Maki a podobné

Recept na Maki Sushi od Tomio Okamury

(citace)
    Pro první seznámení jsem vybral nejjednodušší Sushi a tím je Makisushi neboli rolované Sushi.
Suroviny:
    1 kg japonské rýže (přirozeně po uvaření lepí)
    10 archů sušené řasy Nori 
    1 tuba křenu Wasabi
    1 sáček rýžového Suši octu 
    1 sáček nakládaného zázvoru
    japonská sojová omáčka (např. Kikkoman)
    sezamová semínka (bílá, černá)
    1 okurka
    syrový tuňák  nebo tuňák v konzervě
    krabí tyčinky atd.

Nádobí:
    hrnec na uvaření rýže, bambusová rohožka, prkýnko, větší nůž, talíř

Postup:
    Rýži uvaříme stejně jako českou, nesolíme a ani jinak nedochucujeme.
    Horkou uvařenou rýži promícháme s rýžovým Suši octem, tak, aby byla rýže pouze velice jemně okyselená.
    Na bambusovou rohožku položíme arch sušené mořské řasy Nori a poté na ní přibližně uprostřed po celé šíři vlhkými prsty, aby se nám rýže nepřilepila k rukám, rozprostřeme a utlačíme rýži.
    Na šířku  jemně potřeme křenem Wasabi a poklademe podélně na proužky nakrájenou okurkou nebo krabími tyčinkami apod.
    Kdo má rád, tak ještě posype trochu sezamovými semínky.
    Poté rohožku zabalíme a trochu utlačíme a tím vznikne váleček rýže obalený řasou Nori.
    Řasu v žádném případě nenamáčejte, slepí se přirozeně, když budete rohožku rolovat. 
    Odkrojíme okraje na obou stranách a tento váleček ostrým nožem nakrájíme na menší válečky. Dáme na talíř a můžete začít jíst. Každý kousek Sushi si jen trochu smočíme v sojové omáčce a jíme.  Čím více druhů náplní si uděláte, tím bude jídlo zábavnější!
    Zajídáme nakládaným zázvorem (až při prázdných ústech!), aby se nám pročistila chuť v ústech před dalším soustem 
Dobrou chuť a hezký den přeje, 
                                                        Tomio Okamura

Maki Sushi s lososem, mrkví a okurkou

    Na plátek mořské řasy (Nori) rozprostři vrstvu rýže, naskládej plátky lososa potřené křenem Wasabi, proužky mrkve a plátek okurky. Na podložce sviň do ruličky.
Maki Sushi s mořskými plody a cuketou
    Na plátek mořské řasy (Nori) rozprostři vrstvu rýže, na ni polož mořské plody, loupané vařené mušle, cuketu, použij křen Wasabi.. Na podložce sviň do ruličky.

Maki Sushi s krabí tyčinkou, sýrem a salátem

    Na plátek mořské řasy (Nori) rozprostři vrstvu rýže, na ni polož krabí tyčinky, na ně vlož kostičky slaného nakládaného sýru a list salátu, použij křen Wasabi.. Na podložce sviň do ruličky.

Sushi a la Caprese

    Na řasu a rýži naklaď čerstvé listy bazalky, vypreparuj proužky dužiny z rajčete, přidej mozarellu a vše smotej do krásného Maki. Japonec by asi šílel, ale chutná to skvěle.

Rolované sushi s okurkou a krabími tyčinkami

Přísady:
    100 g krabích tyčinek, 1 větší bambusový výhonek, 1 salátová okurka, 1 avokádo, 4 plátky Nori, pasta Wasabi, hrnek vody se 3 lžícemi rýžového octa
Přísady na rýži:
    250 g sushi rýže, 300 ml vody, 4 lžičky japonského rýžového octa, 1/2 lžíce soli, 1/2 lžíce cukru
Postup
    Krabí tyčinky dáme před přípravou asi na čtvrt hodiny do mrazničky, aby trochu ztuhly. Očištěnou okurku a bambusový výhonek mezitím pokrájíme na úzké podlouhlé hranolky. Avokádo podélně rozkrojíme, zbavíme pecky, oloupeme slupku a nakrájíme ho na úzké proužky. Krabí tyčinky vyjmeme z mrazničky a ostrým nožem je nakrájíme na tenké plátky.
    Plátek Nori položíme na podložku matnou stranou nahoru (na obrázku), namočíme si ruce do misky s trochou vody a rýžového octa (rýže se pak nelepí) a naneseme tenkou vrstvu vlažné rýže. Řasu rýží rovnoměrně pokryjeme (ideální je vrstva silná 0,5 cm), výjimkou jsou pouze 2 až 3 cm u horního okraje. Do středu rýže naneseme trochu Wasabi, poklademe hranolky okurky, avokáda, krabích tyčinek a od spodního okraje postupně rolujeme. Řasu bez rýže lehce navlhčíme a dorolujeme.
Hotové plátky sushi se po nakrájení namáčejí do sójové omáčky s trochou Wasabi. Sushi servírujeme s nakládaným zázvorem.

California Maki Sushi

    Na Nori položenou na bambusovou podložku (Makisu) rozprostři rýže tak, aby na horním konci zůstal volný alespoň centimetrový pruh. Vlož náplň a pomocí rohožky zaviň. Před krájením nech rolku chvilku odležet pro slepení řasy. Tenké rolky krájej na 6 nebo 8 ks, tlusté rolky na 10 ks. Při výrobě Maki je třeba dávat pozor na množství rýže a náplně, aby se vše dalo zavinout. Jako náplň použij zeleninu, ryby (i uzené), smažené kuře, zkrátka téměř vše.

