Grilovací náčiní a pomůcky

  • Prkénko s odtokovou drážkou a ostrý nůž na krájení 
     
  • Štětec na průběžné potírání olejem grilovacího roštu i samotných pokrmů při grilování 
     
  • Kleště a obracečky s dlouhou rukojetí na pokládání pokrmů a jejich obracení na grilu. To aby kvůli vpichům vidličkou do masa nebo zeleniny nevytekla spousta báječné šťávy a pokrm pak nebyl vysušený… 
     
  • Žáruvzdorné grilovací rukavice tě ochrání před příliš vysokou teplotou sálající z grilu a tedy popálením – ne ojedinělé a úplně zbytečné nepříjemnosti spojené s grilováním 
     
  • Alobal – připrav si ho dostatečné množství – citlivější potraviny do něj můžeš zavinout, nebo si připravit mističky, v kterých budeš připravovat drobněji nakrájenou zeleninu. Do takovýchto praktických vlastnoručně vyrobených nádobek budeš moci zeleninu zakapat i marinádou, bylinkovým máslem nebo poklást sýrem. Jednotlivé porce se v nich budou i dobře servírovat. 
     
  • Jehly a špejle na nejrůznější šašliky a špízy ti výrazně ulehčí práci s drobnými kousky zeleniny i masa, které mohou při zbrklejším pohybu roštem propadnout. Pokud budeš používat obyčejné špejle, namoč je asi na hodinu do vody – nebudou se pálit. 
     
  • Ohnivzdorný kartáč (nejlépe kovový) s dlouhou rukojetí výrazně ulehčí čištění roštu již v průběhu grilování. Připálené zbytky z předchozí „várky“ se nebudou lepit na další grilovaný pokrm. Pokud navíc budeš rošt opravdu pravidelně kartáčovat – tedy během grilování a krátce po něm, nebudeš muset používat čisticí prostředky, které ničí příjemné aroma grilu a tedy i grilovaných jídel. 
     
  • Láhev s rozprašovačem rychle a efektivně zažehná případné nekontrolovatelné vzplanutí. Hrozba vzplanutí je vzhledem k používání moderních a notně bezpečných grilů již téměř nulová, ale dobré je být na všechno připraven…