Recepty

     pokud znáš tipy a triky, odpovědi na často kladené otázky a přípravu a techniky marinování, recepty přijdou samy, dále jsou uvedeny některé recepty z literatury:

Pstruh na bylinkách ve slaninovém kabátku

Suroviny:
■ pstruzi
■ rostlinný olej
■ cibule, bylinky (petržel, kopr, tymián)
■ bílé víno
■ mrkev
■ sůl
■ pepř
■ citron
■ slanina.

Postup:
Oloupej cibuli, nakrájej ji najemno. Opláchni petrželku, osuš ji a nadrobno nasekej. Cibulku nech v oleji na pánvi zesklovatět, zalij vínem a vychlaď. Do vývaru přidej nadrobno nasekané bylinky (kopr, tymián) a trošku mrkve. Dochuť solí a pepřem. Omyté pstruhy osuš a jemně okořeň pepřem (sůl a citron použij až při grilování). Zvenčí i zevnitř potři pstruha olejem. Pstruha naplň směsí a rybu pak obal špekem. Z obou dvou stran rybu griluj 5 až 6 minut.

Grilovaná rajčata s kozím sýrem v alobalu

Suroviny:
■ rajčata
■ kozí sýr
■ listy pampelišky
■ sůl
■ pepř.

Postup:
Masitá rajčata omyj a vrchní díl odřízněte. Neodstraňuj stopku. Rajčata vydlabej. Vnitřek osol a opepři. Kozí sýr nakrájej na malé kostičky. Najemno nasekej listy pampelišky (lze nahradit i rukolou). Smíchej se sýrem a směsí naplň rajčata. Nasaď vrchní díl rajčat. Zabal do alobalu a griluj asi 20 minut ze všech stran.

Kuřecí prsa s ovocem

Suroviny:
■ kuřecí prsa
■ čerstvý zázvor
■ malé chilli papričky
■ nové koření
■ meduňka citronová
■ máta peprná
■ olivový olej
■ pepř
■ sůl.

Postup:
Na marinádu potřebuješ kousek čerstvého zázvoru, malé chilli papričky, najemno mleté nové koření, meduňku citronovou, mátu peprnou a jemný, za studena lisovaný olivový olej. Všechny přísady nakrájej najemno, smíchej a nech louhovat asi dvě hodiny.Omyj kuřecí prsa, vysuš je a jemně dlaní naklepej. Lehce opepři a vlož do marinády. Nech marinovat v chladu asi dvě hodiny. Pak kuřecí prsa griluj dozlatova. Během grilování několikrát maso obrať.Jako přílohu použij jemně ocukrované čerstvé ovoce. Griluj je z obou stran a přidej k ogrilovaným filetám nebo ve filetách vytvoř kapsu a tu naplň směsí.

Vepřová žebírka v medu

Suroviny:
■ 800 g vepřových žebírek
■ 1 lžíce medu
■ 2 lžíce dijonské hořčice
■ 2 lžíce kostiček cibule
■ sůl
■ 1 lžička kmínu
■ 1 lžička tlučeného pepře
■ větvička tymiánu.

Postup:
Maso omyj a osuš. Ostatní suroviny smíchej a žebírka vzniklou směsí důkladně potři. Vlož maso do hliníkové fólie a griluj asi 20 až 30 minut, během grilování několikrát obrať.

Grilované dýňové řezy s karamelem

Suroviny:
■ dýňové plátky
■ cukr
■ skořice.

Postup:
Omyj dýni a nakrájej na plátky, odstraň jádřinec. Nalož do cukru a skořice. Během grilování při vlažném vzduchu několikrát obrať. Z obou stran griluj asi 4 až 5 minut.