Tipy a triky

     Možná se ti při grilování stalo, že uhlí nechtělo hořet, nebo naopak z grilu šlehaly plameny a valil se kouř a maso bylo vysušené. Poradím ti, jak na to, aby se podobné příhody už nikdy neopakovaly.

  • Nepodpaluj uhlí benzinem
    k zapálení uhlí nebo briket můžeš použít buď tuhý, nebo kapalný podpalovač, plynovou kartuši, ale i obyčejné dřevo. Dřevěné uhlí však nikdy nepodpaluj benzinem ani lihem. 
     
  • Grilovat začni, až vyhoří podpalovač
    pokud máš kapalný podpalovač, stačí jím palivo polít, chvíli počkat, až se vsákne, a pak zapálit. Použít můžeš i novinový papír a dřevo. Až se oheň pořádně rozhoří, vysyp na něj potřebné množství uhlí nebo briket. Grilovat začni až ve chvíli, kdy plameny uhasnou a podpalovač zcela vyhoří 
     
  • Rozpálené uhlí musí být rudé či pokryté popelem
    nejvyššího žáru dosahuje uhlí, když je řeřavě rudé, ale nesmí z něj šlehat plameny. Je vhodné pro prudké opékání tenkých plátků masa nebo rybích filet. Pro většinu jídel je však lepší příprava na mírném žáru, kdy jsou uhlíky pokryty vrstvou popela. 
     
  •  Velké kusy masa připravuj při nižší teplotě
    na všech odkrytých grilech můžeš grilovat přímo. Gril s víkem navíc nabízí možnost takzvaného nepřímého grilování.
    Při přímém způsobu se griluje pokrm jen z jedné strany nad rozpáleným uhlím a je třeba ho obracet. Je vhodný pro maso, které vyžaduje vysokou teplotu a krátkou dobu grilování, jako jsou steaky, hamburgery nebo kotlety.
    Nepřímé grilování je podobné pečení v troubě. Jídlo je přikryté víkem, od kterého se odráží teplo zpět, takže pokrm se peče ze všech stran, a proto ho není třeba na roštu otáčet. Dobré v tomto případě je nahrnout žhavé uhlí na jednu stranu grilu a pokrm grilovat na druhé. Díky tomu nekape tuk na rozpálené uhlíky. Nepřímý způsob je vhodný pro celou drůbež, šunky, velké kusy masa, které se musí připravovat pomalu. V grilu s víkem si můžeš připravit i koláče, pizzu nebo zeleninu a ovoce.
     
     
  • Dřevěné lupínky dodají jídlu vůni
    dřevěné lupínky nebo piliny, například z bílého ořechu, nejsou náhradou za uhlí, ale slouží k provonění pokrmů. Lupínky se musí nejdřív namočit, aby nasály vlhkost. Pak se jimi posype rozpálené uhlí, nad kterým grilujete pokrm. Vyzkoušet můžeš také syrové dřevo z jabloně, třešně, namočenou borovou kůru, rozmarýn nebo bobule z jalovce. Maso tak dostane vynikající chuťové tóny. 
     
  • Na plameny použij vodu v rozprašovači
    na rošt, pokud možno, nedávej mastné pokrmy. Odkapávání tuku a následnému vyšlehnutí plamenů dobře zabrání grilovací misky nebo hliníková fólie. Když už oheň vzplane, je nejlepší použít rozprašovač s vodou, který plameny uhasí, ale brikety nebo uhlí přitom neztratí žár, jak by tomu bylo, kdybys je polil vodou z lahve. 
     
  • Štiplavý dým dokáže během grilování pěkně potrápit,
    můžeš jej však příjemně provonět. Vyber si jeden druh bylinek – skvěle se hodí tymián, bobkový list, rozmarýn, oregano nebo majoránka – namoč čerstvé lístky do vody a vhoď je do ohně před začátkem grilování… 
     
  • K uhašení grilu použij písek,
    rozpálené uhlíky nehas vodou. Prudká změna teploty by mohla gril poškodit. Navíc by tě mohlo popálit velké množství páry. Lepší je nechat uhlí dohořet nebo zasypat pískem. Vyhořelé uhlí nevyhazuj do plastových nádob. 
     
  • Drátěný kartáč je na rošt nejlepší
    na rošt grilu nemusíš používat žádné odmašťovací saponátové prostředky. Nejlepší je sedřít zbytky připáleného jídla drátěným kartáčem. S čištěním však počkej, až rošt vychladne, aby ses nespálil. 
     