Čokoládové Sushi s mangovou pěnou

Ingredience:
    100 g tmavé plátkové čokolády, 2 lžíce sladu,
    pěnu udělej z 2 bílků, 1 velkého zralého mango, 1 kelímek zakysané smetany nebo vegetariánského tvarohového krému, 1-2 lžíce medu.
Příprava:
    Čokoládu zahřej dle návodu na obalu spolu s tekutým sladem. Tekutou čokoládu vlij na plech a pomocí stěrky ji uhlaď na placku asi 40 x 15 cm. Nech ztuhnout.
Příprava pěny:
    Bílky vyšlehej do tuhé pěny. Oloupej a omyj mango. Dužinu rozmixuj s kyselou smetanou. Ochuť medem. Přidej vyšlehané bílky. Čokoládu rozkrájej na 4 pruhy, potři pěnou a sroluj jako Suši.

Chřestové Sushi se šunkou

Ingredience:
    16 stonků chřestu, sůl, 4 lžičky rýžového octa, ½ řasy Nori, 300 g rýže na sushi, 2 lžičky Wasabi, 8 plátků šunky
Příprava:
    Chřest omyj a odřízni špičky, povař ho asi 4 minuty ve vařící slané vodě do poloměka. Nech ho zchladnout a okapat.
Příprava roztoku (ve většině případů je tento roztok používán na namáčení rukou v průběhu přípravy a tvarování sushi kousků): Rýžový ocet smíchej s vodou. Vody nedávej moc, jen pár lžiček.
    Kousky vytvaruj z rýže, potři je křenem Wasabi, sroluj šunku a poklaď ji na rýžové kousky, nezapomeň pod ni položit chřest.. Vše stáhni proužkem řasy Nori.

Pestré Hoso Maki s rybou a zeleninou

Ingredience:
    3 plátky Nori řasy
    3 lžičky Wasabi
    600 g rýže na sushi
A dále:

    Hoso Maki s tuňákem:

        ½ avokáda, citrónová šťáva, 125 g filetu z tuňáka 
Příprava:
    Nakrájej avokádo na nudličky, které pokapej citrónovou šťávou. Tuňáka opláchni a osuš, podélně rozporcuj na kousky. Dvě poloviny řasy Nori oblož rýží, Wasabi křenem, rybou a avokádem. Vše smotej a nakrájej na kousky. 6 menších či 4 větší.

    Hoso Maki se zeleninou:

        4 listy salátu, lžička majonézy, 100 g ředkve, 100 g mrkve, 4 lžíce saké, sůl, lžička cukru
Příprava:
    Listy salátu omyj a osuš. Listy potři majonézou a zaviň. Ředkev a mrkev očisti, nakrájej na nudličky. Saké se 3 lžícemi vody, trochou soli a cukru uveď do varu a přidej nudličky mrkve a ředkve a vař asi minutu. Poté hrnec odstav a nech tento vývar zchladnout.
Také vezmi dvě poloviny řasy a oblož je rýží, potři křenem Wasabi, poklaď roličkou ze salátu, nudličkami ředkve a mrkve, zamotej do ruličky a takto vytvoření špalíček nakrájej na kousky.

    Hoso Maki s houbami:

        6 hub shiitake, 2 lžičky cukru, 3 lžičky sójové omáčky a saké, ½ svazku pažitky,
Příprava:
    Houby shiitake zalij 200 ml vařící vodou a nech půl hodiny louhovat. Slij vodu do nádoby. Houby opláchni studenou vodou a tuhé nohy odřízni.
Do slitého nálevu z hub přidej houby, cukr, sójovou omáčku a saké, uveď vše do varu a asi 1 minutu povař. Houby slij, nech zchladnout a nakrájej na nudličky. Pažitku umyj a osuš.
    Připrav dvě půlky řasy nory, oblož je rýží, potři Wasabi. Následně poklaď houbami a pažitkou, vše smotej a nakrájej.

Kalifornská rolka (obrácená, Umaraki):

    Rohožku obal fólií nebo vlhkým plátnem. Polož na ni Nori a rozprostři po celé vrstvu rýže. Na horním konci může rýže přesahovat. Posyp sezamovým semínkem a obrať rubem navrch. Na Nori polož náplň (avokádo, okurka, krabí maso, případně majonézu nebo „Cream cheese“). Pomocí podložky zaroluj, vytvaruj a krájej na 8 kousků.

Umaraki s hovězí svíčkovou

Tento recept je také pro čtyřčlennou rodinu.
Ingredience:
    1/2 kg rýže na Suši, 2 archy řas Nori, 4 lžíce najemno pokrájené natě jarní cibulky, 150 g svíčkové, 3 ks Umeboshi - japonské nakládané slívy, sůl, bílý pepř.
Příprava:
    Obal si bambusovou rohožku asi třemi vrstvami potravinové fólie. Svíčkovou rozkrájej podélně na tenčí proužky - nudličky. Archy řas Nori přepul (pokud máte čtvercové), polož lesklou stranou na rohožku a nanes přibližně 100 g rýže po celé ploše řasy. Rýži posyp lžící cibulky a celé otoč řasou nahoru.
Na pánvičce rozehřej trochu oleje a osmaž osolené a opepřené kusy svíčkové - nejlépe aby byly středně propečené. Ze slív Umeboshi vyjmi pecky a rozsekej je nožem na pastu. Mázni trochu pasty jedním prstem na řasu, rozlož kousky svíčkové a zaroluj. Krájej na šest kousků. Podávej s Wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou.

Umaraki Suši s rybou, mrkví, salátem a sezamovým semínkem

    Na bambusovou podložku polož potravinářskou fólii, posyp sezamem (bílý nebo černý), nanes vrstvu rýže, polož mořskou řasu na ni vkládej plátky mrkve a ryb, přidej salát lolo green a zabal.