Dobroty od velikonočního stolu

Tvarované velikonoční pečivo

Suroviny:
     650-750 g polohrubé mouky, 1/4 l mléka, 2 vejce, 80 g másla, 50 g droždí, 4 kostky cukru, sůl

Postup přípravy:
     V míse promíchej mouku se solí, do dolíku vlij vlažné mléko, máslo, vejce, cukr a droždí a nech vykynout kvásek. Těsto vypracuj dohladka a přikryj. Po vykynutí přepracuj na vále, vytvoř různé tvary, které na plechu potři rozšlehaným vejcem a posypej mákem. Ve vyhřáté troubě upeč dozlatova. 

Plněná vejce

Suroviny:
     1 červená řepa, 100 g celeru, 1 cibule, 4 natvrdo uvařená vejce, 1 vařená brambora, 100 g ochucené majonézy, 1 lžíce pikantní hořčice, cukr, ocet, kopr, sůl

Postup přípravy:
     Bramboru, celer a řepu nastrouhej nahrubo. Přisypej najemno nakrájenou cibuli, majonézu a spoj s hořčicí. Dochuť solí, cukrem a octem. Vejce rozpul a žloutky vydlabej. Vejce naplň salátem a ozdob koprem. Podávej s pečivem.
Doba přípravy: 20 min.
Počet porcí: 4 

Velikonoční věnec

Suroviny:
     250 ml mléka, 30 g droždí, 100 g cukru, 500 g polohrubé mouky, 1 lžíce rozinek, 110 g másla, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžíce strouhané citrónové kůry, mouka na vál, 1 vejce na potření, moučkový cukr na posypání

Postup přípravy:
     Kvásek připrav ze 100 ml vlažného mléka, do něj rozdrob droždí, přidej lžičku cukru a lžíci mouky a v teple nech vzejít. Máslo, vanilkový cukr a žloutky utři, přidej mouku, sůl, citrónovou kůru. Kváskem a vlažným mlékem zadělej těsto. Když těsto zhoustne, hněť je tak dlouho, až se nechytá válu. Poté zapracuj rozinky a přikryté utěrkou nech kynout 50 minut. Z těsta vyválej 4 prameny, upleť cop a spoj ho do věnce. Přesuň na vymazaný plech, doprostřed dej v alobalu zabalenou čočku a nech 20 minut kynout. Potři vejcem. Peč v předehřáté troubě na 200 °C, až se těsto zapeče zmírni teplotu na 175°C a dopeč.
Doba přípravy: 180 min 

Velikonoční beránek

Suroviny:
     200 g cukru moučka, 2 vejce, lžička citrónové šťávy, cukr vanilka, 300 g hrubé mouky, 5 bílků, 30 g másla, 30 g hrubé mouky

Postup přípravy:
     Cukr, celá vejce, žloutky a vanilkový cukr tři do pěny asi 30 minut. Potom přidej citrónovou šťávu, tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a zlehka promíchej. Formu na beránka vymaž máslem a vysypej moukou, rozetři do ní těsto a ve středně vyhřáté troubě upeč do růžova asi 45 minut. Upečeného beránka opatrně vyklop a podle zvyklosti ozdob.
Doba přípravy: 90 min. 

Valašská velikonoční pečeně

Suroviny:
     800 g vepřové pečeně, 200 g moravského uzeného masa, 1 větší cibule, 2 rajčata, 1 paprika, 2 dl vývaru z kostky, 150 nastrouhaného eidamu, 400 g uvařených brambor, rostlinný olej na smažení, zelená petrželka, sůl, pepř

Postup přípravy:
     Maso naporcuj, plátky naklep, opepři a osol. Opeč je prudce na pánvi s olejem. Potom je vlož na ohnivzdornou misku. Na zbylé části oleje zpěň jemně nakrájenou cibuli a na ní podus na kostky nakrájené uzené maso, rajčata, paprikové lusky a nasekanou petržel. Podušenou směs zalij trochou vývaru a vše vař ještě 3 minuty. Touto omáčkou přelij připravené maso, pokryj je plátky vařených brambor, posypej sýrem a dej péct do předem vyhřáté trouby. Podávej s nakládanou zeleninou.
Doba přípravy: 30 min.
Počet porcí: 4

