Ze surovin a náčiní potřebuješ

Kulatou bílou rýži
      s dobrou lepivostí, která je u nás dostupná. Třeba rýže Nishiky, Kalifornská rýže, která se prodává v 10 kilovém balení asi za 110 kč/kg  nebo rýže Premium dovážená z Koreje, ta je balená v kilových sáčcích a cena se pohybuje okolo 90 kč/kg. Rýži Nishiky nelze nahrazovat klasickou rýží.

Čerstvé ryby, (tuňák, sardinky, losos, …), mořské plody (krevety, ústřice, mušle, …)
      Ryby a mořské plody pro přípravu Suši musí být především čerstvé, a to hlavně proto, že jsou konzumovány v syrovém stavu. Je třeba umět bezpečně rozpoznat nejčerstvější a tudíž i nejlahodnější maso.

Kaviár
      Kaviár – rybí jikry jsou ve většině zemí světa vyhledávaná pochoutka. Popravdě řečeno na Suši si raději dávám něco jiného. Cena kaviáru záleží na druhu ryby a na množství použitých konzervačních látek a soli. Čím méně těchto látek obsahuje, tím je jeho cena vyšší a doba trvanlivosti kratší. Když už si chceš dopřát kaviár a váháš, zda černý (z jeseterovitých ryb) nebo červený (z ryb lososovitých) určitě zvol černý kaviár. No samozřejmě, že červený kaviár je zdobnější.

Jiné druhy masa
      Šunku, kuřecí prsa, hovězí maso můžeš také při tvorbě Suši použít (pozor u syrového masa hrozí, že bude obsahovat různé bakterie), raději se ale přikloň k čerstvým a voňavým rybám či mořským plodům!

Mořskou Nori řasu, lisovanou a sušenou
      Plátky mořských řas Nori se používají především na obalování rýže při tvorbě Maki rolek. Nori je výživná potravina bohatá na vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C a D. Plátky řas by měly být absolutně suché, aromatické, hladké na dotek a měly by mít tmavější zelenou barvu. Je třeba upozornit, že řasy obsahují vyšší množství jódu, a proto nejsou vhodné ke konzumaci pro osoby s poruchou činnosti štítné žlázy. Mají mimo dekorativní funkce i výživný charakter. K dostání jsou u nás různé druhy mořských řas jako řasy Nori, nebo Kombu (řasa pro přímou konzumaci). Jsou balené po deseti až třiceti kusech. Práce s nimi vyžaduje hlavně suché ruce, protože absorbují hodně vodu.

Wasabi
      Je to zelený křen. Je hodně ostrý a tak s jeho manipulací musíme být opatrní. Je k dispozici jako pasta nebo prášek. Wasabi má taky  funkci neutralizování jedů. Jsou lidi, zejména v nitrozemí, kteří jsou alergičtí na mořské produkty. Wasabi neutralizuje případné jedy, které se tvoří v rybách, i když se používají 100% upravené produkty. (sušený, nebo již připravený v tubě). Wasabi má schopnost zbavit ryby typického zápachu. Je absolutně nepostradatelný pro přípravu Suši a samotný nebo smíchaný se sójovou omáčkou dokresluje její chuť.

Rýžový ocet
      má mimo dochucovacích prostředků i dezinfekční význam. Suši se připravuje ručně a tak nám nahrazuje i přírodní dezinfekci.

Sojová omáčka
      nejlépe Kikkoman, ale je možné napoprvé okusit i jinou. Existují dva základní druhy sójové omáčky: tmavě zbarvená Koi-kuči shoyu a světle zbarvená Usu-guči shoyu. Světlá omáčka je méně aromatická a obsahuje více soli. Tmavá sójová omáčka slouží pro domácí vaření a podává se také k Suši.

Marinovaný nakládaný zázvor bílý či červený
      Kořen zázvoru krájený na plátky a marinovaný ve sladkokyselém nálevu slouží k neutralizaci chuti mezi jednotlivými sousty Suši. Působí také jako podpora pro trávení. Zázvor je silně aromatický, jeho přírodní barva je nažloutlá, marinováním společně s listy Perlili, získá růžový nádech. Po otevření originálního balení marinovaného zázvoru je třeba zbylý obsah uchovávat v chladničce.

Zelenina a ovoce
      Okurka, mrkev, bílá ředkev (vodnice) krájené na plátky nebo hranolky, pažitka, avokádo, listový špenát, bambus, paprika, dýně nebo lusky. Pro vše platí totéž co pro ostatní suroviny, musí být čerstvé a zdravé.

Okurka (Kappa)
      Oblíbené zeleninové Suši se vyrábí z okurky kappa. Rolky s okurkou jsou velice osvěžující a chuťově přitažlivé a v restauracích stojí již od sta korun. Výhodou je i jejich snadná příprava. Po vyříznutí nakrájej masitou část okurky na proužky a ty polož do centra rolky. Při přípravě se vyhýbej jadérkům uprostřed okurky.
Sojové boby (Natto)
      Pokročilejší variantou vegetariánského Suši jsou fermentované sojové boby. Na trhu je dostaneš v malých vaničkách, většinou zmražené. Specifický zápach a chuť však nemusí každému vyhovovat. Osobně bych je konzistencí přirovnal k olomouckým tvarůžkům, chutí jsou podobné uleželé čočkové kaši. Natto Maki je však stálicí na „Suši nebi“ a má skupinu příznivců z řad opravdových gurmánů.
Ředkev (Takuwan)
      Japonská marinovaná ředkev je ve své podobě velice originální. Na našem trhu se však bohužel téměř nedá sehnat. Jedná se o žluté válečky, které se nejčastěji používají opět v rolkách. Její křupavé vlastnosti a jemně pálivá marináda se ve spojení s rýží a řasou těší značné oblibě.
Lilek (Wakanasu)
      Suši si můžeš připravit i z lilku, ten se po marinování stává velejemnou složkou Waka Maki, lilkové rolky.
Další
      Jako náplně do rolek můžeš využít i zralá manga. Ačkoliv Suši s mangem nepatří k hlavním hvězdám, toto sladké a jemné ovoce v kombinaci s rýží chutná skvěle. Mezi další ingredience k přípravě vegetariánského Suši patří různé druhy nudlí, slaný sýr , tofu sýr, kousky tykve, dýně (Kampyo), lotosový kořen, houbičky Shitake, sušené chaluhy (Konbu), ale třeba i broskve, jahody, kiwi, nebo plátky vaječné omelety.

Náčiní
Nůž (japonský), bambusová roletka, misky, lžíce a hůlky

Kde to všechno nakoupíš?

Kamenné obchody: 
     Japa, Puškinovo nám. 10, Praha 6
      Arirang, Korunní 47/1186, Praha 2-Vinohrady
      Hanguk sikpchum, Uralská 3, Praha 6-Dejvice
      Tesco Stores po celé ČR

 Internet:
      
Suroviny na Sushi - sambalshop.cz | Asijské potraviny a delikatesy
      https://www.japan-eshop.com/

 

Slovníček:

Amazu gari             nakládaný zázvor
Makisu                    rolovací bambusová podložka
Mitsukan                 rýžový ocet
Mirin                        rýžové víno
Nori                         lisované pláty sušených mořských řas
Kome                      kulatozrnná silně lepivá rýže na Suši
Šóju                        sójová omáčka
Takuan                   bílá ředkev
Wasabi                  velmi ostrý zelený japonský křen