Nejznámější druhy Suši
Nigiri Suši
Ručně tvarované válečky rýže, potřené pastou Wasabi, ozdobený překrytím plátkem syrové ryby, avokádem nebo vejcem a případně převázané proužkem mořské řasy. Podává se s marinovaným zázvorem a sojovou omáčkou s Wasabi. Někdo křen Wasabi přímo míchá se sojovou omáčkou, já doporučuji každé zvlášť. Naučíš se krásně kombinovat chutě podle přání.
Maki Suši
Maki Suši je nejzákladnějším druhem servírování Suši. Má tvar rolky, plněné rýží, rybou, zeleninou a podobně, obalenou mořskou řasou Nori. Jako náplň lze použít téměř všechny Suši ingredience, od rybího masa až po houby Shitake. Přísady se různě kombinují podle fantazie kuchaře. Při konzumaci se namáčí jednotlivé kousky do sojové omáčky a křenu Wasabi. Podává se s marinovaným zázvorem. Zázvor má plnit funkci neutralizace chutí mezi jednotlivými kousky, avšak jde také o perfektní doplněk, který dodá chuť.
Sashimi Suši
Tradice Sashimi Suši sahá až do 16. století, kdy si tuto úpravu oblíbili Samurajové. Připravuje se krájením plátků ze syrových nebo mražených ryb, čerstvých, vychlazených a elegantně upravených. Ideální Sashimi je z čerstvé ryby. Silnější plátky se podávají s Wasabi a sojovou omáčkou, tence krájené Sashimi se podává s Ponzu, to je omáčka s citrusovou příchutí.
Chirasi Suši
Jedná se o „takzvaný“ Suši salát. Kdo by chtěl Chirasi Suši urazit, řekl by, že to je Suši rizoto. Směs rýže a všech surovin, používaných pro přípravu Suši. Směs se dochucuje sojovou omáčkou a Wasabi a je podávaná v malých mističkách.
Temaki Suši
Temaki-Suši si vytvoříš, když plátek řasy Nori svineš do tvaru kornoutku, který pak vyplníš rýží, rybami nebo kaviárem, zeleninou, sýrem ... Je to takové Sushi do ruky, udělej si sám. Na plátek mořské řasy si každý nabírá rýži a náplně podle své chuti.
Umaraki Suši (California Roll)
Umaraki je obrácené Suši. Je připraveno opačným způsobem než Maki Suši, tedy rýže po obvodu, mořská řasa uvnitř.
Oshi Suši (Hako Suši)
Při přípravě „krabičkové sushi" se dříve používalo kamenné závaží. Obchodníci se Suši v Osace pak přešli k tomu, že rukama tiskli víko na obloženou Suši rýži. Po stlačení různých seskládaných vrstev se Hako sushi nakrájelo na malé kousky – jednohubky.