  • Velmi zdravá je lehce ogrilovaná zelenina,
    která obsahuje mnoho vitaminů. Zeleninu připravuj na mističkách a táckách z alobalu, jinak poztrácí všechny cenné látky. Výhodná je také příprava v přídavné pánvičce (wok), která už bývá součástí samotné grilovací soupravy. Maso i zeleninu na ní můžeš připravit téměř bez tuku. 
     
  • Ke grilování patří i sladká tečka
    na konci tvé gril party přijde určitě každému k chuti sladká tečka. I ta může být zdravá – stačí nakrájet na kousky ananas, banány a jablka, pokapat marinádou z rozehřátého jogurtového másla a medu, napíchnout na špejli a pět až deset minut grilovat na hliníkové mističce – a skvělá ovocná dobrota je na světě. 
     
  • Pokud plánuješ, že se zahradní party zúčastní i „mrňouskové“,
    můžeš jim připravit originální „americkou dobrotu“: Na grilovací jehlu napíchni střídavě ovoce a pěnové bonbony Marshmallows a nech krátce ogrilovat ze všech stran – úspěch je zaručený. 
     
  • Pozor na spálené kousky
    v žádném případě by připravované jídlo na grilu, nemělo být černé - spálené. Tvému zdraví sice prospěje, když necháš maso či grilovací klobásky na roštu spíš o trochu déle, než abys pak pojídal pokrm nedopečený, ale všeho moc škodí.
    Jednotlivé kousky na rošt tedy pokládej v okamžiku, až budou uhlíky žhavé – maso se pak lépe propeče a bude krásně zlatavé. Nežádoucímu zčernání zamezíš také správným nastavením výšky roštu nad uhlíky – nejméně 10 cm. Zároveň je dobré dbát na to, aby nebyly uhlíky pod celou jeho plochou – jeli část pokrmů hotová dříve než ostatní, přesuň je na chladnější místo, kde zůstanou teplé do doby, než se dodělá zbytek. 
     
  • Snaž se také, aby z pokrmů zbytečně neodkapával na uhlí přebytečný tuk,
    a
    pokud raději sázíš na jistotu, můžeš při grilování na rošt položit ještě hliníkový tác či mističky, které přímému kontaktu s otevřeným ohněm stoprocentně zabrání. 
     
  • Grilování přímo na roštu
    pokrm je při přímém grilování vystaven žáru jen z jedné strany – zespodu. Tímto způsobem přípravy uchováš v pokrmu jeho přírodní šťávu a dosáhneš charakteristického vzhledu opečeného masa. Často se stává, že teplota grilovacího roštu je příliš vysoká a je třeba pokrm i několikrát v průběhu tepelné úpravy obrátit. Problémem v takovém případě může být v tom, že na roštu pak stačí pokrm nechat jen o pár vteřin déle a jídlo spálíš.
    Zvláště náchylné jsou pokrmy, k jejichž úpravě byla použita mletá paprika nebo bylinky (obojí připálením zhořkne).
    Nezřídka se také stane, že z pokrmů vytéká na dřevěné uhlí přebytečný tuk, který dokáže způsobit štiplavý dým a gril party rázem promění v „tanec“ hostů prchajících před nepříjemným kouřem. Jak tomu zabránit? Snadno – přímým způsobem grilovat pokrmy s nízkým obsahem tuku, jako je drůbež či ryby. Tímto způsobem ovšem lze připravit také hamburgery, zeleninu nebo špízy. 
     
  • Grilování ze všech stran
    u nepřímého způsobu grilování dochází k tepelné úpravě ze všech stran – díky přídavnému poklopu, kdy spodní část grilu a víko odrážejí stoupající vzduch a pokrm se peče ze všech stran, aniž je budeš muset každou chvíli obracet a bát se, že spálíš pokrm nebo sobě prsty. Skvěle je tak ochráněna i bylinková či kořenící směs na povrchu pokrmu, která neztratí své aroma a naopak mu propůjčí výjimečnou chuť.
    Podle profesionálních kuchařů tepelná úprava nepřímým grilováním také umožňuje správné propečení i větší kusů masa – až kolem 1 kilogramu, které by při přímém grilování bylo na povrchu zaručeně spálené, ale uvnitř nedopečené.