0,2 g pepře, 0,3 g bobkového listu, 5 g zelené petržele, víno, 2 g soli.

Postup přípravy:
      Rybu očisti, omyj, nakrájej na porce a marinuj solí, citrónovou šťávou a pepřem. Nech uležet 1 hodinu v chladničce. Cibuli nakrájej na plátky a vlož do studeného oleje s malým množstvím vody a soli. Dus do poloměkka (několikrát dolij vodu). Vlož část nakrájených rajčat a dus. Posyp moukou, rozmíchej a rozřeď vodou. Přilij víno a vsyp ostatní zeleninu. Vař do změknutí cibule. Marinovanou rybu polož na plech, zalij připravenou omáčkou, posypej zelenou petrželí, poklaď plátky rajčat a peč.

Rybí kebap

bulharska-kucharka.cz

Suroviny:
      1 kg ryby, 1 dcl oleje, máslo, 2 cibule, polévková lžíce rajského protlaku, mouka, 3 pálivé papriky, zelená petržel, saturejka, mletý pepř, máta, sladká paprika a sůl

Postup přípravy:
      Cibuli nakrájej nadrobno, podus dozlatova a vmíchej několik lžic mouky a lžíci rajského protlaku. Zalij menším množstvím vody nebo rybím bujónem. Do hotové omáčky přidej porce ryb, pálivé papriky, koření a sůl. Rybu podus do změknutí.

Rybí kebap v gjuveči

bulharska-kucharka.cz

Suroviny:
      700 g rybího filé, 50 ml oleje, 0,5 kg pórku, 300 g rajčat, mouka, 2 vejce, 50 g jogurtu, zelená petržel, 5 ks nakládaných paprik, 200 ml bílého vína, 50 g kaškavalu, 1 citrón, 3 pálivé papriky, pepř a sůl.

Postup přípravy:
      Rybí filé nakrájej na kousky, osol, obal v mouce a opraž v horkém tuku. Do tuku ze smažených ryb vlož pórek nakrájený na kolečka a lehce osmaž, vlož rajčata a nakládané papriky, víno, pepř a nakrájenou zelenou petržel. Směs ochuť solí a rozděe do misek na gjuveč (zapékací misky). Jednotlivé porce zalij směsí z jogurtu a vejce a posypej nastrouhaným sýrem. Jídlo peč do změknutí a podávej s citrónem a pálivými paprikami.

Jak překonat petržel a odehnat vrány

Jerry, strašák v zelí

      Jak připadá si strašák v zelí obklopený petrželí?
      
Jak žárovka v temno tnoucí, jak jedna sirka v ledu žhnoucí,
      jako kapka vody v poušti, tak připadá si v petržele houští.

      Když však ale dva tu stojí, vrány se jich více bojí.
      Když však ale stojí dva, z petržele menšina.