Ďábelská vejce

Suroviny:
     8 vajec, sardelová pasta, 5 lžic másla, 4 lžíce smetany, pepř, sůl, červená paprika na ozdobu, petrželová nať

Postup přípravy:
     Oloupaná vejce podélně rozpul a žloutky vyjmi. Změklé máslo utři se smetanou, smíchej s prolisovanými žloutky, ochuť pepřem, mírně osol a doplň nadrobno posekanou petrželkou. Připravenou směs ozdobně nastříkej do půlek vajec, ozdob je sardelovou pastou a na nudličky nakrájenou paprikou.

Tvarohový dort se zajíčky

Suroviny (na 12 kousků.:
     125 g másla, 100 g cukru, špetka soli, strouhaná kůra z 1/2 citronu, 2 vejce, 120 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku, 1 korpus z křehkého těsta
Náplň a ozdoba:
     1 mandarinkový a pomerančový kompot (po 175 g), 8 plátků bílé želatiny, 500 g tučného tvarohu, 2 žloutky, 125 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 500 ml smetany ke šlehání, 2 bílky, 2 lžíce malinového želé, 70 g marcipánové hmoty, 30 g moučkového cukru, 1/2 lžičky kakaa, 3 lžíce sekaných pistácií, 2 lžíce moučkového cukru

Postup přípravy:
     Utři máslo, cukr, sůl, citrónový kůru, vejce, mouku a kypřící prášek. Troubu předehřej na 200 °C, Těstem naplň vymaštěnou dortovou formu a peč 25-30 minut. Vodorovně rozpul. Kompot slij, šťávu si zachyť. Namoč a rozpusť želatinu. Smíchej tvaroh, žloutky, cukr, vanilkový cukr, citrónový šťávu a 4 lžíce ovocné šťávy, vmíchej želatinu. Ušlehej smetanu s bílky a vmíchej do krému. Přidej ovoce. Korpus z křehkého těsta potři želé, navrch dej třený korpus, potři krémem, polož vrchní díl a chlaď asi 3 hodiny. Zpracuj marcipán s moučkovým cukrem, polovinu prohněť s kakaem. Vytvaruj zajíčky, umísti je na dort, ozdob pistáciemi a popraš cukrem.

Vejce plněná sýrem

Suroviny:
     4 vejce uvařená natvrdo, 50 g sýra Niva, 50 g másla, 50 g šunky, majonéza, hlávka salátu a ředkvičky na ozdobu

Postup přípravy:
     Uvařená vejce překroj po délce, žloutky vyjmi a bílky naplň nádivkou ze strouhané nivy, umleté šunky, kterou utři s máslem do pěny. Obě půlky naplněných vajec spoj, ulož na listy hlávkového salátu a povrch ozdob majonézou a kolečky ředkviček.
Doba přípravy: 20 min.
Počet porcí: 4

Jidáše - Medové perníčky

Suroviny:
Těsto:
     65 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 10 dkg tekutého medu, 5 dkg másla, 3 dkg sádla, 1 dkg jedlé sody, 4 vajec, malá lžička tlučeného anýzu, malá lžičky skořice, půl malé lžičky tlučeného hřebíčku, půl lžičky zázvoru, půl lžičky tlučeného nového koření a dvě hvězdičky badyánu.
Bílá poleva:
     1 bílek, 15 dkg cukru, 1 lžička citrónové šťávy a 1lžička Solamylu.

Postup přípravy:
     Těsto musíš dobře zpracovat den před vlastním pečením a během doby kdy bude ležet nesmí k němu vzduch. Ve středně vyhřáté troubě můžeš upéct libovolně vykrájené tvary z rozváleného těsta, které ještě horké potři jednou nebo dvakrát rozšlehaným vajíčkem. Jíst se dá po vychladnutí - třeba hned...